Ηλεκτρονική ψηφοφορία: «Ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για το ποιος ψηφίζει»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ»: Η πρόβλεψη για τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μάς βρίσκει καθολικά αντίθετους

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ», κατά πλειοψηφία, καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας για την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης (αρ.22 του ν.4728/29-9-2020) που προβλέπει την πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ,ΠΥΣΔΕ) και του ΕΕΠ-ΕΒΠ (ΚΥΣΕΕΠ & ΠΥΣΕΕΠ), ημέρα Σάββατο και μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Με τη ρύθμιση αυτή, η συμμετοχή των εργαζομένων στις υπηρεσιακές εκλογές παρακωλύεται σκόπιμα με στόχο να απαξιωθεί ο θεσμός του αιρετού εκπροσώπου και να εκδιωχθούν, οριστικά, οι εργαζόμενοι από τα κέντρα ελέγχου των αποφάσεων. Είναι σαθρό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι χάνονται ώρες μαθήματος τη στιγμή που καθόλου δε νοιάζεται για τα τεράστια κενά, που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα σχολεία, με αποκλειστική δική της ευθύνη. Εξάλλου, οι ίδιες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ζήτησαν οι εκλογές να γίνουν καθημερινή, με ή χωρίς άδεια, και σε περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Η πρόβλεψη δε για τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μάς βρίσκει καθολικά αντίθετους, αφού δεν εξασφαλίζει, σε κανένα βαθμό, τόσο το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων, γεγονός που μπορεί να προσβάλει συνολικά την αξιοπιστία των εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα όπου «διαφημίζεται» το σύστημα εκλογής «Ζευς» -που μας προτείνει η κ. Κεραμέως-, γίνεται σαφές ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του χρήστη με το ψηφοδέλτιο όπως και ότι το απόρρητο δεν είναι 100% εξασφαλισμένο!

Συγκεκριμένα:

«Η Μίξη των Ψηφοδελτίων

Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, και πριν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, παρεμβάλλεται ένα ενδιάμεσο στάδιο μίξης των ψηφοδελτίων. Στο στάδιο αυτό τα ήδη κρυπτογραφημένα, από τους ψηφοφόρους, ψηφοδέλτια, κρυπτογραφούνται με ειδικό τρόπο εκ νέου από το σύστημα «Ζευς», ώστε πλέον να μην είναι αναγνωρίσιμα και αναδιατάσσονται τυχαία. Στο τέλος της διαδικασίας μίξης έχουμε ένα σύνολο ψηφοδελτίων τα οποία όταν αποκρυπτογραφηθούν θα έχουν τα ίδια περιεχόμενα με τα αρχικά, αλλά είναι αδύνατον να τα συνδέσουμε με τους χρήστες που τα υπέβαλαν. Με μέριμνα της εφορευτικής επιτροπής, υπολογιστές εκτός του συστήματος «Ζευς» μπορούν να συμμετάσχουν στη μίξη χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης της διαδικασίας. Όπως και με την επιτροπή, αρκεί και μόνο ένας τίμιος συμμέτοχος στη μίξη για να εξασφαλιστεί το απόρρητο.»

Επιπλέον, η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να παρέχει καμία ασφαλιστική δικλείδα ως προς την ταυτοποίηση των εκλογέων ενώ ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για το ποιος ψηφίζει, με ορατό τον κίνδυνο επηρεασμού της συμμετοχικότητας των ψηφοφόρων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον ίδιο ολισθηρό δρόμο της βίας και καταστολής απέναντι στις μαζικές αντιδράσεις των νέων (φοιτητών, μαθητών, σπουδαστών κ.ά.), έχει κηρύξει τον πόλεμο και στους εκπροσώπους των εργαζομένων, στοχοποιώντας τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και την απήχηση που έχουν στα συνδικάτα, τους συλλόγους και τις ενώσεις των εργαζομένων. Τους θεωρεί μεγάλο εμπόδιο για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που επιμελώς προετοιμάζει σε εκπαίδευση και κοινωνία. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της υπουργού, κατά τη συνάντηση με το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., πως θα προχωρήσει τη διαδικασία ανεξάρτητα αν θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί!

Τους τρομάζει κάθε ζωντανή διαδικασία (διάλογος,  ανταλλαγή απόψεων, λήψη αποφάσεων) και κυρίως η μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, ως πηγή αντίστασης απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοσθούν.

Απαιτούμε, άμεσα, την κατάργηση του αρ.22 του Ν.4728/2020 που ψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. (ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ.ΛΥΣΗ ΠΑΡΩΝ, ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ,ΜέΡΑ25 ΟΧΙ) και την πιστή εφαρμογή του Π.Δ.1/2003, για τις εκλογικές διαδικασίες, μέσω του οποίου, διασφαλίζονται τόσο η συνδικαλιστική ελευθερία όσο και η ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν σύμφωνα με το άρθρο 23 του Συντάγματος της Ελλάδας.

          Καλούμε όλες τις παρατάξεις στη Δ.Ο.Ε. να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τον εκπαιδευτικό κόσμο να αρνηθεί να γίνει θύμα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

          Καλούμε μαζικά και αποφασιστικά όλες και όλους στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 15/10 ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!

ΛΕΜΕ ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ «ΟΧΙ»

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Οργανικά κενά 2021: Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας

Πρεμιέρα για τα σχολεία - Μόνο με αρνητικό self test η είσοδος στην τάξη

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

vomvardismoi gaza
Χάος στη Λωρίδα της Γάζας: 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (Videos)
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ρουκέτες στα ισραηλινά εδάφη από τη Χαμάς - Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά
Χάος στη Λωρίδα της Γάζας: 20 νεκροί και δεκάδες τραυματίες (Videos)
koronoios sxoleia
Σχολεία-Μεσολόγγι: Σφοδρή αντίδραση της ΕΛΜΕ για το άνοιγμα
Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων στο Μεσολόγγι την Τρίτη καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, μετά την έκρηξη των...
Σχολεία-Μεσολόγγι: Σφοδρή αντίδραση της ΕΛΜΕ για το άνοιγμα
Μένιος Φουρθιώτης: Δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, είμαι αθώος
Αθώος δηλώνει ο Μένιος Φουρθιώτης, όπως και οι δύο συγκατηγορούμενοί του - Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι...
Μένιος Φουρθιώτης: Δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω, είμαι αθώος