Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Πρόσκληση σε σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων
Πρόσκληση σε σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων την Τετάρτη 9/9 στην αυλή του 2ου γυμνασίου Ευόσμου - Απαιτούμε μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων

Το Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους εκπαιδευτικών  σε σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων, ιδιαίτερα σε περίοδο COVID 19, για να συζητήσουμε  ενέργειες και τρόπους δράσης (διαμαρτυρίες, κάλεσμα σε γονείς κ.α. ). Αναφέρουμε ότι συνάδελφοι από πολλά σχολεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου  έχουν εκφράσει με πολλούς τρόπους την αγωνία και την ανησυχία τους για τα πολλά προβλήματα των σχολείων τους.

Αποστέλλουμε ξανά την απόφαση του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ για τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (καθαριότητα, κανένα τμήμα με πάνω από 15 μαθητές , δωρεάν test, μάσκες, αντιληπτικά κ.α.). Έκτακτο κονδύλι για τα σχολεία τώρα! Να διοριστούν όσοι εκπαιδευτικοί χρειάζονται.

Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 

         ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Ε’ ΕΛΜΕ-Θ


Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων -καμία τάξη με περισσότερους από 15 μαθητές 

Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος για το άνοιγμα των σχολείων

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΑΙΘ σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ,λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  προκαλούν μεγάλη ανησυχία και αγωνία στην εκπαιδευτική κοινότητα (καθηγητές – μαθητές,  γονείς ).

Σε μια χρονική στιγμή που τα κρούσματα είναι καταφανώς περισσότερα από όσα τον Μάιο,  κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ ανακοινώνουν το άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη λειτουργία με 27 μαθητές ανά τμήμα ,με  δύο πάνινες μάσκες και ένα παγούρι για κάθε παιδί! ανάγοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας  στη «λύση» για όλα τα προβλήματα .Με το ιδεολόγημα της  «ατομικής ευθύνης» αποποιούνται και στην εκπαίδευση την κρατική- κυβερνητική ευθύνη τους σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων. 
 Τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα σε χώρους εστίασης αυστηροποιούνται, αποτελεί εμπαιγμό να θεωρείται ασφαλές το στίβαγμα στις τάξεις  ακόμα  30  παιδιών, και οι μαθητές να θεωρούνται ασφαλής ομάδα, όταν το Μάρτιο  μας έλεγαν ότι είναι υγειονομικές βόμβες!

Προκαλεί το ΥΠΑΙΘ  με τις  στατιστικού τύπου αλχημείες περί μέσου όρου, προσπαθώντας να εξαπατήσει την κοινωνία και  εξαφανίζοντας τις  χιλιάδες τάξεις, ειδικά στα αστικά κέντρα της χώρας, στις οποίες στοιβάζονται κατά κανόνα  πάνω από 25 μαθητές , σε ακατάλληλες αίθουσες, σε αίθουσες κλουβιά, υπόγεια και σε κοντέινερ .

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία χωρίς  τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλούς λειτουργίας τους και  στήριξης \προστασίας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών .

Δεν πήραν κανένα μέτρο για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, με τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, με την αξιοποίηση σχολικών μονάδων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, με την εξεύρεση  κατάλληλων χώρων, ζητάνε από τους μαθητές να κρατούν αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά όπου  στοιβάζονται περισσότεροι και από 25 . Δεν εξασφαλίζουν μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, αφήνουν εκτεθειμένους χιλιάδες εκπαιδευτικούς  που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας ή συναδέλφισσες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη .

Πίσω από τις μάσκες….

Η αντιεκπαιδευτική, αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ. αξιοποιεί την εξέλιξη της πανδημίας για να επιταχύνει την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της, φορτώνοντας  τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων.

Ενώ τα μεγάλα πακέτα των δις ευρώ κατευθύνονται για μια ακόμα φορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους εργαζόμενους και τη νεολαία προετοιμάζουν μια ακόμα πιο ζοφερή πραγματικότητα με φτώχεια, ανεργία, εκ περιτροπής δουλειά, πετσοκομμένη υγεία και παιδεία.

Γι΄αυτό:

 • με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα στον τουρισμό, θυσία στο βωμό  της κερδοφορίας των τουριστικών επιχειρήσεων , οδηγηθήκαμε στην κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων
 • υπονόμευσαν  ακόμη περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας με τα ΣΔΙΤ, προκρίνοντας μορφές ιδιωτικοποίησης του, και προχώρησαν σε απολύσεις συμβασιούχων, αντί να προβούν στις αναγκαίες μαζικές  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ,στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το άνοιγμα ΜΕΘ και ΜΑΦ,
 • άφησαν την κοινωνία και τους εργαζόμενους ανοχύρωτους και απολύτως εκτεθειμένους απέναντι στον ιό ,χωρίς δωρεάν μαζικά τεστ, να συνωστίζονται σε μεγάλους χώρους δουλειάς χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, να μετακινούνται σαν παστωμένες σαρδέλες στα ΜΜΜ και χιλιάδες μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν σε καθεστώς μόνιμης καραντίνας μέσα στα ΚΥΤ!
 • αγνόησαν προκλητικά και δεν υλοποίησαν καμία από  τις προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων που κατατέθηκαν εγκαίρως, από  την περίοδο της πρώτης φάσης της επιδημίας (μείωση των μαθητών στα τμήματα, προσλήψεις των αναγκαίων εκπαιδευτικών και καθαριστ(ρι)ών, κατάλληλες κτιριακές υποδομές, εύρεση\ διαμόρφωση νέων σχολικών χώρων , αύξηση των δαπανών για την παιδεία.)
 • Εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και εκτρωματικών διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, τροπολογία και ΠΝΠ για τις κάμερες και την εξ αποστάσεως, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κ.α.). Χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά.

Φαίνεται πως το βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η φύλαξη των μαθητών, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η «αγορά» με το λιγότερο κόστος και το μεγαλύτερο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους,. Ταυτόχρονα, είναι φανερή και η πρόθεση τους να εφαρμόσουν στο ακέραιο όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχουν ψηφίσει και επιβάλει το προηγούμενο διάστημα, υλοποιώντας την πολιτική των περικοπών σε όλα επίπεδα Εξάλλου διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις στα πλαίσια της δημοσιονομικής λιτότητας, τα κονδύλια για μόνιμες προσλήψεις, σχολικές υποδομές, λειτουργία των σχολείων αποτελούν μη επιλέξιμες δαπάνες!

Η δημόσια δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά καθώς και η ασφαλής πρόσβαση σε αυτή είναι δικαίωμα των μαθητών κι υποχρέωση του κράτους.

 ΤΩΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δε θα ανεχθούμε οποιαδήποτε συζήτηση για την εφαρμογή της τροπολογίας και της ΠΝΠ που αφορά την on-line μετάδοση του μαθήματος, το μέτρο αυτό καταδικάστηκε και καταργήθηκε στην πράξη από σύσσωμο τον κλάδο, τους γονείς και τους μαθητές. Είναι καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού η δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή. Στα πλαίσια αυτά, απαιτούμε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και των συναδέλφων.

Απαιτούμε:

 • Καθημερινή λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 12-15 μαθητές ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ξεκινώντας με την ανάληψη υπηρεσίας, και σε όλους τους μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων .
 • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών, άμεσα.
 • Εύρεση\ διαμόρφωση \χρήση των απαραίτητων δημόσιων χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.
 • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
 • Πρόσληψη  ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.
 • Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ΄ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
 • Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
 • Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς «αστερίσκους. Ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές.
 • Κατάργηση της τροπολογίας και της ΠΝΠ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση»- Καμία εφαρμογή της.
 • Όχι στη μεθόδευση της κατάργησης της υποχρεωτικότητας και καθολικότητας της εκπαίδευσης (βλ. υπεύθυνες δηλώσεις)
 •     Έγκριση όλων των τμημάτων ολιγομελών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, όλων των τμημάτων β΄ ξένης γλώσσας.
 • Αναδιάταξη- Μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά.
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία- έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με άνεργους γονείς μαθητών με επίδομα που θα διασφαλίζει ντύσιμο-υπόδηση, σχολικά είδη και σίτιση ,για να μην έχουμε νηστικά παιδιά που λιποθυμούν.

15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

 Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή κανενός εκπαιδευτικού και μαθητή. Την απόλυτη ευθύνη για αυτή τη διασφάλιση την έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων ,τους μαθητές τους  φοιτητικούς συλλόγους, όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να  αντιδράσει συλλογικά και  μαζικά, να διεκδικήσει συντονισμένα και αποφασιστικά όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

 ΤΟ Δ.Σ. Ε’ ΕΛΜΕ

 

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Οι καθηγητές, μέλη τότε του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλο­νίκης, μηνύθηκαν το 2018 από τον εργοδότη της Vresnet μετά από ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη...
Σε δίκη εννέα καθηγητές επειδή έβγαλαν ψήφισμα συμπαράστασης σε απολυμένη υπάλληλο
Δίκη Χρυσής Αυγής - Επιμένει η εισαγγελέας για αναστολή σε όλους
Δίκη Χρυσής Αυγής - Επιμένει η εισαγγελέας για αναστολή σε όλους
Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχθηκε για τις προτάσεις της στη δίκη της Χρυσής Αυγής έδωσε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, επιμένοντας για...
Δίκη Χρυσής Αυγής - Επιμένει η εισαγγελέας για αναστολή σε όλους
Δίκη Χρυσής Αυγής-Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή
Δίκη Χρυσής Αυγής-Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή
Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε ότι προσκόμισε ένα «νέο συγκλονιστικό στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία» και ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης...
Δίκη Χρυσής Αυγής-Καμπαγιάννης: Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή
Πτυχία: Πρόταση 27 φορέων και ενώσεων για την αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ
Πτυχία: Πρόταση 27 φορέων και ενώσεων για την αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ
Οι αλλεπάλληλες μετονομασίες Τμημάτων Τ.Ε.Ι., που έλαβαν χώρα σε μια προσπάθεια επικαιροποίησης του επιστημονικού πεδίου που θεράπευαν, οδήγησαν σε...
Πτυχία: Πρόταση 27 φορέων και ενώσεων για την αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ με ΑΕΙ