Thumbnail
Ο πιο διάσημος βράχος βρίσκεται στην Αθήνα

Η Ακρόπολη Αθηνών όπως όλοι γνωρίζουν είναι ένα λόφος, ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας.
Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.

Από τον 6ο αι. π.Χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ’ αυτόν τα ιερά των Αθηναίων, όπως το Εκατόμπεδον, που καταστράφηκαν κατά τους Περσικούς πολέμους. Ο ναός της Αθηνάς ξαναχτίστηκε πολύ μεγαλύτερος.

πί της εποχής του Πεισιστράτου στην Ακρόπολη υπήρχαν πολλά αγάλματα, χάλκινα ή μαρμάρινα, αγγεία κλπ που τα αφιέρωναν οι πολίτες στην Αθηνά.

Η ανοικοδόμηση των τειχών και των ιερών άρχισε αμέσως μετά την ήττα των Περσών, το 465 π.Χ., την εποχή δηλαδή του Περικλή. Κάτω από την επίβλεψη του Φειδία και των αρχιτεκτόνων Μνησικλή, Καλλικράτη και Καλλίμαχου χτίστηκαν και διακοσμήθηκαν ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο ναός της Αθηνάς ή Απτέρου Νίκης.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο προστέθηκαν μερικά ασήμαντα κτίσματα. Κατά τη Βυζαντινή εποχή ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Κατά τη φραγκοκρατία έγινε καθολικός ναός, ενώ κατά την τουρκοκρατία τζαμί.

Κατά την τουρκοκρατία η Ακρόπολη έπαθε τις περισσότερες ζημίες. Οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει πυρίτιδα πάνω σ' αυτήν και έγιναν αίτιοι να καταστραφούν τα μνημεία της. Το 1645 ένας κεραυνός που έπεσε πάνω στην πυρίτιδα ανατίναξε τα Προπύλαια. Το 1687, όταν την Ακρόπολη πολιορκούσε ο Ενετός Μοροζίνι, μία από τις βόμβες έπεσε πάνω στην πυρίτιδα που ήταν αποθηκευμένη στον Παρθενώνα και κατέστρεψε τον ναό.

Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσε ο Άγγλος λόρδος Έλγιν λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821. Έβαλε να ξηλώσουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, μετόπες, αετώματα, μία Καρυάτιδα και έναν κίονα του Ερεχθείου, τα οποία μετέφερε στην Αγγλία. Για όλα αυτά πλήρωσε 35000 λίρες στους Τούρκους και στους Αθηναίους δώρισε ένα ρολόι, που στήθηκε στην αρχαία αγορά. Κατά την Επανάσταση του 1821 η Ακρόπολη πολιορκήθηκε διαδοχικά από Έλληνες και Τούρκους και υπέστη νέες καταστροφές. Το 1834 άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες για την αποκατάσταση των μνημείων της.

Δείτε το εντυπωσιακό τρισδιάστατο βίντεο με την παρουσίαση της Ακρόπολης Αθηνών και των ναών της από την εποχή του Περικλή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθηματικα
Σχολείο και φροντιστήριο: Όταν η επιτυχία ενός παιδιού γίνεται «ευκαιρία»
Όταν οι επιτυχίες των παιδιών δεν ανήκουν στα ίδια, στους κόπους τους και στους δασκάλους τους, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.
Σχολείο και φροντιστήριο: Όταν η επιτυχία ενός παιδιού γίνεται «ευκαιρία»
κλειστά σχολεία
Σχολεία: 8+1 μέρες μαθημάτων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα - Το Πρόγραμμα για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Πότε έχουμε λήξη μαθημάτων το τρέχον σχολικό έτος: Το χρονοδιάγραμμα για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανελλαδικές
Σχολεία: 8+1 μέρες μαθημάτων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα - Το Πρόγραμμα για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
εκπαιδευτικος
Εκπαιδευτικοί ειδικών κατηγοριών: Ποιοι εντάσσονται και πως κρίνονται κατά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις
Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996, στις ειδικές κατηγορίες εντάσσονται
Εκπαιδευτικοί ειδικών κατηγοριών: Ποιοι εντάσσονται και πως κρίνονται κατά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις
Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Δεκάδες καταγγελίες από εκπαιδευτικούς φορείς για τον Διευθυντή σχολείου που έκανε Αγωγή «μαμούθ» 30.000 ευρώ κατά Σωματείου εκπαιδευτικών και του Προέδρου του, Δημήτρη Πολυχρονιάδη
Η αγωγή των 30.000 ευρώ δεν αφορά μόνο έναν πρόεδρο σωματείου ή ένα Διοικητικό Συμβούλιο. Αφορά το αν η φωνή των εκπαιδευτικών θα παραμείνει ελεύθερη...
Δεκάδες καταγγελίες από εκπαιδευτικούς φορείς για τον Διευθυντή σχολείου που έκανε Αγωγή «μαμούθ» 30.000 ευρώ κατά Σωματείου εκπαιδευτικών και του Προέδρου του, Δημήτρη Πολυχρονιάδη