Thumbnail
Περισσότερες από τις µισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν προσλήψεις, την ίδια ώρα µάλιστα που το 74% των εργαζοµένων δηλώνει πως αν βρει καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε µια ανταγωνιστική εταιρεία θα φύγει από τη δουλειά του.

Αύξηση στους µισθούς των εργαζοµένων σχεδιάζει το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων, µε την πλειοψηφία (36%) να κινείται µεταξύ 1% και 5%. Υπάρχει βέβαια κι ένα 4% που σχεδιάζει εντός του 2023 να παράσχει αύξηση µισθών κατά 16% ή και περισσότερο. 

Στην πλειοψηφία τους βέβαια οι ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι απαιτήσεις όσων αναζητούν εργασία είναι «µη ρεαλιστικές» όσον αφορά τους µισθούς, µε αποτέλεσµα να µη βρίσκουν ικανά στελέχη. Αυτή άλλωστε, δηλαδή η προσέλκυση ικανών στελεχών, αποτελεί για το 72% των επιχειρήσεων και µία από τις πιο σηµαντικές προκλήσεις της εποχής.

Εντός του τρέχοντος έτους πάντως, περισσότερες από τις µισές επιχειρήσεις σχεδιάζουν προσλήψεις, την ίδια ώρα µάλιστα που το 74% των εργαζοµένων δηλώνει πως αν βρει καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε µια ανταγωνιστική εταιρεία θα φύγει από τη δουλειά του. Αυτά είναι κάποια από τα σηµερινά δεδοµένα της αγοράς εργασίας όπως τα καταγράφει κάθε χρόνο η έρευνα HR Trends της Randstad για το 2023, καθώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια το εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα δέχεται σηµαντικές, συνεχείς µεταβολές. Η έρευνα διεξήχθη από τον ∆εκέµβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023, µε τη συµµετοχή 440 στελεχών.

Σηµαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να εντοπίσουν τα κατάλληλα άτοµα, και θέτουν σε ποσοστό 72% την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων ως την πλέον σηµαντική πρόκληση κατά τη διαδικασία στελέχωσης της επιχείρησής τους. Ακολουθούν ως σηµαντικά εµπόδια, η δυσκολία διατήρησης τόσο της δέσµευσης των εργαζοµένων (59%) όσο και της ανάπτυξης ταλαντούχων ηγετικών στελεχών µε κορυφαίες επιδόσεις (55%). Για να αντιµετωπιστούν δε οι προκλήσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι πρέπει να στραφούν σε προγράµµατα κατάρτισης - εκπαίδευσης (68%), να προχωρήσουν σε αυξήσεις µισθών (56%) αλλά και να εφαρµόσουν το υβριδικό µοντέλο εργασίας (34%).

Οι προσλήψεις µάλιστα βρίσκονται στο πλάνο τους, µε το 54% να σκοπεύει να αυξήσει τον αριθµό των εργαζοµένων του το 2023 (καταγράφοντας εντούτοις σηµαντική µείωση στον συγκεκριµένο δείκτη κατά 24 ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε το 78% του 2022), ενώ ήδη το 45% των επιχειρήσεων έχει δηµιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οσο, τέλος, για τη... δεξαµενή στελεχών που θα µπορούσαν να προσλάβουν, υπάρχει ένα 74% των ήδη εργαζοµένων που εµφανίζονται πρόθυµοι να εγκαταλείψουν την εργασία τους, για καλύτερες µισθολογικές αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Διορίζονται όλοι το 2026 στα Δικαστήρια χωρίς όριο ηλικίας και πτυχίο

Το "μυστικό" επίδομα των 300€ με τους χιλιάδες δικαιούχους - 750 ευρώ σε χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κεριά εκκλησίας σε μαύρο φόντο
Θρήνος: Πέθανε γνωστός εκπαιδευτικός που διετέλεσε Δήμαρχος και βουλευτής
Θλίψη για τον πρώην βουλευτή και ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων – Η πορεία του στην πολιτική
Θρήνος: Πέθανε γνωστός εκπαιδευτικός που διετέλεσε Δήμαρχος και βουλευτής
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΑΣΕΠ 19ΓΔ/2025: Οι νέοι διευθυντές στο υπουργείο Παιδείας - Ονόματα
Ανακατατάξεις στις θέσεις ευθύνης των Υπουργείων Παιδείας και Περιβάλλοντος: Δείτε τα οριστικά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 19ΓΔ/2025: Οι νέοι διευθυντές στο υπουργείο Παιδείας - Ονόματα
ΠΑΔΑ HCPO 2025
ΠΑΔΑ: Πρωταγωνιστικός ρόλος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικονομικών και Πολιτικών Υγείας
Ισχυρή επιστημονική παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
ΠΑΔΑ: Πρωταγωνιστικός ρόλος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικονομικών και Πολιτικών Υγείας
καρυστιανου
Μαρία Καρυστιανού: Αμφισβήτηση στο δικαίωμα των αμβλώσεων - "Είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης"
Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία της συνέντευξης ήταν η πρόταση να τεθεί το ζήτημα της άμβλωσης σε δημόσια διαβούλευση
Μαρία Καρυστιανού: Αμφισβήτηση στο δικαίωμα των αμβλώσεων - "Είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης"