Thumbnail
Πως θα μειωθούν οι υπάλληλοι κατά 200.000 - Το σχέδιο του Υπουργείου για αποχώρηση με "συνταξιοδοτική ωρίμανση" και εξαγορά

Πως θα μειωθούν οι υπάλληλοι κατά 200.000 - Το σχέδιο του Υπουργείου για αποχώρηση με "συνταξιοδοτική ωρίμανση" και εξαγορά

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά αποχωρήσεις με συνταξιοδοτική ωρίμανση και εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων. Μέχρι το 2015 θα αποχωρήσουν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, παρουσιάζοντας το μοντέλο των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

Τους τρόπους μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ανέλυσε ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας στην Ένωση Βελγικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ως επίτιμος ομιλητής της εκδήλωσης, ο υπουργός ανέπτυξε το μοντέλο εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, διαλύοντας συγχρόνως την έντονη φημολογία περί απολύσεων από το Δημόσιο.

Προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, διευκρίνισε, θα ακολουθηθεί πιστά ο κανόνας μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, ενώ σε εφαρμογή θα τεθεί και η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλ. πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων.

Όπως είπε, το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι μόνο φέτος οι αποχωρήσεις από το δημόσιο θα φθάσουν τις 40.000. Με την αξιοποίηση της πρότασης του υπουργείου για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση, άλλοι 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν σταδιακά. Οπότε, όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, αλλά -όπως εκτίμησε - θα υπερκαλυφθεί υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 200.000 αποχωρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών, ήδη έχουν παραδοθεί προς τελική επεξεργασία και μελέτη οι πρώτες πέντε εκθέσεις υπουργείων. Από την αναδιάρθρωση των δομών θα προκύψει έως και 50% μείωση διοικητικών μονάδων, γενικών δ/νσεων, δ/νσεων και τμημάτων -με ανάλογη μείωση λειτουργικών δαπανών, διοικητικών βαρών και θέσεων προσωπικού.

Μετά την υιοθέτηση των εκθέσεων θα ακολουθήσει η σύνταξη των νέων οργανισμών με την επεξεργασία και την έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων έως το τέλος του έτους. Το 2013 θα γίνει η αξιολόγηση προσωπικού, η οποία θα ξεκινήσει από την επιλογή Γενικών Δ/ντών, Δ/ντων και προσωπικού θέσεων ευθύνης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

escape room
Τα πιο εντυπωσιακά Escape Rooms στην Αθήνα
Από μυστήρια επαύλεις και στοιχειωμένα σανατόρια μέχρι καθηλωτικά σενάρια τρόμου και γρίφους που κόβουν την ανάσα, η πόλη φιλοξενεί μερικά από τα...
Τα πιο εντυπωσιακά Escape Rooms στην Αθήνα
graptos diagonismos asep
ΑΣΕΠ - προσοχή: Σε ποιους υποψηφίους κλείνει η πόρτα του διορισμού στο Δημόσιο
Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ - προσοχή: Σε ποιους υποψηφίους κλείνει η πόρτα του διορισμού στο Δημόσιο