Thumbnail
Περισσότερες από τις µισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν προσλήψεις, την ίδια ώρα µάλιστα που το 74% των εργαζοµένων δηλώνει πως αν βρει καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε µια ανταγωνιστική εταιρεία θα φύγει από τη δουλειά του.

Αύξηση στους µισθούς των εργαζοµένων σχεδιάζει το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων, µε την πλειοψηφία (36%) να κινείται µεταξύ 1% και 5%. Υπάρχει βέβαια κι ένα 4% που σχεδιάζει εντός του 2023 να παράσχει αύξηση µισθών κατά 16% ή και περισσότερο. 

Στην πλειοψηφία τους βέβαια οι ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι απαιτήσεις όσων αναζητούν εργασία είναι «µη ρεαλιστικές» όσον αφορά τους µισθούς, µε αποτέλεσµα να µη βρίσκουν ικανά στελέχη. Αυτή άλλωστε, δηλαδή η προσέλκυση ικανών στελεχών, αποτελεί για το 72% των επιχειρήσεων και µία από τις πιο σηµαντικές προκλήσεις της εποχής.

Εντός του τρέχοντος έτους πάντως, περισσότερες από τις µισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν προσλήψεις, την ίδια ώρα µάλιστα που το 74% των εργαζοµένων δηλώνει πως αν βρει καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε µια ανταγωνιστική εταιρεία θα φύγει από τη δουλειά του. Αυτά είναι κάποια από τα σηµερινά δεδοµένα της αγοράς εργασίας όπως τα καταγράφει κάθε χρόνο η έρευνα HR Trends της Randstad για το 2023, καθώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα δέχεται σηµαντικές, συνεχείς µεταβολές. Η έρευνα διεξήχθη από τον ∆εκέµβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023, µε τη συµµετοχή 440 στελεχών.

Σηµαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να εντοπίσουν τα κατάλληλα άτοµα, και θέτουν σε ποσοστό 72% την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων ως την πλέον σηµαντική πρόκληση κατά τη διαδικασία στελέχωσης της επιχείρησής τους. Ακολουθούν ως σηµαντικά εµπόδια, η δυσκολία διατήρησης τόσο της δέσµευσης των εργαζοµένων (59%) όσο και της ανάπτυξης ταλαντούχων ηγετικών στελεχών µε κορυφαίες επιδόσεις (55%). Για να αντιµετωπιστούν δε οι προκλήσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι πρέπει να στραφούν σε προγράµµατα κατάρτισης - εκπαίδευσης (68%), να προχωρήσουν σε αυξήσεις µισθών (56%) αλλά και να εφαρµόσουν το υβριδικό µοντέλο εργασίας (34%).

Οι προσλήψεις µάλιστα βρίσκονται στο πλάνο τους, µε το 54% να σκοπεύει να αυξήσει τον αριθµό των εργαζοµένων του το 2023 (καταγράφοντας εντούτοις σηµαντική µείωση στον συγκεκριµένο δείκτη κατά 24 ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε το 78% του 2022), ενώ ήδη το 45% των επιχειρήσεων έχει δηµιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οσο, τέλος, για τη... δεξαµενή στελεχών που θα µπορούσαν να προσλάβουν, υπάρχει ένα 74% των ήδη εργαζοµένων που εµφανίζονται πρόθυµοι να εγκαταλείψουν την εργασία τους, για καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 15 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Πώς διορίζεστε στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ανεξαρτήτως πτυχίου AEI και ΤΕΙ (Και με απολυτήριο λυκείου)

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Tα εξεταζόμενα μαθήματα και όλη Η ΥΛΗ ΕΔΩ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση ΙΤΑΛΙΚΩΝ και ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ελμεπα
ΕΛΜΕΠΑ: Πλήρης αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με τα υπόλοιπα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών
Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ λειτουργεί από το 2019 και παρέχει πενταετές πρόγραμμα σπουδών
ΕΛΜΕΠΑ: Πλήρης αντιστοίχιση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών με τα υπόλοιπα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών
EKTAKTO
Πανελλαδικές 2024: Ξαφνική αναστάτωση στον Πειραιά από διακοπή του διαδικτύου σε εξεταστικό κέντρο
Τι είπε ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ για το θέμα που προέκυψε στο alfavita.gr
Πανελλαδικές 2024: Ξαφνική αναστάτωση στον Πειραιά από διακοπή του διαδικτύου σε εξεταστικό κέντρο
mathimatika
Συμβαίνουν κι αλλού: «Χαμός» στην Κύπρο για υπερδύσκολα θέματα Μαθηματικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις
Πρόβλεψη στην Κύπρο για τα γραπτά των Μαθηματικών: «Θα δούμε πολλούς μαθητές, δυστυχώς, να έχουν από 1 έως 5».
Συμβαίνουν κι αλλού: «Χαμός» στην Κύπρο για υπερδύσκολα θέματα Μαθηματικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις