O Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα για τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή

O Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη δολοφονία του Γάλλου εκπαιδευτικού Samuel Paty (1973-2020) στo Παρίσι στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Η αποτρόπαιη δολοφονία του Γάλλου συναδέλφου, επειδή δίδαξε τη σημασία της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη να υπερασπιστούμε, όπως έπραξε και ο Samuel Paty, αυτή τη βασική αξία, ένα από τα θεμέλια ενός εκκοσμικευμένου σχολείου μιας δημοκρατικής κοινωνίας που θα επιδιώκει συστηματικά την καλλιέργεια κριτικά, δηλαδή ορθολογικά, σκεπτόμενων πολιτών. Ένα σχολείο που θα λειτουργεί συμπεριληπτικά, ενσωματώνοντας τις πολλαπλές διαφορετικές ταυτότητες των υποκειμένων, και θα προσανατολίζεται στο μέλλον, και όχι στο παρελθόν, και τα στερεότυπα που αυτό έχει κληροδοτήσει.

Ο Samuel Paty υπερασπίστηκε με την επιλογή του το αναφαίρετο δικαίωμα μιας δημοκρατικής κοινωνίας να σκέπτεται, να συζητάει, να στοχάζεται για το παρόν και το μέλλον της. Και αυτή η διαδικασία, για να είναι ουσιαστική, βασίζεται στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, στην καταπολέμηση του φόβου, τον οποίο ενσταλάζουν με τις απειλές και  τη βία ομάδες και κοινότητες που αντιτίθενται, για τα δικά τους συμφέροντα.

Σε αυτή τη διαδικασία, το μάθημα της ιστορίας στο σχολείο αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο ακριβώς γιατί, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα των εννοιών, βοηθάει να κατανοηθούν οι κοινωνίες, οι αξίες τους, τα προβλήματά τους, το πώς και το γιατί σε κάθε περίπτωση⸱ χωρίς να φοβάται να προσεγγίσει πικρές αλήθειες και ευαίσθητα ή συγκρουσιακά θέματα, αφού στόχο έχει να διαμορφώσει κριτικά σκεπτόμενους ενεργούς πολίτες.

Η δολοφονία του Γάλλου συναδέλφου, η έκτη σε μια σειρά ανάλογων δολοφονιών στον κόσμο μέσα στο 2020, σύμφωνα με το δίκτυο Network for Concerned Historians, καταδεικνύει τη σημασία, τις αδράνειες και τις δυνάμεις που κινητοποιεί η ιστορία, αλλά και την αναγκαιότητα θέματα «δύσκολα» να εξακολουθούν να διδάσκονται στο σχολείο και να μην παραβλέπονται ή  παρακάμπτονται μέσα σε γενικότητες, εξαιτίας των απειλών που μπορούν να γεννήσουν οι όποιες αντιδράσεις σε αυτά.

Και απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα της αντίδρασης, αλλά και κάθε αντίδρασης, που αντιμάχεται τις αξίες μιας δημοκρατικής και συμπεριληπτικής κοινωνίας, ως Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων που υπερασπίζονται βασικές ανθρώπινες αξίες και δημοκρατικά  δικαιώματα.

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε περιορισμός των γιορτών των Χριστουγέννων

Τηλεκπαίδευση: Οδηγός εκπαιδευτικού για το Webex Meetings