Thumbnail
Ακούστε στο βίντεο τον αρειανό άνεμο στο YouTube.

Ο ρομποτικός «σεισμολόγος» InSight, που έφθασε στον 'Αρη στις 26 Νοεμβρίου, κατάφερε να κάνει κιόλας κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: να ακούσει και να ηχογραφήσει τον άνεμο του γειτονικού πλανήτη.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έκανε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή και έδωσε στη δημοσιότητα (μετά από κάποια ψηφιακή επεξεργασία και ανέβασμα κατά μία οκτάβα για να ακούγονται καλύτερα) τα σχετικά χαμηλής συχνότητας αρχεία ήχου με τον αρειανό άνεμο, ο οποίος κατά κοινή ομολογία ακούγεται κάπως...απόκοσμος. Οι πολύ χαμηλές συχνότητες οφείλονται στο ότι ο αέρας στον «κόκκινο» πλανήτη είναι πολύ αραιός.

Δύο αισθητήρες του στατικού γεωλογικού εργαστηρίου -ένας αισθητήρας της πίεσης του αέρα και ένας σεισμογράφος- «έπιασαν» (με διαφορετικό τρόπο το κάθε όργανο) τις χαμηλής συχνότητας δονήσεις που προκαλούσε πάνω στα ηλιακά πάνελ του InSight ο άνεμος, ο οποίος εκτιμάται ότι -εκείνη τη στιγμή- φυσούσε με ταχύτητα περίπου 15 χιλιομέτρων την ώρα και με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.

Σε λίγες εβδομάδες ο ρομποτικός βραχίονας της διαστημοσυσκευής θα τοποθετήσει το σεισμογράφο απευθείας πάνω στο έδαφος του 'Αρη, ώστε για πρώτη φορά να πιάσει τις υπόγειες δονήσεις των αρειανών σεισμών.

Ένας ακόμη πιο καθαρός ήχος από τον 'Αρη θα υπάρξει σε δύο χρόνια, όταν φθάσει στον πλανήτη το ρόβερ "Mars 2020" της NASA, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με δύο πραγματικά μικρόφωνα. Μεταξύ άλλων, θα ηχογραφήσουν για πρώτη φορά τον ήχο μιας προσεδάφισης στο γειτονικό πλανήτη.

Μπορεί να ακούσει κανείς το βίντεο με τον αρειανό άνεμο στο YouTube:

και

Παύλος Δρακόπουλος

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
Πότε ένας εκπαιδευτικός ή ένας δημόσιος υπάλληλος τίθεται αυτομάτως εκτός υπηρεσίας – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδίκαιη αργία
Αυτοδίκαιη αργία στους εκπαιδευτικούς και στο Δημόσιο: πότε επιβάλλεται, πότε όχι και γιατί δεν είναι «απλή υπόθεση»
axiologisi-ekpaideftikon
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας
Aρχίζει η αξιολόγηση και των μονίμων εκπαιδευτικών σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα - Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αυξηθούν οι σχολικοί...
Σχολεία: Αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνδεθεί άμεσα με δείκτες ποιότητας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας