ΚΙΝΑΛ: «Η προσχολική αγωγή θέλει αναβάθμιση και όχι ερασιτεχνισμούς»
Το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει την εισαγωγή ειδικοτήτων στην προσχολική αγωγή, παρακάμπτοντας τους βασικούς στόχους των νηπιαγωγείων αναφέρει ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Δυστυχώς συνεχίζεται η αποσπασματική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. χωρίς να παρουσιάζει μια συνολική πρόταση για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, γιατί δεν έχει εθνικό σχέδιο για την εκπαίδευση. Και όλα αυτά χωρίς να εφαρμόζει καμιά διαδικασία θεσμικού διαλόγου.

Το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει την εισαγωγή ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής και Αγγλικών) στην προσχολική αγωγή. Παρακάμπτει τους βασικούς στόχους των νηπιαγωγείων για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και για την καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ηλικίας τους – στοιχεία για τα οποία έχουν επιστημονική εκπαίδευση μόνο οι νηπιαγωγοί.

Με δεδομένο ότι η προσχολική αγωγή αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία για την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μας, είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή μέτρων που δεν προάγουν το βασικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό στόχο των νηπιαγωγείων, στην εισαγωγή εξειδικευμένων πρακτικών και ειδικοτήτων.

Η διεθνής εμπειρία, οι έρευνες και οι βέλτιστες πρακτικές τονίζουν  ότι   τα   αποτελεσματικά προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης θα πρέπει να «στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών στη   βάση   της   οποίας   βρίσκεται   ένα   ασφαλές συναισθηματικό περιβάλλον» (Οδηγός Εκπαιδευτικού για το πρόγραμμα σπουδών του Νηπιαγωγείου, Παιδ. Ινστιτούτο, 2011). 

Προτείνουμε:

• Πολυδύναμα νηπιαγωγεία, με σταδιακή υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, με πλήρη εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας και ενίσχυση των δομών και του προσωπικού.

• Διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου κτιριακής αναβάθμισης των υποδομών της προσχολικής εκπαίδευσης, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προμήθειας παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού υλικού.

• Έμφαση και ιδιαίτερη προσοχή στην πρώιμη ανίχνευση δυσκολιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

• Παροχή υψηλής ποιότητας δομών προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας και βελτίωση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε αυτές.

• Διαμόρφωση πλαισίου υποστήριξης των νηπιαγωγών, διασφαλίζοντας το ρόλο τους.

• Θεσμοθέτηση βοηθητικού προσωπικού στα νηπιαγωγεία».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αεν
ΑΕΝ Ασπροπύργου: «Πλημμύρισαν» τις κάλπες οι σπουδαστές – Μαζική συμμετοχή στις εκλογές
Οι κάλπες, που άνοιξαν νωρίς το πρωί, υποδέχονται εκατοντάδες σπουδαστές, οι οποίοι προσέρχονται μαζικά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα,...
ΑΕΝ Ασπροπύργου: «Πλημμύρισαν» τις κάλπες οι σπουδαστές – Μαζική συμμετοχή στις εκλογές
ΣΗΜΑ
Εκδήλωση - συζήτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους μισθούς το Σάββατο στο «ΣΗΜΑ»
Πρωτοβουλία της ΕΡΓΑΣ με επίκεντρο τον νέο νόμο Κεραμέως και τις επικείμενες κυβερνητικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό
Εκδήλωση - συζήτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους μισθούς το Σάββατο στο «ΣΗΜΑ»