γακ λαρισας
Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν… για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, 1922-2022

Μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν… για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, 1922-2022», οργανώνουν τα Γενικά Αρχεία Λάρισας

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή μας έδωσαν την αφορμή για την επιλογή των τεκμηρίων που θα εμπνεύσουν τους φετινούς συμμετέχοντες. Ο βίαιος ξεριζωμός ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από την πατρίδα τους, όμως, είναι ένα μόνο από τα επεισόδια προσφυγιάς και μετεγκατάστασης που γνώρισε ο κόσμος. Οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις και τα οικονομικά συμφέροντα που προκαλούν πολεμικές συρράξεις, εθνικές ή εμφύλιες συνεχίζουν να οδηγούν τους ανθρώπους μακριά από την πατρίδα τους, με μοναδικό ζητούμενο την επιβίωσή τους.

Επιπλέον των πολέμων, την ανθρωπότητα μαστίζουν φυσικές καταστροφές, ανελεύθερα καθεστώτα, ρατσιστικές διώξεις, κοινωνικές ανισότητες, που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν νέα πατρίδα και στέγη.

Η Ελλάδα μετά από 100 χρόνια δέχεται πάλι μεγάλο αριθμό προσφύγων, που είτε επιθυμούν να παραμείνουν εδώ είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλη χώρα. Είναι έντονη η συζήτηση τόσο σε δημοσιογραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για τις πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα, η Ε.Ε. και η Τουρκία για να εκμεταλλευθούν τις προσφυγικές ροές, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να περιπλανηθούν σε άθλιες συνθήκες και με αβέβαιο μέλλον.

Δανειστήκαμε το έργο του Σύρου γλύπτη Νιζάρ Αλί Μπαντέρ που αποτυπώνει με λιτά υλικά αλλά τόσο έντονα, το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων και ζητούμε από τους μαθητές να αφηγηθούν λογοτεχνικά ή εικαστικά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με τις καταστάσεις που περιγράφονται στα τεκμήρια αλλά και τις πληροφορίες και την ενημέρωση που λαμβάνουν για τα τρέχοντα γεγονότα. Περιμένουμε με χαρά να ανακαλύψουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ματιά των μαθητών.

γακ λαρισας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Banda Entopica φλώρινα
Δήμαρχος Φλώρινας: «Εγώ πληρώνω και στην πόλη μου δεν θα τραγουδάτε τέτοια τραγούδια»
Αντιδράσεις προκαλεί περιστατικό σε πολιτιστική εκδήλωση της Φλώρινας, όπου –σύμφωνα με καταγγελίες μουσικών– ο δήμαρχος παρενέβη και διέκοψε ζωντανή...
Δήμαρχος Φλώρινας: «Εγώ πληρώνω και στην πόλη μου δεν θα τραγουδάτε τέτοια τραγούδια»
melomakarona
Η αυθεντική συνταγή για αφράτα, τραγανά και μοσχομυριστά μελομακάρονα
Το μυστικό της επιτυχίας τους βρίσκεται στην τέλεια ισορροπία: τραγανά απ’ έξω, αφράτα στο εσωτερικό και πλούσια σε γεύση.
Η αυθεντική συνταγή για αφράτα, τραγανά και μοσχομυριστά μελομακάρονα
rovaniemi
Από την καμένη γη στο παραμύθι - Το Ροβανιέμι και η αληθινή ιστορία πίσω από το χωριό του Άι Βασίλη
Ένα χριστουγεννιάτικο σύμβολο γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε παγκόσμιο σημείο αναφοράς ελπίδας και αναγέννησης
Από την καμένη γη στο παραμύθι - Το Ροβανιέμι και η αληθινή ιστορία πίσω από το χωριό του Άι Βασίλη