κιμωλίες

Ως προς τις καταλήψεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε αρκετά σχολεία της περιοχής μας, το ΔΣ επισήμανε ότι πρόκειται για πανελλαδικού χαρακτήρα φαινόμενο με ποικίλα χαρακτηριστικά, που σε πολλές περιπτώσεις ενσωματώνει και αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, όπως η θέση για 15 μαθητές ανά τμήμα και τα μέτρα για την καθαριότητα στα σχολεία.

Το ΔΣ με σαφήνεια ξεκαθάρισε ότι είναι ενάντια σε οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο (αστυνομικές επεμβάσεις, εισαγγελικές παραγγελίες) και προκρίνει παιδαγωγικές μεθόδους προσέγγισης των μαθητών, ώστε τα δίκαια αιτήματα του μαθητικού κινήματος να εισακουστούν από τους αρμόδιους, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τις δημοτικές αρχές. Παράλληλα επισήμανε στον ΔΔΕ ότι οι συνάδελφοι έξω από το χώρο του σχολείου δεν έχουν κανένα εργασιακό – διδακτικό ή διοικητικό ρόλο. Όλα τα καθήκοντα που απορρέουν από την εργασιακή μας σχέση υλοποιούνται μέσα στο χώρο του σχολείου. Έξω από αυτόν δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης, νουθεσίας ή επίδρασης στους μαθητές που παραμένουν μέσα στο χώρο του σχολείου. Άλλωστε πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος μας το οποίο βάλλεται όταν οι συνάδελφοι παραμένουν επί ώρες έξω από το σχολείο απλά περιμένοντας και παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Το υπηρεσιακό μας χρέος είναι να βρισκόμαστε έξω από το χώρο του σχολείου καθημερινά προσερχόμενοι στη βάση του ωραρίου μας. Τα φαινόμενα παραμονής συναδέλφων έξω από τα κάγκελα από τις 8 πμ έως τις 12 ή τις 2 το μεσημέρι, με ή χωρίς βάρδιες, ή η απαράδεκτη διαδικασία λήψης παρουσιών από Διευθυντή σχολικής μονάδας σε χαρτί (παρουσιολόγιο καθηγητών), που διαπιστώθηκε από μέλη του ΔΣ, είναι ανεπίτρεπτα και προσβλητικά.

Ο ΔΔΕ από την πλευρά του ερμήνευσε τις σχετικές υποδείξεις προς τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων ως προσπάθεια να υπάρξει παρέμβαση ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υγειονομικών παραβάσεων. Η θέση του ΔΣ στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι αφενός ο συνωστισμός 25-27 μαθητών ανά τμήμα αποτελούν την πραγματική απειλή διασποράς του ιού, και αφετέρου ότι η παρέμβαση των εκπαιδευτικών σε συνθήκες παραμονής τους έξω από το χώρο του σχολείου για τα θέματα αυτά είναι εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική. Ο ΔΔΕ δεσμεύτηκε ότι θα διορθωθούν τα ακραία φαινόμενα αναίτιας και αχρείαστης παραμονής των συναδέλφων έξω από το σχολείο ιδίως εφόσον ο αριθμός των μαθητών που παραμένουν είναι μικρός και δεν εγείρεται ζήτημα υγειονομικής απειλής.

Το ΔΣ επανέφερε το σύνολο των αιτημάτων μας σε σχέση με την υγιεινή στα σχολεία (μείωση αριθμού μαθητών, καθαριότητα, μαζικά τεστ δωρεάν για εκπαιδευτικούς και μαθητές). Ζητήσαμε σε σχολεία που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες να σπάσουν τώρα τμήματα 27-28 μαθητών (πχ 1ο Γυμνάσιο Ελευσίνας). Η ανταπόκριση του ΔΔΕ στα αιτήματα αυτά ήταν θετική, με έγκριση των 6 από τις 8 προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις σχολικές μονάδες. Παράλληλα μας δήλωσε ότι με δικές του ενέργειες υπάρχει σημαντική πιθανότητα να γίνει δυνατή η πραγματοποίηση δωρεάν τεστ για τον ιό στο Θριάσιο για τους συναδέλφους και με πιθανότητα επέκτασης του μέτρου και για τους μαθητές.

Συνάδελφοι υπάρχουν αιτήματα που μπορούμε να πετύχουμε την ικανοποίησή τους με την παρέμβασή μας! Είναι κρίσιμο ζήτημα να είμαστε όλοι σε επαφή με το σωματείο, να μεταφέρουμε τα προβλήματα και να παλεύουμε για να λυθούν!

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5