Thumbnail
Με προβλήματα υγείας και χωρίς την κατάλληλη σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Στο Ιράκ βασανίστηκε άγρια από το ISIS. Έφυγε από τη χώρα του πριν τέσσερις μήνες και προσπάθησε, μαζί με άλλους πρόσφυγες, να περάσει στα ελληνικά νησιά με πλοιάριο, το οποίο ναυάγησε. Τελικά, βρέθηκε να κρατείται δεμένος και να κοιμάται σε πάγκο αναμονής, στο πάτωμα του κεντρικού διαδρόμου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου. Το φαγητό που του δίνεται είναι ελλειπές και ακατάλληλο δεδομένων των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, ενώ δεν του χορηγείται η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για έναν 25χρονο πρόσφυγα, το "έγκλημα" του οποίου είναι ότι αιτείται άσυλο.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης του 25χρονου Ιρακινού, ενώ, όπως περιγράφει σε σχετική ανακοίνωσή του, την οποία κοινοποίησε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου κλήθηκε να του προσφέρει νομική συνδρομή.

Ο 25χρονος αιτών ασύλου τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω σε συμπλοκή μεταξύ της αστυνομίας και ομάδας διαμενόντων στον καταυλισμό που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. 

Το ΕΣΠ καταγγέλλει ότι ο νεαρός πρόσφυγας κρατείται εδώ και 19 ημέρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, δεμένος με χειροπέδες συνεχώς τις πρώτες πέντε ημέρες και με κάποια «διαλείμματα» στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα.

Εξάλλου, αναφέρει ότι «καθ' όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο, δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και να είναι ιδιαιτέρως εξαντλημένος και για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις επίμονες σχετικές εκκλήσεις του». 

Εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του ο αιτών ενημέρωσε το ΕΣΠ ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.

Κατόπιν σχετικής διερεύνησης, το ΕΣΠ υπογραμμίζει ότι δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και ότι η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί. 

«Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν, ήδη, ζητήσει άσυλο. Κατ' επέκταση, η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εικόνα: Michael Hili*

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά