Thumbnail
Οι εισηγήσεις του ιστορικού συνεδρίου στο Πάντειο σε έναν τόμο

«Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά»

Αγορά Αργύρη,  Αγ. Ανδρέα 12,  Πάτρα

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019    ώρα 6.30 μ.μ.

Ομιλητές:

Γιώργος Μόσχος,   Ιστορικός Ερευνητής-Συγγραφέας                                                             

Βασίλης Μανουσάκης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Βασίλης Μόσχος,    Δρ. Ιστορίας-Εκπαιδευτικός   

Εισήγηση – Συντονισμός: 

Προκόπης Παπαστράτης,  Ομ. Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο                                           

Στο πλαίσιο του Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας  του Πάντειου Πανεπιστημίου διοργανώθηκε το 2ο Συνέδριο με θέμα «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας».  Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό χώρο το 1944,  καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.  Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από του Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές και πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, εκδηλώθηκε μια σύγκρουση, τα Δεκεμβριανά, που προσδιόρισε το είδος του κράτους που διαδέχθηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις.

Σκοπός του 2ου  Συνεδρίου ήταν να αναλύσει, στη βάση των δύο θεματικών αξόνων Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά, μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που παραμένουν ανοικτά και απαιτούν ενδελεχέστερη ιστορική προσέγγιση.  Με το Συνέδριο αυτό συνεχίζεται η εξέταση καίριων ζητημάτων της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας που είχαν παρουσιαστεί στο αντίστοιχο 1ο Συνέδριου που είχε οργανωθεί στο Πάντειο.

Οι ανακοινώσεις αυτού του τόμου εντάσσονται στο ευρύτερο φαινόμενο της Απελευθέρωσης που εκείνη την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.  Η περίοδος που εξετάζεται είναι χρονικά περιορισμένη, αλλά εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα, επειδή η αποκατάσταση της κανονικότητας και των κρατικών δομών είχε υπονομευθεί εκ των προτέρων από πολιτικούς σχεδιασμούς που επέβαλαν απόλυτη προτεραιότητα στην αποκατάσταση του προπολεμικού πολιτικού συστήματος ερήμην του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου φιλοδοξούν να εξετάσουν μία περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία καλείται να διαχειριστεί την ελευθερία της  σύμφωνα με τις αρχές που έχει θεσπίσει η Χάρτα του Ατλαντικού μέσα όμως σε συνθήκες που ουσιαστικά της άφηναν περιορισμένα περιθώρια πρωτοβουλιών.

Οι ανακοινώσεις αυτού του Συνεδρίου εμπλουτισμένες με χαρακτηριστικές φωτογραφίες της περιόδου, εκδόθηκαν σε 2η έκδοση από την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας σε ένα προσεγμένο τόμο 723 σελίδων.                                                                        

  Τιμή  16 ευρώ

Αγοράστε τον τόμο του Συνεδρίου Ιστορίας με θέμα «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας» από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία:

Πολιτεία

Πρωτοπορία

ebooks.gr

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις αναπληρωτών: Το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με μόνο 50 ευρώ εγγραφή (Έως 4 Δεκεμβρίου)

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ τις εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ: Τεράστια έκπτωση στο κορυφαίο σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα