Ο Κάρολος Δαρβίνος, ο πατέρας της πιο πολυσυζητημένης θεωρίας
Ο πατέρας της σύγχρονης Βιολογίας

Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1809  γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882), ο πατέρας της "Θεωρίας της Εξέλιξης των Ειδών" και του σπουδαίου συγγράμματος "Η Καταγωγή των Ειδών" (1859).

Με το πρωτοποριακό του έργο ο Δαρβίνος έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης επιστήμης της Βιολογίας και της Ζωολογίας και μάλιστα σε μια εποχή που η μεταφυσική, οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες κυριαρχούσαν τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και στους επιστημονικούς κόλπους.

Η θεωρία του, σύμφωνα με την οποία οι μορφές ζωής τροποποιούνται με βραδύ ρυθμό για να παραγάγουν καινούργιες μορφές, ενώ άλλες πάλι μορφές εξαφανίζονται, είναι πιθανότατα η πιο πολυσυζητημένη επιστημονική θεωρία, η οποία μάλιστα πολεμήθηκε λυσσαλέα από συντηρητικούς κύκλους, την Εκκλησία, καθώς και το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής.

Παρ' όλ' αυτά, προσφέρει μια κατανοητή εναλλακτική θεώρηση της προέλευσης του ανθρώπου και του κόσμου σε σχέση με τα διάφορα συστήματα πίστης.

Το θρυλικό πλέον ταξίδι του με το πλοίο Beagle, στις 27 Δεκεμβρίου του 1831, στη Νότιο Αμερική, τον Ειρηνικό και τα νησιά Γκαλαμπάγκος θα του δώσει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές βάσεις , προκειμένου να διαμορφώσει τη θεωρία του.

Δώδεκα χρόνια μετά την έκδοση της Καταγωγής των Ειδών, το 1871, ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσίευσε ένα ακόμη έργο, με τίτλο «Η καταγωγή του ανθρώπου και η φυσική επιλογή», όπου υποστήριξε με συστηματικό και επιστημονικό τρόπο ότι ο άνθρωπος έχει κοινό πρόγονο με τα πιθηκοειδή.

Ο Κάρολος Δαρβίνος αφήνει την τελευταία του πνοή στο Κεντ της Αγγλίας. Ο τάφος του βρίσκεται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

best of network

σχετικά άρθρα

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

Ο Γιώργος Μαυρωτάς πρώην βουλευτής με το Ποτάμι τοποθετείται στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. 

Σύμφωνα με το...

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού