Θερμομέτρηση
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι έδειξε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Cochrane Library»

Η θερμομέτρηση και οι άλλες μέθοδοι ελέγχου του κοινού σε αεροδρόμια, σχολεία και γενικά σε δημόσιους χώρους, όπως η καταγραφή των συμπτωμάτων και του ταξιδιωτικού ιστορικού, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Cochrane Library», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν δεδομένα από 22 μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω μέθοδοι έχουν γενικά χαμηλή ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν Covid-19, ούτε μπορούν να διακρίνουν αξιόπιστα αυτούς που δεν έχουν τη νόσο.

Οι έλεγχοι π.χ. για συμπτώματα στα αεροδρόμια και σε άλλους κόμβους μεταφορών μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν ελαφρά, αλλά σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την εισαγωγή φορέων του κορονοϊού.

Παρόλες αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με τη μελέτη, «ένα μεγάλο ποσοστό μολυσμένων ατόμων μπορούν να ξεφύγουν και στη συνέχεια να μολύνουν άλλους, ενώ μερικοί υγιείς μπορεί εσφαλμένα να ταυτοποιηθούν ως θετικοί στον ιό, πράγμα που πιθανώς θα οδηγήσει στην άνευ λόγου απομόνωσή τους».

Γι' αυτό, όπως τονίζουν οι ερευνητές, «τα ευρήματα μας δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση σε άλλους τρόπους που μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, η καραντίνα και η χρήση κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού από το προσωπικό πρώτης γραμμής».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γάμος της κόρης του Κωστόπουλου
Αντιδράσεις για τον γάμο της κόρης Κωστοπούλου σε αρχαιολογικό χώρο: «Προσβολή του μνημειακού πλούτου»
Η καταγγελία της Δ. Κουτσούμπα για τον γάμο της κόρης του Κωστόπουλου σε αρχαιολογικό χώρο
Αντιδράσεις για τον γάμο της κόρης Κωστοπούλου σε αρχαιολογικό χώρο: «Προσβολή του μνημειακού πλούτου»
Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα
Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Βοήθεια» φώναζε η 39χρονη - Τη δολοφόνησε με τα παιδιά τους στο διπλανό δωμάτιο
Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Ο 41χρονος σκότωσε τη γυναίκα του ενώ στο διπλανό δωμάτιο ήταν τα ανήλικα παιδιά τους
Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Βοήθεια» φώναζε η 39χρονη - Τη δολοφόνησε με τα παιδιά τους στο διπλανό δωμάτιο