Ένα από τα αισχρά εγκλήματα των Ναζί
Οι δολοφονίες αμάχων πληθυσμών κοσμούν τα "κατορθώματα" των ναζιστικών στρατών

Επιμέλεια: Ελένη Νικολαϊδου

Γυμνές γυναίκες Εβραίες, μερικές κρατάνε στην αγκαλιά τους και τα παιδιά τους, περιμένουν στη σειρά πριν την εκτέλεσή τους από την ουκρανική αστυνομία

Η φρικιαστική αυτή ιστορία ξεκινάει από το Mizocz Ghetto του Β Παγκοσμίου Πολέμου που στήθηκε στην κατεχόμενη Πολωνία από το γερμανικό ναζιστικό στρατό για να συγκεντρώσουν εκεί τους Εβραίους. Οι Εβραίοι της περιοχής είχαν εγκατασταθεί εκεί από τον 18ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι Εβραίοι σε τούτο το μέρος ήταν περίπου 2.000.


Ενώ το 1939 το Mizocz ήταν υπό τον έλεγχο του Κόκκινου Στρατού, η Βέρμαχτ το 1941 κατάφερε να το κατακτήσει στην πορεία επέλασης κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Από τους 2.000 Εβραίους περίπου 300 ακολούθησαν τον Κόκκινο Στρατό.


Τον Οκτώβριο του 1942 στο στρατόπεδο όπου είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι Εβραίοι έφτασε ένα σώμα της Ουκρανικής και Γερμανικής Αστυνομίας για να εξοντώσουν τους 1.700 Εβραίους. Οι Εβραίοι αντιστάθηκαν γενναία και πολέμησαν κατά των Ναζί για δύο ημέρες. Το τέλος όμως ήταν άδοξο.

Πολλοί Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο Sdolbunov Gebietskommissariat όπου εκτελέστηκαν. Τις φωτογραφίες των εκτελέσεων τράβηξε ο Hille από το Oberwachtmeister της Αυστρίας και δούλευε στη χωροφυλακή. Οι φωτογραφίες, επτά στο σύνολο, παραδόθηκαν σε ένα δικηγόρο στην Τσεχοσλοβακία και η Τσεχική κυβέρνηση πήρε τις φωτογραφίες από τον δικηγόρο το 1946.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τον πυροβολισμό των γυμνών γυναικών με τα παιδιά τους.

 

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Επιστολή μαθητή: Σχολεία ανοικτά είπαμε;

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική με ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΈΚΠΤΩΣΗ  σε σεμινάρια μοριοδοτούμενα του Παν.Αιγαίου έως 25 Ιανουαρίου - 385 ευρώ 

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
Οι καλλιτεχνικές σχολές (χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) μένουν κλειστές, ενώ τα αντίστοιχα μαθήματα στο σχολείο θα διδάσκονται κανονικά
Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση