Thumbnail
Δείτε πόσα εισέπραξαν από ΚΕΕΛΠΝΟ και τράπεζες τα site, κανάλια, εφημερίδες και δημοσιογράφοι

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα είναι ακάλυπτοι καθώς η ΕΣΗΕΑ τους θεωρεί χειριστές υπολογιστή την ώρα που κλείνει τα μάτια στα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ του "λογότυπου" των κρατικών διαφημίσεων. Η περίπτωση της ΚΕΕΛΠΝΟ και του ζεστού κρατικού χρήματος που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια ξανά φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στα ΜΜΕ και την κρατική εξουσία που υποτίθεται τα πρώτα πρέπει να την ελέγχουν.

Η δημοσιογραφική ανανέωση & ενωτική κίνηση δημοσιογράφων εκάνε μια πρώτη συγκέντρωση σε πίνακες που θα δείτε παρακάτω:

α) το άθροισμα των εσόδων από ΚΕΕΛΠΝΟ (2014) και τράπεζες (2015 & Α’ τρίμηνο 2016) για το σύνολο των ΜΜΕ (με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ) 

β) το άθροισμα των εσόδων από ΚΕΕΛΠΝΟ και τράπεζες (2015 & Α’ τρίμηνο 2016) ΜΟΝΟ για τους αμιγώς internet-ικούς εκδότες

γ) Τα έσοδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ που εισέπραξαν τα ΜΜΕ

Θυμίζουμε πως μέσω της ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μοιραστεί «καυτό» διαφημιστικό χρήμα εκατομμύριων ευρώ σε εταιρίες ακόμη και αν προϋπόθετε να βαφτίζει τον καρκίνο… κολλητικό. Ειδικότερα, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων στα μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013 για τα «αμαρτωλά» πεπραγμένα του Κέντρου.

Όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc, σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2014 μοιράστηκαν 6 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία της επικοινωνίας, με εμπλεκόμενο στην υπόθεση του Noor One να λαμβάνει μεγάλο χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα, πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση του πλοίου που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνη και χαρακτηρίζεται ως «φυσικός αυτουργός» στην υπόθεση έχει λάβει μέσω εταιρίας συμφερόντων του 90.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το παράδειγμα της ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει τις κατευθύνσεις που είχε η κρατική και ημι-κρατική διαφήμιση η οποία δινοταν χωρίς κανέναν κριτήριο ακόμα και σε site φαντάσματα.

Πρώτος στην λίστα είναι ο ο Όμιλος Αλαφούζου ο οποίος εμφανίζεται να έχει λάβει συνολικά πάνω από 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ δεύτερο στη λίστα εμφανίζεται το «Πρώτο Θέμα» με έσοδα άνω των 4 εκατομμυρίων.

Η λίστα των πιο ακρηβοπληρωμένων συμπληρώνεται από  τον Όμιλο Ψυχάρη με πάνω 3,7 εκατ. ευρώ έσοδα, τον Όμιλο Μπόμπολα με περίπου 3 εκατ. ευρώ και τον Όμιλο Κυριακού με 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν, ο Όμιλος Real, το Mega, ο Γιάννης Κουρτάκης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη.

Τα περισσότερα χρήματα έχουν λάβει οι επιχειρήσεις του Νίκου Ευαγγελάτου που εμφανίζουν συνολικά έσοδα ύψους 625.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με πάνω από 550.000 ευρώ, το zougla.gr του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με πάνω από 450.000 ευρώ, το iefimerida.gr του Χρήστου Ράπτη επίσης με 450.000 ευρώ και ο Γρηγόρης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας reporter.gr η οποία εμφανίζεται στη σελίδα καταμέτρησης της επισκεψιμότητας alexa.gr στη θέση 927, με πάνω από 340.000 ευρώ.

Στις 7 Ιουνίου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξη τύπου που έδωσε για το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media) έκανε πως το μητρώο είναι το πρώτο βήμα για να μπει τάξη στην διανομή της κρατικής διαφήμισης. Παρολαυτα δεν ξεκαθάρισε βασικά κομβικά στοιχεία, όπως με ποια κριτήρια θα δίνεται η κρατική διαφήμιση μέσω του Μητρώου και αν θα μεσολαβούν τρίτοι, τα γνωστά media shop που κάνουν πάρτυ στο μοίρασμα τις διαφημιστικής πίτας τα τελευταία πολλά χρόνια!

«Αυτό το οποίο είναι καθαρό, είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης, δηλαδή τα χρήματα του ελληνικού λαού, να δίνονται σε αγνώστου ταυτότητας παραλήπτες στο διαδίκτυο», τόνισε ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»

«Ελπίζουμε ότι το μητρώο θα είναι και ένα πρώτο βήμα να κάτσουν στο τραπέζι οι αρμόδιοι φορείς, δηλαδή οι επαγγελματικές ενώσεις των δημοσιογράφων, ώστε αυτοί να καθορίσουν ένα νέο κώδικα δεοντολογίας που θα πρέπει να διέπει να το διαδίκτυο», είπε ο κ. Κρέτσος.

Παρακάτω διαβάστε τα σημεία που θέτει η δημοσιογραφική ανανέωση & ενωτική κίνηση δημοσιογράφων σχετικά με την διαφημιστική δαπάνη και τους δημοσιογράφους

Μετά την δημοσιοποίηση της διαφημιστικής δαπάνης των τραπεζών (2015 και α’ τρίμηνο 2016) και του ΚΕΕΛΠΝΟ περιμέναμε να ασχοληθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μας, τουλάχιστον με τα ποσά που έλαβαν οι εκδότες – δημοσιογράφοι, αλλά και όσοι «παραδοσιακοί» εκδότες και καναλάρχες χρωστούν σε απολυμένους και εργαζόμενους, απασχολούν «μαύρους» κ.λπ.

Επειδή αυτό δεν έγινε, προχωρήσαμε σε μια πρώτη συγκέντρωση και επεξεργασία των συγκεντρωτικών στοιχείων*, τα οποία δημοσιοποιούμε και τα θέτουμε στην κρίση όλων, μαζί με ορισμένες «απορίες» μας, που ζητούν απάντηση.

Συγκεκριμένα:

1) Παραμένουν μέλη της ΕΣΗΕΑ απολαμβάνοντας τις παροχές τού προς χρεοκοπία ΕΔΟΕΑΠ, οι κ.κ. Γ. Κουρτάκης (2.466.626 ευρώ), Ν. Ευαγγελάτος (625.442 ευρώ), Α. Δελατόλας (477.825 ευρώ), Μ. Τριανταφυλλόπουλος (456.118 ευρώ), Χρ. Ράπτης (452.124 ευρώ), Α. Πίκουλας (414.462 ευρώ), Γρ. Νικολόπουλος (341.397 ευρώ), Π. Δημητριάδης (290.957 ευρώ), Π. Λεωτσάκος (283.215 ευρώ), Ν. Φελέκης (269.600 ευρώ), Γ. Κύρτσος (239.915 ευρώ), Τ. Χατζής (228.131 ευρώ), Γ. Μακρυγιάννης (108.839 ευρώ) κ.ά.; Θεωρούμε αυτονόητο φυσικά πως όσοι εξ αυτών είναι εγγεγραμμένοι στις Ενώσεις – μέλη της ΠΟΕΣΥ υποβάλλουν κανονικά κάθε χρόνο δήλωση «Πόθεν Έσχες», όπως έχουμε όλοι μας υποχρέωση.

