Σύλλογος Διδασκόντων ΣΘΕ ΕΚΠΑ: Σχετικά με τον αποκλεισμό υποψηφιότητας Κοσμήτορος‏
Απόφαση ΔΣ Συλλόγου Διδασκόντων ΣΘΕ ΕΚΠΑ αναφορικά με την απόφαση ΣΙ ΕΚΠΑ για αποκλεισμό υποψηφιότητας Κοσμήτορος‏

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών δηλώνει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα σε ολόκληρο το Πανελλήνιο έχει μείνει άναυδη με τον τρόπο και κυρίως με το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ διαχειρίζεται το δικαίωμα που του δίνει ο Νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου να αποκλείει υποψήφιους κοσμήτορες.

Έτσι, προχθές απέκλεισε την κ. Ελένη Καραμαλέγκου, Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας και του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής, μοναδική υποψήφια για την κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με κύριο σκεπτικό ότι είχε ενεργή δραστηριότητα στη μάχη που δόθηκε για να μην περάσει ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου καθώς και ότι δραστηριοποιήθηκε κατά των διαθεσιμοτήτων, που όλοι βλέπουμε πού έχουν οδηγήσει το Πανεπιστήμιό μας. Επιπρόσθετα, και ως προειδοποίηση προς μελλοντικούς υποψηφίους, η ψήφος της κ. Καραμαλέγκου στη Σύγκλητο χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για τον αποκλεισμό της από την υποψηφιότητα της Κοσμήτορος της ΦΛΣ.

Πλέον η νομιμοφροσύνη προς την εκάστοτε Κυβέρνηση φαίνεται ότι αποτελεί κριτήριο αποδοχής ή αποκλεισμού υποψηφιοτήτων, στα κατά τα άλλα αυτοδιοικούμενα εκ του Συντάγματος ΑΕΙ, σε πλήρη καταπάτηση κάθε έννοιας ακαδημαϊκής ελευθερίας και τάξης.

Είναι απίστευτο μάλιστα το γεγονός ότι ο γνωστός διαπρύσιος κήρυκας των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δημοσιογράφος κ. Λακασάς, είχε προαναγγείλει τον αποκλεισμό της κ. Καραμαλέγκου από την «Καθημερινή» γράφοντας μια μέρα πριν ότι  «Το Σ.Ι. είναι αποφασισμένο να «κόψει» τους υποψηφίους εκείνους, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να πείσουν για τη διοικητική τους επάρκεια και το όραμά τους για τη σχολή τους και το ΕΚΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν αποκλείεται να απορριφθούν ηχηρά ονόματα πανεπιστημιακών, οι οποίοι έως τώρα έχουν ταχθεί σαφώς κατά του νόμου- πλαισίου, έστω κι αν έχουν διοικητική εμπειρία». Στην Ελλάδα του μνημονίου, όποιος τάσσεται κατά των νόμων της καταστροφής δεν παίρνει πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης και στερείται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μάλιστα στον κατεξοχήν χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, στο Πανεπιστήμιο. Το πρώτο κριτήριο για την διοικητική επάρκεια ενός υποψηφίου δεν είναι πλέον η ψήφος των μελών ΔΕΠ αλλά ο φιλοκυβερνητισμός του, κατά την κρίση του Συμβουλίου Ιδρύματος!!!

Είναι σαφές ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ ξεπερνά κάθε όριο ακαδημαϊκής δεοντολογίας με την απόφασή του αυτή, η οποία περισσότερο θυμίζει φιρμάνι κυβερνητικού επιτρόπου της επταετίας. Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από κυβερνητικούς τοποτηρητές που θα εκβιάζουν όσους ασκούν διοίκηση, τη μια με παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και την άλλη με την απειλή του αποκλεισμού τους από διοικητικές αρμοδιότητες. Η καταστολή και η φίμωση δε μπορούν να επιλύσουν κανένα πρόβλημα. Στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες έχουν βρεθεί, τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από ανθρώπους διατεθειμένους να αγωνιστούν για την αποτροπή της διάλυσής τους, την αποκατάστασή τους σε χώρους παιδείας και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Αναρωτιόμαστε αν τελικά τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ έχουν αντίληψη του ρόλου που αυτό διεκπεραιώνει και αν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις των ενεργειών του. Διότι αναμφισβήτητα, η τελευταία απόφασή τους θα μείνει στην ιστορία της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως ακραία ενέργεια, χαρακτηριστική του ζόφου των ημερών μας.

 

 

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Στη βιβλιοθήκη έργα των Νεοελλήνων φιλοσόφων από τον 15ο αιώνα έως και σήμερα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Στη βιβλιοθήκη έργα των Νεοελλήνων φιλοσόφων από τον 15ο αιώνα έως και σήμερα
Στη Βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας βρίσκονται τα έργα όλων, σχεδόν, των Νεοελλήνων φιλοσόφων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Στη βιβλιοθήκη έργα των Νεοελλήνων φιλοσόφων από τον 15ο αιώνα έως και σήμερα
Σοβαρό κενό στην εκπαίδευση: Ζητείται σχολικός… προσανατολισμός
Σοβαρό κενό στην εκπαίδευση: Ζητείται σχολικός… προσανατολισμός
Ζητούν θεσμοθέτηση συστήματος πιστοποίησης επάρκειας προσόντων για Συμβούλους Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Σοβαρό κενό στην εκπαίδευση: Ζητείται σχολικός… προσανατολισμός