Για τη λήξη της περιόδου των εγγραφών και τις τριμελείς επιτροπές εγγραφών στην Α’ Διεύθυνση
Σχετικά με τη λήξη της περιόδου των εγγραφών και τη συγκρότηση τριμελών επιτροπών εγγραφών στην Α’ Διεύθυνση

Α.  Λήγει την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη η χρονική περίοδος που είχε οριστεί για τις εγγραφές στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Με έγγραφό μας, στην αρχή της περιόδου των εγγραφών, αναδείξαμε τις κυβερνητικές επιδιώξεις και επιλογές, υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ, για δραστική μείωση των τμημάτων και περικοπές θέσεων εργασίας, που επιχειρούνται μέσω των εγγραφών και δημοσιεύσαμε τις κατευθύνσεις του Συλλόγου για να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις στις σχολικές μονάδες (εγγραφή όλων των προνηπίων, μη συμμετοχή στις τριμελείς επιτροπές εγγραφών, εγγραφή όλων των παιδιών στο ολοήμερο, μπλοκάρισμα συμπτύξεων, εγγραφή προσφυγόπουλων και απαίτηση ολιγομελών τάξεων υποδοχής).

Β. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς τους Διευθυντές, τις Διευθύντριες και τις Προϊσταμένες αλλά και όλους τους συναδέλφους, ότι είναι εντελώς αυθαίρετη και απαράδεκτη κάθε προφορική οδηγία που δόθηκε για «αναμονή» στις εγγραφές μαθητών  σε εκείνα τα σχολεία που κάλυψαν τον αριθμό 25. Όλα τα παιδιά που ζουν μέσα στα όρια κάθε σχολικής μονάδας έχουν δικαίωμα εγγραφής στο σχολείο τους και καμιά οδηγία ή εντολή δεν μπορεί να το στερήσει. Καλούμε τους Διευθυντές-ντριες να γράψουν τώρα κάθε μαθητή που αιτήθηκε και έχει δικαίωμα εγγραφής στο Δημοτικό σχολείο ή Νηπιαγωγείο της γειτονιάς του! Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο κλάδος θεωρεί τον αριθμό 15 ως τον ανώτατο (και πάντως όχι τον κατώτατο) αριθμό μαθητών ανά τμήμα στην Α΄ και Β΄ Δημοτικού, αλλά και στο Νηπιαγωγείο. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους, αγνοώντας τις αυθαίρετες πιέσεις και οδηγίες για περικοπή των τμημάτων, να συνεργάζονται οριζόντια με τις σχολικές μονάδες και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με μοναδικό στόχο να μην υπάρξει πουθενά μείωση τμημάτων και θέσεων εργασίας.

Γ.  Συγκροτήθηκαν, οι τριμελείς επιτροπές για τη διενέργεια εγγραφών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Η τριμελής επιτροπή της Α’ Διεύθυνσης για τα Δημοτικά αποτελείται από τους:

  1. Πήλιουρα Παναγιώτη, Σχολικό Σύμβουλο δημοτικής εκπαίδευσης, ως πρόεδρο
  2. Χρήστου Αμαλία, Προϊσταμένη Εκπ/κών θεμάτων ως μέλος
  3. Φιλίππου Φωτεινή, διευθύντρια 76ου ΔΣ ως μέλος

       Η τριμελής επιτροπή της Α’ διεύθυνσης για τα Νηπιαγωγεία αποτελείται από τους:

  1. Παύλου γεωργία, Σχολική Σύμβουλο προσχολικής αγωγής, ως πρόεδρο
  2. Χρήστου Αμαλία, Προϊσταμένη Εκπ/κών θεμάτων, ως μέλος
  3. Ρουμπάνη Ευαγγελία, προϊσταμένη 15ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, ως μέλος

Ως σύλλογος, καταγγέλλουμε τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών και όσους εκπαιδευτικούς δέχτηκαν να συμμετέχουν σε ένα βρώμικο έργο ενάντια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο:

Οι επιτροπές αυτές αποτελούν ένα νέο μηχανισμό περικοπών. Υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, το νέο ΠΔ προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση (σχολικός σύμβουλος -υπεύθυνος εκπ/κών θεμάτων - διευθυντής σχολείου), έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που πλεονάζουν σε όμορα σχολεία, αντί να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα στο σχολείο, εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για  όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών σε 1/20 για Γ’-Στ’ για το δημοτικό και 1/15 για το νηπιαγωγείο και Α’-Β’, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα, αλλά αντίθετα μετατρέπει το 1/25 σε δεσμευτικό όριο και οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, προκειμένου να διατηρήσει πολυπληθή τμήματα και να κάνει οικονομία σε εκπαιδευτικούς. Με τη διάταξη αυτή κινδυνεύουν ακόμα και τα 12θέσια σχολεία να μην μπορούν να ιδρύσουν διπλά τμήματα, όπως δικαιούνται από την οργανικότητά τους! Μετά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών έχουμε τώρα και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών για χάρη του ΟΟΣΑ! Στην ουσία με τον τρόπο αυτό το κράτος καταργεί τα όρια των σχολείων και το δικαίωμα του παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς του!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς που ορίστηκαν στις επιτροπές αυτές να παραιτηθούν τώρα και δηλώνουμε ότι κάθε απόπειρα μετακίνησης μαθητών και περικοπής τμημάτων θα μας βρει μαχητικά απέναντι. Θα τις μπλοκάρουμε με όρους κινήματος και με κάθε τρόπο!

Συμμετέχουμε σε  παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τα εκπαιδευτικά σωματεία στην Α΄ Διεύθυνση ΠΕ Αθήνας τη Δευτέρα 21/5, στις 2.00 μμ, στην οποία απαιτούμε να παρευρίσκονται και τα μέλη των τριμελών επιτροπών για να θέσουμε τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

σχετικά άρθρα

Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά 
Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά 

Επίσημα πλέον, η Αθήνα βρίσκεται στον παλμό των Χριστουγέννων. «Από την καρδιά της πόλης, εδώ από την πλατεία Συντάγματος, η Αθήνα στέλνει σήμερα...

Η Αθήνα «ντύθηκε» στα γιορτινά