NASA
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Θα συμμετέχουν η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ

Άρχισε περίπου στις 15:40 ώρα Ελλάδας σήμερα ο ιστορικός πρώτος αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ), με στόχο τη διόρθωση ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα μπαταριών του Σταθμού.

Δύο αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η έμπειρη Κριστίνα Κοχ και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ, έκαναν κοινή έξοδο στο διάστημα διάρκειας περίπου έξι ωρών, προκειμένου όχι να αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά να αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμπόδιζε να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του ΔΣΣ, η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών.

Έως τώρα όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας).

Η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν το 1984 η Σοβιετική, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, έξω από το σοβιετικό σταθμό Σαλιούτ 7, η οποία συνοδευόταν από συμπατριώτη της κοσμοναύτη. Ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν ο Σοβιετικός Αλεξέι Λεόνοφ, που πέθανε προ ημερών σε ηλικία 85 ετών.

Αρχικά ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που στην πορεία λύθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τηλεφ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών κατά του ΥΠΑΙΘΑ για τις τηλεφωνικές γραμμές ψυχολόγων
Εκπαιδευτικοί Δυτικής Αττικής: Ζητούν μόνιμους ψυχολόγους στα σχολεία και απόσυρση της οδηγίας για το 12ωρο στα ΚΕΔΑΣΥ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών κατά του ΥΠΑΙΘΑ για τις τηλεφωνικές γραμμές ψυχολόγων
χατζητεγας
ΕΒΕ & Εθνικό εκπαιδευτικό αδιέξοδο: Δημόσια Πανεπιστήμια … χωρίς φοιτητές
«Οι Πανελλαδικές δεν είναι Απολυτήριες Εξετάσεις οι οποίες οφείλουν να διαπιστώνουν την ελάχιστη προαπαιτούμενη γνώση αποφοίτησης από το Λύκειο»
ΕΒΕ & Εθνικό εκπαιδευτικό αδιέξοδο: Δημόσια Πανεπιστήμια … χωρίς φοιτητές
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα
Ποιοι πρέπει να παραλάβουν Δελτίο Εξεταζομένου, τι στοιχεία αναγράφει και ποιοι εξαιρούνται από τη διαδικασία
Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα