Thumbnail
Συνταξιοδοτικό

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου.

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικό θέματα του δημοσίου είναι οι εξής:

1. Για τις άγαμες θυγατέρες που μέχρι σήμερα λαμβάνουν δύο συντάξεις , εάν αυτές χορηγούνται από διαφορετικούς τομείς και ο ένας από αυτούς είναι του δημοσίου, τότε αναστέλλεται η καταβολή της μίας εκ των δύο συντάξεων. Η σύνταξη που θα ανασταλεί η καταβολή της επιλέγεται από την ασφαλισμένη και η αναστολή της σύνταξης γίνεται μέχρι του ποσού των 720 ευρώ.

2. Δίνεται η δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό των περιφερειών και στα μέλη των οικογενειών τους, να συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις που ισχύουν στο δημόσιο , εκτός κι εάν επιθυμούν οι ίδιοι με αίτηση τους να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο υπάγονταν.

3. Οι υπάλληλοι του κλάδου επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας , οι υπάλληλοι του κλάδου εμπειρογνωμόνων και οι υπάλληλοι του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του υπουργείου εξωτερικών , στο εξής θα συνταξιοδοτούνται με βάση το βασικό μισθό ενέργειας του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφεραν κατά την έξοδο τους από την υπηρεσία μαζί με την προσαύξηση του χρόνου υπηρεσίας.

Συντάξεις που έχουν κανονισθεί με διαφορετικό τρόπο, θα αναπροσαρμόζονται από την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή θα εμφανίζεται στις συντάξεις του επόμενου μήνα από την δημοσίευση του παρόντος νόμου.

4. Επίσης ορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το επίδομα θέσης ανάλογα με το εάν έχουν συμπληρώσει διετία  ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων διαφορετικής βαθμίδας ή όχι. Έτσι προκύπτει αντίστοιχη αναπροσαρμογή των συντάξεων που έχουν υπολογιστεί με άλλον τρόπο.

5. Υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας κατά τον οποίο ο εργαζόμενος έκανε χρήση των διατάξεων περί άδειας ανατροφής του παιδιού του.

Οι διατάξεις αυτές αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ. Η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται και για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου για τους οποίους προβλέπεται η χορήγηση ανάλογων αδειών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση ως συντάξιμων αυτών των χρόνων είναι η πληρωμή από τον υπάλληλο των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

6. Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εκτίθηκε για  στρατιωτικό αδίκημα προσμετράται ως συντάξιμη υπηρεσία.

7. Δικαίωμα σύνταξης έχουν οι στρατιωτικοί που έχουν απομακρυνθεί από τις τάξεις του στρατού , «χωρίς την υπαιτιότητα τους» όχι «χωρίς την θέληση τους» όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

8. Ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας αλεξιπτωτιστή και υποβρυχίου καταστροφέα λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου.

9. Οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ που έχουν απολυθεί , αλλά έχουν τουλάχιστον 20 έτη προϋπηρεσίας , λαμβάνουν σύνταξη στα 67 έτη.

 

Πηγή: του Στέλιου Παπαπέτρου - Ναυτεμπορική

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας