Thumbnail
ΔΕΗ

Ηλεκτρικά λεωφορεία που θα κινούνται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μαζί με τους σταθμούς φόρτισης και υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής, ανακύκλωσης των μπαταριών κ.λπ., θα παρέχει η ΔΕΗ στους δήμους, στο πλαίσιο της νέας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για διείσδυση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Ήδη η ΔΕΗ έχει υπογράψει, από τον περασμένο Νοέμβριο, μνημόνιο συνεργασίας με την πολωνική εταιρεία Solaris Bus & Coach που διαθέτει τεχνογνωσία στον τομέα. Το «προϊόν» που ετοιμάζεται θα αφορά καταρχήν τη δημοτική συγκοινωνία και θα περιλαμβάνει συνολική λύση για την ηλεκτροκίνηση: από την προμήθεια των οχημάτων και της ενέργειας μέχρι τους σταθμούς ανεφοδιασμού και την επισκευή βλαβών. Προβλέπεται επίσης ότι η ενέργεια που θα καταναλώνεται για τις αστικές μεταφορές των δήμων θα συνοδεύεται από πράσινα πιστοποιητικά. Σε πρώτη φάση θα επιλεγεί ένας δήμος για πιλοτική εφαρμογή και στόχος στη συνέχεια είναι να επεκταθεί το σύστημα σε περισσότερους δήμους.

Μιλώντας σε συνέδριο για τις «πράσινες» μεταφορές την περασμένη εβδομάδα, ο διευθυντής υλοποίησης επιχειρηματικών δράσεων της ΔΕΗ Φώτης Καραγιάννης τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση και η αγορά φυσικού αερίου είναι δύο τομείς στους οποίος θα δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού που αποσκοπεί στην αντιστάθμιση των απωλειών από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), θυγατρική της ΔΕΗ, έχει υποβάλει πρόταση για ανάπτυξη περισσότερων των 1.500 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία προσελκύει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς στη διαβούλευση για τις τεχνικές τους προδιαγραφές συμμετείχαν 8 επιχειρήσεις.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο τα σχέδια της ΔΕΗ περιλαμβάνουν τη διερεύνηση εναλλακτικών πηγών προμήθειας, αλλά και τη δραστηριοποίηση στη λιανική με προσφορά «πακέτων» ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως ήδη κάνουν εναλλακτικοί προμηθευτές ενέργειας. Επιπλέον, η πιθανότητα τροφοδοσίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε νησιά με φυσικό αέριο (εφόσον η λύση αυτή κριθεί πιο συμφέρουσα σε σχέση με τη διασύνδεση) δημιουργεί προϋποθέσεις και για ανάπτυξη δικτύων στα εν λόγω νησιά για πώληση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενδεχόμενο που επίσης εξετάζεται από τη ΔΕΗ.

Κ.Βουτσαδάκης

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καισα
ΚΚΕ: Ανεκτίμητα ντοκουμέντα οι φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή - Να αποδοθούν εκεί που ανήκουν
Το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι θα καταθέσει άμεσα συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο αξιοποίησης και προστασίας των ντοκουμέντων, ώστε να διασφαλιστεί ο...
ΚΚΕ: Ανεκτίμητα ντοκουμέντα οι φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή - Να αποδοθούν εκεί που ανήκουν
κλειστό σχολείο
Κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί αύριο στο Ηράκλειο λόγω της Αφρικανικής σκόνης
Με βάση τις οδηγίες της Περιφέρεια Κρήτης, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών για τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου
Κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί αύριο στο Ηράκλειο λόγω της Αφρικανικής σκόνης
kyranakis.jpg
«Δολοφόνοι των παιδιών μας»: Οργή συγγενών θυμάτων των Τεμπών για την παρουσία Κυρανάκη στο μνημόσυνο

Σε βαρύ κλίμα συγκίνησης και οργής, τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα

«Δολοφόνοι των παιδιών μας»: Οργή συγγενών θυμάτων των Τεμπών για την παρουσία Κυρανάκη στο μνημόσυνο
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
ΑΣΓΜΕ: «Με το μαχαίρι στο λαιμό» από την Α’ Λυκείου: Πώς το Εθνικό Απολυτήριο αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες
Εθνικό Απολυτήριο: Τι αλλάζει και γιατί ανησυχούν γονείς και εκπαιδευτικοί
ΑΣΓΜΕ: «Με το μαχαίρι στο λαιμό» από την Α’ Λυκείου: Πώς το Εθνικό Απολυτήριο αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες