Για τις νέες αίθουσες διδασκαλίας που απαιτούνται για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας
Ανακοίνωση του Συλλόγου ΠΕ Κερατσινίου Περάματος

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με την ολοκλήρωση των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία τα παιδιά στη Δ/νση Εκπαίδευσης Πειραιά είναι αρκετά περισσότερα των διαθέσιμων θέσεων (με μία πρώτη καταγραφή ανέρχονταν στα 799). Για τα υπεράριθμα αυτά νήπια/προνήπια δεν υπάρχει καμία απολύτως άμεση διασφάλιση, ενώ ακόμα και αυτή η “άθλια” μεθόδευση για την εγκατάσταση κοντέινερ σε αυλές Σχολείων ( η εγκύκλιος προβλέπει ακόμα και σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων) ή ακόμα και σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους δεν έχει προχωρήσει ακόμα. Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι η εξόφθαλμη απραξία του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί σε τετελεσμένα αδιέξοδα τους γονείς στρέφοντάς τους, όσους μπορούν να πληρώσουν, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Και αυτό είναι εύλογο αφού η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει το παραμικρό υποστηρικτικό μέτρο, δεν εξασφάλισε την ελάχιστη, επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφτούν οι επιπρόσθετες ανάγκες από την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Πλειοψήφησαν τα υπερπληθή τμήματα ( 25άρια), στα υπάρχοντα παλιά και ασυντήρητα κτήρια, αφού δε δημιουργήθηκαν καινούργια και η χρηματοδότηση, προς τις Σχολικές Επιτροπές, κινήθηκε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Στα Νηπιαγωγεία που αφορούν τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας τα υπεράριθμα νήπια/προνήπια ανέρχονται στα 150. Στα νηπιαγωγεία πουν ανήκουν στον Σύλλογό μας τα υπεράριθμα νήπια/προνήπια που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες δομές ανέρχονται στα 86.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πειραιά με έγγραφό της (αρ. πρωτ. 11883, 5/06/2019) προς τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ζητά να υποδείξει τις νέες αίθουσες (παραρτήματα) που θα φιλοξενήσουν τα 150 υπεράριθμα νήπια/προνήπια. Μάλιστα προκρίνονται οι παρακάτω περιοχές:

1. Χαραυγή 1 αίθουσα 2. Δραπετσώνα 3 αίθουσες 3. Περιοχή οικοπέδου Αναγνωσταρά 2 αίθουσες 4. Στο 11ο ΔΣ Κερατσινίου 1 αίθουσα 5. Στο 5ο ΔΣ κερατσινίου 1 αίθουσα

Το έγγραφο μάλιστα επισημαίνει ότι Δεδομένου: α) δεν υπάρχουν κενές θέσεις σε όμορα νηπιαγωγεία, β) είναι υποχρεωτικό να φοιτήσουν όλοι οι μαθητές, γ) στις 10-6-2019 αναρτώνται στα νηπιαγωγεία εγγραφής τα ονόματα των υπεράριθμων μαθητών και σε ποια Νηπιαγωγεία ή παραρτήματα αυτών (νέες αίθουσες) θα φοιτήσουν, θα πρέπει ο Δήμος άμεσα να υποδείξει στην υπηρεσία τις αίθουσες.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι έχουμε φτάσει στο «και πέντε» και δεν έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ούτε στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, ενώ οι λύσεις που προτείνονται είναι υποδεέστερες των παιδαγωγικών απαιτήσεων (προκάτ, μεγάλες χωρικές μετακινήσεις των μαθητών κ.τ.λ.).

Ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή έκανε σαφές με απόφαση Γενικής Συνέλευσης που κατέθεσε στην τριμερή επιτροπή (Δ/ντής Εκπαίδευσης, Δήμαρχος, Πρόεδρος Συλλόγου) ότι τάσσεται υπέρ της άμεσης εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε όλη την Ελλάδα και επομένως στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Επιπλέον, καταγγείλαμε την κυβερνητική πολιτική στο θέμα αυτό, αφού ο νόμος προβλέπει μηδενική δαπάνη για την υλοποίησή της μετακυλώντας την ευθύνη στους δήμους.

Ταυτόχρονα, τονίσαμε ότι ευθύνη έχουν και όσοι Δήμοι ανεχτούν την εφαρμογή της με μη σύγχρονους και ασφαλείς όρους και δε διεκδικήσουν μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς γενναία χρηματοδότηση. Δεν μπορεί τα παιδιά στην πιο τρυφερή τους ηλικία να στοιβάζονται σε αίθουσες προκάτ (και μάλιστα σε αυλές σχολείων) ή να μετακινούνται χιλιόμετρα από το σπίτι τους για να πάνε στο νηπιαγωγείο (συμβαίνει και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας).

Διεκδικούμε:

Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, κτηριακές εγκαταστάσεις, για να υλοποιηθεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά αυτών των ηλικιών.

ΤΟ Δ.Σ.

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4