Ανακοίνωση για την προσπάθεια συγκρότησης οργανισμού στο ΕΚΠΑ

Την Πέμπτη 15/5 συνεδρίασε η σύγκλητος του ΕΚΠΑ με βασικό θέμα την ψήφιση του προσχεδίου οργανισμού για το ΕΚΠΑ. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με απόλυτα μεθοδευμένο τρόπο. Μία μόλις ημέρα πριν τη συνεδρίαση δημοσιεύτηκε ένα κείμενο 150 σελίδων το οποίο ορίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου σε όλο του το εύρος χωρίς φυσικά να το μάθει κάνεις. Η ίδια η διαδικασία της έγκρισής του μόνο δημοκρατική δεν ήταν, αφού χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία και παρά τις αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και των διοικητικών που παρευρίσκονταν εκεί, ο Πρύτανης απλά ανακοίνωσε ότι «Πέρασε ομόφωνα…». Φαίνεται ότι τον εμπνέουν οι μεθοδεύσεις του υπουργείου που ετοιμάζεται να περάσει από την πίσω πόρτα, χωρίς καν να εμφανίσει κάτι στη Βουλή, το σχέδιο Αθηνά 2 και τα κλεισίματα σχολών. Το επιχείρημα ήταν ότι αυτό ήταν αναγκαίο γιατί ήταν όρος για να προχωρήσει η κινητικότητα των διαθέσιμων υπαλλήλων των ιδρυμάτων και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά:

- όλες οι υποτιθέμενες συμφωνίες για την κινητικότητα των υπαλλήλων και την ένταξή τους σε νέες θέσεις είναι στον αέρα με ευθύνη της κυβέρνησης που όχι μόνο έχει υπαναχωρήσει αλλά και καθυστερεί κρίσιμες ρυθμίσεις. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να έχουμε απολύσεις: αυτή είναι η πραγματικότητα.

- Οι οργανισμοί δεν αφορούν κυρίως τα οργανογράμματα και τις θέσεις εργασίας. Αφορούν την ενσωμάτωση του αυταρχικού  πλαισίου των νόμων Διαμαντοπουλου και Αρβανιτόπουλου. Αφορούν την πειθάρχηση των φοιτητών. Είναι το Υπουργείο που εκβιάζει τα Πανεπιστήμια να περάσουν πλήρεις οργανισμούς με πρόσχημα τις θέσεις εργασίας. Για τις θέσεις εργασίας αρκούσε η έγκριση οργανογραμμάτων με τις ανάγκες για προσωπικό.

Τι ήταν λοιπόν αυτό που «πέρασε ομόφωνα»; Το προσχέδιο του και ο οργανισμός έρχονται να καθορίσουν πώς θα ζουν, θα σπουδάζουν και θα εργάζονται όλοι μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι ο νέος μοχλός για τη πλήρη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου και των κατευθύνσεων της ΕΕ και της Μπολόνια για τα πανεπιστήμια. Ο οργανισμός μεταξύ άλλων ορίζει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά «για κάθε παρακώλυση της ακαδημαϊκής λειτουργίας», δημιουργία προγραμμάτων σπουδών με αλυσίδες μαθημάτων και πιστωτικές μονάδες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τους όρους για τη διάσπαση πτυχίων και τη δημιουργία ατομικών προγραμμάτων σπουδών. Συγχρόνως ανοίγει το δρόμο για τα φοιτητοδάνεια και την ανταποδοτική φοιτητική εργασία, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην ιδιωτική πρωτοβουλία να ορίζει τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων και την έρευνα με βάση της ανάγκες της αγοράς.

Βγήκε με θράσος ο πρύτανης και μερίδα καθηγητών να μας πουν ότι είναι «επιτυχία» γιατί δεν ορίζει με σαφήνεια τις διαγραφές φοιτητών και τη διάσπαση πτυχίων. Μα ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά θα έρθουν στο βαθμό που υπάρξει οργανισμός και κανονισμός, ο δρόμος για αντιδραστικές αλλαγές στο Παν/μιο είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπηρέτησαν πλήρως τη λογική κυβέρνησης και υπουργείου που ήθελαν να ταυτίσουν το οργανόγραμμα (που χρειάζεται για τους διοικητικούς) με την συγκρότηση του Οργανισμού και την επιβολή του νέου εσωτερικού κανονισμού για να διαλύσουν πτυχία και προγράμματα σπουδών, να κατακερματίσουν τους κύκλους σπουδών και να διαγράψουν το δήθεν «βάρος» των αιώνιων! Μπροστά στα μάτια μας χτίζεται το πανεπιστήμιο του μνημονίου, που θα προετοιμάζει τους φοιτητές να γίνονται έρμαια των αυριανών εργοδοτών τους, που θα μας αναγκάζει να πληρώνουμε για τις σπουδές μας, που θα λειτουργεί με εργολαβίες και εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα, που δεν θα έχει ίχνος δημοκρατίας στο εσωτερικό του!

Στην απελπισμένη προσπάθεια τόσο του υπουργείου όσο και της συγκλήτου να περάσει η αντι-εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και να διαλύσει το δημόσιο δωρεάν δημοκρατικό χαρακτήρα του Παν/μιου επιβάλλοντας την επιχειρηματική κουλτούρα σε όλες τις όψεις λειτουργίας του, χρησιμοποιήσουν σαν μοχλό πίεσης τους υπό απόλυση διοικητικούς με κάλπικες υποσχέσεις για επαναπρόσληψη μόνο αν περάσει ο οργανισμός. Ταυτόχρονα απειλούν με πειθαρχικές διώξεις τους φοιτητές που βρέθηκαν στη συνεδρίαση της συγκλήτου για να μεταφέρουν τις αποφάσεις των φοιτητικών τους συλλόγων και να μπλοκάρουν την εντελώς αντιδημοκρατική προσπάθεια να αλλάξει άρδην ο τρόπος λειτουργίας του Ιδρύματος εις βάρος των συμφερόντων των φοιτητών και των εργαζομένων. Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν και να μας στρέψουν τον ένα ενάντια στον άλλο για να περάσουν ανενόχλητοι τα σχέδια τους.

Η Σύγκλητος τάσσεται σαφώς υπέρ του Υπουργείου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης η οποία υποβαθμίζει όλο και περισσότερο το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο, απειλώντας μάλιστα τους φοιτητές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Τα δικαιώματα των εργαζομένων και την αποτροπή των απολύσεων δεν θα τη φέρει η υποταγή στην κυβέρνηση, αλλά ο κοινός αγώνας με τους διοικητικούς για να γίνει ό,τι απαιτείται για μην χαθούν οι θέσεις εργασίας και πάμε σε απολύσεις. Φοιτητές και εργαζόμενοι έχουν δώσει έναν ηρωικό αγώνα από κοινού όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε κόντρα σε κάθε απειλή και σχέδιο του υπουργείου και της κυβέρνησης. Οι απειλές τους δείχνουν απλά πόσο φοβισμένοι είναι, καταφεύγουν στην αγκαλιά των ΜΑΤ γιατί δεν έχουν κανένα σύμμαχο μες τις σχολές! Δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που παλεύει για τα δικαιώματα του! Δεν μπορούν να εμποδίσουν τον αγώνα ως τη νίκη!

• ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

• ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

• ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΡΟΙΚΑΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

• ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/5 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