2) Τα γνωστά «σενάρια» για έναν υγιή ΕΔΟΕΑΠ (πέρα από τη διεκδίκηση του όποιου «νέου πόρου» αποκλειστικά προς νομή για το συγκεκριμένο ΝΠΙΔ) περιλαμβάνουν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο ή εξαντλούνται στην απαλλαγή των επιχειρηματιών των ΜΜΕ (παραδοσιακών και νέων) από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν εισφορές;


Απασχολούνται στις έντυπες και διαδικτυακές δραστηριότητες των κατ’ ευφημισμό «συναδέλφων» μας μέλη Ενώσεων με ΔΠΥ, ανασφάλιστοι με αποδείξεις δαπάνης, με «μαύρα» ή (και πόσοι) ασφαλισμένοι ως μισθωτοί, στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ ή στο ΙΚΑ; Έχουν ζητήσει οι Ενώσεις μας σχετικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας ή στοιχεία για τους μισθωτούς, από το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας;

3) Αναρωτήθηκε κανείς αν οι ΔΠΥ, οι «μαύροι», αλλά και όσοι απόμειναν μισθωτοί είναι/μπορούν να είναι «συνάδελφοι» με όλους τους πρώην δημοσιογράφους, νυν ιδιοκτήτες ΜΜΕ, στα «επαγγελματικά» σωματεία τους;
Ακόμα αναρωτήθηκε κανείς για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η λογική ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ είναι να απαλλάσσονται από τις εισφορές οι εργοδότες μας και να ελέγχουν τον (όποιο) νέο πόρο, οι (ολίγον) συνδικαλιστές – (πολύ) νταραβεριτζήδες, με την ίδια λογική που αυτό γινόταν έως τώρα και οδήγησε σε κατάρρευση τον ΕΔΟΕΑΠ;


Ζητάμε αμέσως απαντήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα δουλεμπορίου των ΔΠΥ και των «μαύρων» απελπισμένων και απολυμένων συναδέλφων, προς συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με «συνδικαλιστικές» συστάσεις, πολλών κλαδικών «λαοπρόβλητων παραγόντων και προέδρων», με ποικίλα ψηφοθηρικά ανταλλάγματα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ:

α) Το άθροισμα των εσόδων από ΚΕΕΛΠΝΟ (2014) και τράπεζες (2015 & Α’ τρίμηνο 2016) για το σύνολο των ΜΜΕ (με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ) 

β) Το άθροισμα των εσόδων από ΚΕΕΛΠΝΟ και τράπεζες (2015 & Α’ τρίμηνο 2016) ΜΟΝΟ για τους αμιγώς internet-ικούς εκδότες

γ) Τα έσοδα από το ΚΕΕΛΠΝΟ που εισέπραξαν τα ΜΜΕ

Τους πίνακες τους αναδημοσιεύουμε από το   (http://daekd.wordpress.com & http://etapmme.wordpress.com

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

συλλήψεις Πολυτεχνειούπολη
Πολυτεχνειούπολη: Με κακουργήματα αντιμέτωποι οι 23 από τους 32 συλληφθέντες
Σωρεία κατηγοριών απήγγειλε ο Εισαγγελέας στους 23 από τους 32 συλληφθέντες στην Πολυτεχνειούπολη - Κατηγορούνται και για κακουργήματα
Πολυτεχνειούπολη: Με κακουργήματα αντιμέτωποι οι 23 από τους 32 συλληφθέντες
rapid test eody
Καταγγελία: Έκοψαν την πρόσβαση του Θ. Λύτρα σε στοιχεία του ΕΟΔΥ μετά τη μελέτη
Μόλις εννέα ημέρες αφότου ο Θεόδωρος Λύτρας έστειλε το Β' μέρος της μελέτης του για την πανδημία και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στους αρμόδιους φορείς,...
Καταγγελία: Έκοψαν την πρόσβαση του Θ. Λύτρα σε στοιχεία του ΕΟΔΥ μετά τη μελέτη
nord stream έκρηξη
Nord Stream: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εκρήξεις
Την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream
Nord Stream: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εκρήξεις
oukrania stratos
Ρωσία: Συνεχίζουμε τη στρατιωτική εκστρατεία μέχρι να καταλήφθεί όλο το Ντονέτσκ
Η στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να καταλήφθεί όλη η περιφέρεια του Ντονέτσκ, λέει η Ρωσία
Ρωσία: Συνεχίζουμε τη στρατιωτική εκστρατεία μέχρι να καταλήφθεί όλο το Ντονέτσκ