γακ λαρισας
Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν… για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, 1922-2022

Μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν… για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, 1922-2022», οργανώνουν τα Γενικά Αρχεία Λάρισας

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή μας έδωσαν την αφορμή για την επιλογή των τεκμηρίων που θα εμπνεύσουν τους φετινούς συμμετέχοντες. Ο βίαιος ξεριζωμός ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από την πατρίδα τους, όμως, είναι ένα μόνο από τα επεισόδια προσφυγιάς και μετεγκατάστασης που γνώρισε ο κόσμος. Οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις και τα οικονομικά συμφέροντα που προκαλούν πολεμικές συρράξεις, εθνικές ή εμφύλιες συνεχίζουν να οδηγούν τους ανθρώπους μακριά από την πατρίδα τους, με μοναδικό ζητούμενο την επιβίωσή τους.

Επιπλέον των πολέμων, την ανθρωπότητα μαστίζουν φυσικές καταστροφές, ανελεύθερα καθεστώτα, ρατσιστικές διώξεις, κοινωνικές ανισότητες, που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν νέα πατρίδα και στέγη.

Η Ελλάδα μετά από 100 χρόνια δέχεται πάλι μεγάλο αριθμό προσφύγων, που είτε επιθυμούν να παραμείνουν εδώ είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλη χώρα. Είναι έντονη η συζήτηση τόσο σε δημοσιογραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τις πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα, η Ε.Ε. και η Τουρκία για να εκμεταλλευθούν τις προσφυγικές ροές, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να περιπλανηθούν σε άθλιες συνθήκες και με αβέβαιο μέλλον.

Δανειστήκαμε το έργο του Σύρου γλύπτη Νιζάρ Αλί Μπαντέρ που αποτυπώνει με λιτά υλικά αλλά τόσο έντονα, το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων και ζητούμε από τους μαθητές να αφηγηθούν λογοτεχνικά ή εικαστικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με τις καταστάσεις που περιγράφονται στα τεκμήρια αλλά και τις πληροφορίες και την ενημέρωση που λαμβάνουν για τα τρέχοντα γεγονότα. Περιμένουμε με χαρά να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ματιά των μαθητών.

γακ λαρισας
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daneio_0.jpg
Λειτουργεί από σήμερα η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών
Aπό σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2023 οι αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα - Προβλέπεται επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου
Λειτουργεί από σήμερα η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών
Μάνος Δασκαλάκης
Κούγιας: «Ο Δασκαλάκης έπεσε σε μία μεγάλη αντίφαση» - Ποιο κίνητρο «καταστράφηκε»
Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας για την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου
Κούγιας: «Ο Δασκαλάκης έπεσε σε μία μεγάλη αντίφαση» - Ποιο κίνητρο «καταστράφηκε»