gak
Από τα Γενικά Αρχεία Κράτους, της Λάρισας.

Το 2024 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τις κατοχικές δυνάμεις.

Τα Γενικά Αρχεία της Λάρισας και το Αρχειοφυλακείο Αγιάς τιμούν την επέτειο με μια σειρά δημοσιεύσεων από το αρχειακό μας υλικό με σκοπό να προκαλέσουμε νέες έρευνες και αναγνώσεις του υλικού.

Ο πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, δημιούργησαν νέες συνθήκες, έφεραν απώλειες, δοκίμασαν τις σωματικές και ηθικές αντοχές των Ελλήνων. Παράλληλα με τον φόβο, την ανασφάλεια, την πείνα, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις, τις λεηλασίες, διαπιστώνουμε και τις σαρωτικές αλλαγές που υπέστη η διοίκηση, ο επαγγελματικός βίος και η εκπαίδευση ώστε να καλύψει τις νέες ανάγκες του πληθυσμού.

Δυστυχώς όλα αυτά τα παρακολουθούμε πλέον στις οθόνες μας στους σύγχρονους πολέμους. Επιπλέον, σε ειρηνικές περιοχές διακυβεύονται δικαιώματα κατοχυρωμένα και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία λόγου και αυτοδιάθεση των ατόμων.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε αρχειακά τεκμήρια και σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ερεθίσματα θα αποτυπώσουν τη φαντασία αλλά και τις θέσεις τους για τη διεκδίκηση της Ελευθερίας και της Ειρήνης.

Η νικήτρια του 5ου διαγωνισμού Αναστασία Τσιούρη (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) φιλοτέχνησε το θέμα της αφίσας, και μας χαροποιεί ιδιαίτερα η συνεργασία με παλαιότερους συμμετέχοντες.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποκαλυπτικό βλέμμα της νέας γενιάς.

gak

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskala
Αλήθεια γνωρίζετε ποιοι είναι οι πιο «προσοντούχοι» και παράλληλα οι πιο κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στο Δημόσιο;
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών πρωταθλητής στα πτυχία και τα μεταπτυχιακά — ουραγός στους μισθούς
Αλήθεια γνωρίζετε ποιοι είναι οι πιο «προσοντούχοι» και παράλληλα οι πιο κακοπληρωμένοι υπάλληλοι στο Δημόσιο;
PANELLINIES
Πανελλήνιες 2025: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην απόδοση των υποψηφίων
Η σωστή διατροφή αποτελεί κλειδί για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διαχείριση του άγχους στη διάρκεια των εξετάσεων
Πανελλήνιες 2025: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην απόδοση των υποψηφίων