NASA
Θα συμμετέχουν η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ

Άρχισε περίπου στις 15:40 ώρα Ελλάδας σήμερα ο ιστορικός πρώτος αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ), με στόχο τη διόρθωση ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μπαταριών του Σταθμού.

Δύο αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η έμπειρη Κριστίνα Κοχ και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ, έκαναν κοινή έξοδο στο διάστημα διάρκειας περίπου έξι ωρών, προκειμένου όχι να αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά να αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμπόδιζε να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του ΔΣΣ, η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών.

Έως τώρα όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας).

Η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν το 1984 η Σοβιετική, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, έξω από το σοβιετικό σταθμό Σαλιούτ 7, η οποία συνοδευόταν από συμπατριώτη της κοσμοναύτη. Ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν ο Σοβιετικός Αλεξέι Λεόνοφ, που πέθανε προ ημερών σε ηλικία 85 ετών.

Αρχικά ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που στην πορεία λύθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαρία Καρυστιανού κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ
Μαρία Καρυστιανού: «Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις»
Στην αντεπίθεση η Μαρία Καρυστιανού με αιχμές κατά των ΜΜΕ – «Καμία διαβούλευση για δικαιώματα, μιλούσα για κοινωνική πρόνοια»
Μαρία Καρυστιανού: «Διαστρεβλώθηκαν σκοπίμως οι δηλώσεις μου για τις αμβλώσεις»
Μέλη ΔΕΠ
Θάνατος μέλους ΔΕΠ: Πότε συνεχίζει νόμιμα η Συνέλευση Τμήματος - Γνωμοδότηση ΝΣΚ
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος απάντησε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση θανάτου μέλους ΔΕΠ σε ΑΕΙ
Θάνατος μέλους ΔΕΠ: Πότε συνεχίζει νόμιμα η Συνέλευση Τμήματος - Γνωμοδότηση ΝΣΚ