Thumbnail
«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα»

«Ο χρόνος που απομένει ως τις 30 Ιουνίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα είναι λίγος» και «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.


Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, αν υπάρξει πολιτική βούληση από ελληνικής πλευράς και αν η Ελλάδα κάνει μια τελική προσπάθεια για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της Επιτροπής και των θεσμών ανέφερε ότι έχει γίνει σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία.


Ακόμη, τόνισε ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί στις ελληνικές αρχές, αποτελεί «καλή βάση για συμφωνία», σημειώνοντας ότι είναι «λογική», «ρεαλιστική» και «κοστολογημένη».


«Είναι λάθος να παρουσιάζει κανείς την Επιτροπή ως κάποιον που προσπαθεί να επιβάλει λιτότητα στην Ελλάδα», ειπε ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει σημαντική ευελιξία, ειδικότερα όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.


Όσον αφορά μέτρα, όπως ο ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό, αλλά και οι μικρές συντάξεις, ο επίτροπος δήλωσε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που δεν θα πλήττουν τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού της Ελλάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά δεν αρκεί να λέει μόνο τι δεν θέλει να κάνει, «αλλά να μας πει και τι θέλει να κάνει».


Για το αυριανό Eurogroup εκτίμησε ότι θα είναι χρήσιμο, αν και δεν αναμένει αποτελέσματα. Επίσης, ανέφερε ότι αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ώστε να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για τη συνέχιση των εργασιών.


Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισί συνέστησε «ψυχραιμία» και «πολιτική βούληση», προκειμένου να καταφέρουν η Ελλάδα και οι θεσμοί να συμφωνήσουν σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα διέπεται από «πνεύμα δικαιοσύνης». Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται όλοι είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.


Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις είπε ότι το καλύτερο σενάριο με διαφορά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το ελληνικό πρόγραμμα. Αναγνώρισε πως δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα λήγει στα τέλη του μήνα, κάποια κράτη-μέλη είναι νευρικά, τόνισε όμως ότι κανείς δεν συζητά λιγότερο ευνοϊκά σενάρια.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

keneddy
Όταν δολοφόνοι ηγετών δολοφονούνται κάποιο μεγάλο μυστικό παίρνουν μαζί τους – Τι δεν μάθαμε ποτέ για Λίνκολν, Κένεντι και Γεώργιο Α’
Και οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν πια θεριέψει… Η Ιστορία περιμένει να δώσει απαντήσεις, ετεροχρονισμένα
Όταν δολοφόνοι ηγετών δολοφονούνται κάποιο μεγάλο μυστικό παίρνουν μαζί τους – Τι δεν μάθαμε ποτέ για Λίνκολν, Κένεντι και Γεώργιο Α’
ψυγείο
Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για τις τροφικές δηλητηριάσεις λόγω καύσωνα- Τα επικίνδυνα τρόφιμα
«Όταν ψωνίζουμε στο super market, τα φέρνουμε στο σπίτι και τα βάζουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στο ψυγείο. Να μην αποθηκεύουμε τρόφιμα στην πόρτα του...
Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για τις τροφικές δηλητηριάσεις λόγω καύσωνα- Τα επικίνδυνα τρόφιμα