NASA
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Θα συμμετέχουν η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ

Άρχισε περίπου στις 15:40 ώρα Ελλάδας σήμερα ο ιστορικός πρώτος αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ), με στόχο τη διόρθωση ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μπαταριών του Σταθμού.

Δύο αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η έμπειρη Κριστίνα Κοχ και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ, έκαναν κοινή έξοδο στο διάστημα διάρκειας περίπου έξι ωρών, προκειμένου όχι να αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά να αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμπόδιζε να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του ΔΣΣ, η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών.

Έως τώρα όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας).

Η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν το 1984 η Σοβιετική, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, έξω από το σοβιετικό σταθμό Σαλιούτ 7, η οποία συνοδευόταν από συμπατριώτη της κοσμοναύτη. Ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν ο Σοβιετικός Αλεξέι Λεόνοφ, που πέθανε προ ημερών σε ηλικία 85 ετών.

Αρχικά ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που στην πορεία λύθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arvanitis
Κώστας Αρβανίτης: «Η ανθρώπινη ζωή στην εργασία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος»
Παρέμβαση του αντιπροέδρου της LEFT μετά το νέο κύμα εργατικών δυστυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών στη χώρα
Κώστας Αρβανίτης: «Η ανθρώπινη ζωή στην εργασία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος»
ρεμπουτσικα
ΕΟΠΠΕΠ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για εξετάσεις πιστοποίησης ΣΑΕΚ
Ποιοι παλαιότεροι απόφοιτοι ΣΑΕΚ (τ. ΙΕΚ) αποκτούν ξανά δικαίωμα συμμετοχής έως το 2027 – Τι ισχύει για το Δίπλωμα Επιπέδου 5
ΕΟΠΠΕΠ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για εξετάσεις πιστοποίησης ΣΑΕΚ
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ: Συμμετοχή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Δημόσιας Διοίκησης στο ερευνητικό πρόγραμμα FAMA για την παραπληροφόρηση
«Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τον μικρότερο βαθμό εμπιστοσύνης απέναντι στα μέσα ενημέρωσης»
ΕΚΠΑ: Συμμετοχή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Δημόσιας Διοίκησης στο ερευνητικό πρόγραμμα FAMA για την παραπληροφόρηση