Thumbnail
Στο μεταξύ για την προσεχή Δευτέρα 25 Νοέμβρη πήρε παράταση η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Την παράδοση ενός ακόμη δημόσιου ακινήτου στα ιδιωτικά συμφέροντα ενέγραψε στο ενεργητικό του το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) καθώς χτες ανακοίνωσε την αποδοχή της προσφοράς που είχε κατατεθεί από μεγαλοεπιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου για την απόκτηση 253 στρ. στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική έναντι 9,61 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική «Μεντεκίδης ΑΕ» έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία «θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής».

Στο μεταξύ για την προσεχή Δευτέρα 25 Νοέμβρη πήρε παράταση η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, έκταση συνολικής επιφάνειας 308 στρεμμ. περίπου, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν 13 εταιρικά σχήματα, επτά από το εξωτερικό και έξι ελληνικών συμφερόντων. Στο νέο ιδιοκτήτη της έκτασης παρέχεται η δυνατότητα κατασκευής πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, καθώς και της κατεδάφισης κάποιας από τις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σήμερα εντός της έκτασης, όπως και χρήση της παραλίας και της μαρίνας Βουλιαγμένης. Στην έκταση διατηρεί δικαιώματα το ελληνικό Δημόσιο και η Εθνική Τράπεζα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του επενδυτικού σχεδιασμού σε παρακείμενη έκταση που ανήκει στην Εκκλησία και σήμερα φιλοξενείται ορφανοτροφείο. Με βάση την αρχική συμφωνία η Τράπεζα θα λάβει το 80% των εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και το ΤΑΙΠΕΔ το 20%.

Κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων

Διάφορα σενάρια που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα αναφέρουν έντονο «παρασκήνιο», «υπόγεια παζάρια» και «αλληλομαχαιρώματα» του «καλού κόσμου» της πολιτικής και της οικονομίας, καθώς δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε ακίνητο αλλά για έκταση - «φιλέτο» με τεράστια αξία, η οποία δύναται να αποκτήσει και ακόμη μεγαλύτερη βάσει του επενδυτικού σχεδιασμού που έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστός. Παράλληλα φέρεται να υπάρχουν «εμπλοκές» και με την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου το αρχικό σενάριο προέβλεπε επενδυτικές δράσεις εξ αντικειμένου ανταγωνιστικές προς αυτές που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ», της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χώρου του πρώην αεροδρομίου, καθώς και του γειτονικού παράκτιου μετώπου, στην οποία 4 επενδυτές συμμετέχουν στην τελική φάση.

Για το ερχόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά τα έσοδα που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ στα 3,3 δισ. ευρώ και τα οποία θα προέλθουν από: Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ, των «Ελληνικών Πετρελαίων», της ΔΕΠΑ, τα δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα», πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, την παραχώρηση μαρινών, την πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», την πώληση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, καθώς και 3.000 δημόσιων ακινήτων.

Ριζοσπάστης 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα