Thumbnail
Έφυγε από τη ζωή η Αντιγόνη Βαλάκου

Μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου, η Αντιγόνη Βαλάκου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Η σπουδαία και «ακριβή» θεατρίνα, υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το σανίδι σε μια καλλιτεχνική πορεία, που μετρά μόνο επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Σεμνή, αξιοπρεπής, με τεράστιο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου έσβησε χθες Δευτέρα στον Ευαγγελισμό που νοσηλευόταν εδώ και μια εβδομάδα.
 
 
Η Αντιγόνη Βαλάκου ήταν μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής δραματικής σκηνής του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου.
Γεννήθηκε το 1930 στην Καβάλα απ' όπου και πήγε στην Αθήνα το 1946. Στο χρόνο που σπούδαζε στις δύο τελευταίες γυμνασιακές τάξεις, φοίτησε παράλληλα στο "Θεατρικό Σπουδαστήριο" του Βασίλη Ρώτα. Ταυτόχρονα εμφανίζεται στη σκηνή με το θίασο του "Ρεαλιστικού Θεάτρου" του Αιμίλιου Βεάκη (1946) στο έργο Νυφιάτικο τραγούδι του Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά. Συνεργάσθηκε στη συνέχεια με το θίασο της Κατερίνας και αργότερα με το θίασο Μανωλίδου - Αρώνη - Χατζίσκου (1951 - 1952) όπου και διακρίθηκε ως "ενζενί".
Τα επόμενα χρόνια προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο και υποδύθηκε πρωτεύοντες ρόλους στο "Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Σαίξπηρ (ως Περντίτα), στο "Δρόμο του ποταμού" του Μόργκαν, στο "Άνθρωπος του διαβόλου" του Μπέρναρντ Σο και στην "Κολόμπ" του Αρνούιγ (ως Κολόμπ). Το 1955, συνεργαζόμενη με το Θέατρο Εθνικού Κήπου, υποδύθηκε την Οφηλία στον "Άμλετ" του Σαίξπηρ. Επανεμφανιζόμενη στο Εθνικό Θέατρο συνέχισε τις θεατρικές της επιτυχίες ως "Μαίρη Γουώρεν" στη "Δοκιμασία" του Άρθουρ Μίλερ, στα "Στρατηγήματα εραστών" και ως Ισμήνη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή (1956). Από το φθινόπωρο του έτους αυτού υπήρξε πρωταγωνίστρια του θιάσου Κώστα Μουσούρη, διακρινόμενη ως "Άννα Φρανκ" στο ομώνυμο έργο.
Εκτός όμως του θεάτρου, έλαβε μέρος και σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες όπως "Οι ουρανοί είναι δικοί μας", "Ο δρόμος με τις ακακίες", "Γκόλφω" κ.ά.
Το 1958 τιμήθηκε με το θεατρικό έπαθλο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Πέθανε στις 12 Νοεμβρίου 2013 έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στον Ευαγγελισμό.
Φιλμογραφία
Οι Ουρανοί είναι Δικοί μας (1953) [Σπουργιτάκι]
Ο Δρόμος με τις Ακακίες (1954) [Λένα Πετρή]
Γκόλφω (1955) [Γκόλφω]
Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957) [Άννα]
Της τύχης τα γραμμένα (1957) [Έλσα]
Το αμαξάκι (1957) [Αννούλα]
Η Μοίρα Γράφει την Ιστορία (1957) [Άννα]
Κρυστάλλω (1959) [Κρυστάλλω]
Φλογέρα και Αίμα (1961) [Ρηνιώ Βλαχοπανάγου]
Χαμένα όνειρα (1961) [Λίζα Ζέριγκα]
Οταν Ξυπνά το Παρελθόν (1962) [Έλσα Βελλίδη]
Η Ελληνίδα και ο Ερωτας (1962) [Μαρία]
Δύο μάννες στο σταυρό του πόνου (1962)
Αθώα η Ενοχη (1963) [Άννα Απέργη]
Ο Μετανάστης (1965)
Το Ευτυχισμένο Πρόσωπο της Λεωνόρας (1982) [Άννα]
Παραμονή Πρωτοχρονιάς (1994)
Σειρές που έχει παίξει
Αθάνατες ιστορίες αγάπης 1976 ΥΕΝΕΔ
Μικρογραφίες 1987 ΕΤ1
Ξένος ανάμεσά μας 2005 ΑΝΤ1
Οδός Πανεπιστημίου δεν υπάρχει 1985 ΕΡΤ
Περί ανέμων και υδάτων 2000 Mega
 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει
Ο πρόεδρος του ΣΕΗ μίλησε ανοιχτά για την ηλικία του, ενώ αναφέρθηκε και στα αρνητικά σχόλια για το μαγιό που επέλεξε να φορά στις καλοκαιρινές του...
Σπύρος Μπιμπίλας: Είμαι 67 ετών και θα φοράω ό,τι μαγιό μου αρέσει
ΗΠΑ
Νέο μακελειό με 6 τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ
Οι πυροβολισμοί στο Όκλαντ συγκλόνισαν και πάλι τις ΗΠΑ έπειτα από τους πρόσφατους πυροβολισμούς σε σχολείο στη Φιλαδέλφεια, ενώ η χώρα ακόμη δεν...
Νέο μακελειό με 6 τραυματίες από πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ
Οδηγός για Δάσκαλους: Οσα πρέπει να γνωρίζουν για τη λειτουργία των σχολείων
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος παρουσιάζει για δωδέκατη σχολική χρονιά - τα νομοθετήματα και τις διατάξεις εκείνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία της...
Οδηγός για Δάσκαλους: Οσα πρέπει να γνωρίζουν για τη λειτουργία των σχολείων