Thumbnail
«Ελλάδα εναντίον Ευρώπης: Υποταγή ή αντίσταση;» Αυτός είναι ο τίτλος του γιγαντιαίων διαστάσεων έργου (50 τ.μ.) του Γάλλου street artist Goin, στο οποίο η Αφροδίτη της Μήλου ταυτίζεται με τη σημερινή Ελλάδα, που τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι της και την ματώνουν. 

«Ελλάδα εναντίον Ευρώπης: Υποταγή ή αντίσταση;» Αυτός είναι ο τίτλος του γιγαντιαίων διαστάσεων έργου (50 τ.μ.) του Γάλλου street artist Goin, στο οποίο η Αφροδίτη της Μήλου ταυτίζεται με τη σημερινή Ελλάδα, που τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι της και την ματώνουν. Το έργο κοσμεί τον τοίχο ενός βιομηχανικού κτηρίου στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη και αποτελεί ένα μονάχα δείγμα από την εικαστική παρέμβαση που κατέθεσαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι street artists που πήραν μέρος στο 1ο Athens Street Art Festival, με τίτλο Crisis [?] What Crisis [?], η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, που υποχρέωσε στην παράταση της έκθεσης έργων των καλλιτεχνών που συνοδεύει το Φεστιβάλ, η οποία θα είναι ανοιχτή στην CAMP Gallery, στην πλατεία Κοτζιά, μέχρι και τις 21 Ιουλίου.

Σκαρφαλωμένοι σε μεγάλες σκαλωσιές, κάτω από τον εκτυφλωτικό ήλιο, οι καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν την Αθήνα μετέφεραν τη ζωντάνια και τη φαντασία τους, στέλνοντας μέσω της τέχνης τους τα ανατρεπτικά τους μηνύματα, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Οι περαστικοί συχνά σταματούσαν για να ρωτήσουν τι συμβαίνει, να θαυμάσουν από κοντά την «τέχνη του δρόμου» και να επικροτήσουν τους καλλιτέχνες που σε μια τόσο δύσκολη εποχή έβγαλαν την τέχνη στον δρόμο και την χάρισαν σε όλους τους πολίτες.

Ανάμεσα στα έργα που ξεχώρισαν και σχολιάστηκαν ήταν ένα ακόμη έργο του Goin, με τίτλοNeed food not football, με "πρωταγωνιστή" ένα απισχνασμένο παιδί από την Αφρική, καθώς και το έργο του ίδιου Η κηδεία του χαρτονομίσματος, που δημιούργησε στην ΑΣΚΤ, το ρομπότ που κρατάει στο χέρι του μια τράπεζα από την οποία σκορπίζονται χαρτονομίσματα, που δημιούργησε η Rabea στο 7o Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας-Ρέντη, μια σειρά από γαλάζια και άλλων χρωμάτων εκμαγεία προσώπου που ανήρτησε ο Gregos σε διάφορα σημεία της Αθήνας, αλλά και το πώς φαντάστηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο Bastek, σε έργο του που εκτίθεται στην Camp Gallery.

Το Φεστιβάλ, εκτός της έκθεσης και της δημιουργίας στον δημόσιο χώρο, περιελάμβανε ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με τους φοιτητές της ΑΣΚΤ και το κοινό, θεωρητικές συζητήσεις για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης και τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό, stencil workshop για παιδιά στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη κ.ά.

Αυγή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Αγώνες με νόημα ή φωτογραφικές απεργίες; Η απάντηση των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων στη ΔΑΣ
Συνδικαλιστική κόντρα στο Δημόσιο: Παρεμβάσεις vs ΔΑΣ για την απεργία της 31ης Μαρτίου
Αγώνες με νόημα ή φωτογραφικές απεργίες; Η απάντηση των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων στη ΔΑΣ
συλλογή Χόιερ
Καισαριανή: Παρουσιάστηκε μέρος της φωτογραφικής συλλογής Χόιερ
Υπάρχουν και φωτογραφίες που έχουν ληφθεί αμέσως μετά την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, οι οποίες δεν θα δημοσιοποιήθηκαν λόγω...
Καισαριανή: Παρουσιάστηκε μέρος της φωτογραφικής συλλογής Χόιερ
βουλη
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τη διασφάλιση της εργασιακής συνέχειας εκπαιδευτικών στο εξωτερικό
Δώδεκα βουλευτές ζητούν πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της ομογένειας χωρίς επιμίσθιο
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τη διασφάλιση της εργασιακής συνέχειας εκπαιδευτικών στο εξωτερικό