Εργασία

ΕΣΔΙ: «Έρχονται» 272 θέσεις γραμματέων στα Δικαστήρια - Τι πρέπει να γνωρίζετε

τραπέζι εργασίας, υπολογιστές
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Νέος διαγωνισμός θα «φέρει» 272 θέσεις γραμματέων στα Δικαστήρια

Ανακοινώσεις πραγματοποίησαν ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιος και η υφυπουργός, Βίβη Χαραλαμπογιάννη κατά τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2025.

Μεταξύ άλλων έκαναν μνεία και στην πρόσληψη 272 γραμματέων και λοιπού προσωπικού για την υποστήριξη της ταχύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων.

Γραπτός και προφορικός διαγωνισμός

Οι προσλήψεις των δικαστικών γραμματέων γίνονται βάσει γραπτού και προφορικού διαγωνισμού που προκηρύσσει μία φορά τον χρόνο η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ). Οι υποψήφιοι δίνουν εξετάσεις προκειμένου να εκπαιδευτούν και να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες, στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια ή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στον διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή απόφοιτοι από οποιοδήποτε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και απόφοιτοι λυκείου.

Ο διαγωνισμός διενεργείται παραδοσιακά σε δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο των γραπτών εξετάσεων διενεργείται το καλοκαίρι (Ιούνιο ή Ιούλιο) στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο, λίγους μήνες μετά, στην Αθήνα.

Οι εξετάσεις

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει γραπτή εξέταση, με τη μορφή γραπτού δοκιμίου ή θεμάτων πολλαπλής επιλογής, στα εξής αντικείμενα:

  • Θέμα γενικής παιδείας.
  • Θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών που περιλαμβάνει στοιχεία του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, όπως ισχύουν και του Οργανικού Νόμου του Ελεγκτικού Συνέδριο.
  • Στοιχεία δικαίου, ιδίως συνταγματικού και δικονομικού.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει προφορική εξέταση των υποψηφίων, σε αντικείμενα στα οποία εξετάστηκαν γραπτώς.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Market Pass 2026: 600.000 δικαιούχοι παίρνουν ως 240 ευρώ - Πότε τα παίρνετε

Ανατροπή στους πίνακες ΑΣΕΠ: Ακυρώνονται προσλήψεις αναπληρωτών μετά από ελέγχους

Πανελλήνιες 2026: Η πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις σε  Νομικές, Πολυτεχνεία και Ιατρικές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εργασία