ερασμους
«Ένα αλησμόνητο και πλήρως επιτυχημένο ταξίδι»

Πιστοί στο ραντεβού που δώσαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το Σεπτέμβρη του 2023 όταν ξεκινήσαμε την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “Getting to know European Cultural Values along Religions”  και με αριθμό σχεδίου 2023-1-HU01-KA220-SCH-000161233, βρεθήκαμε από τις 24-03-2024 έως και 29-03-2024, 3 καθηγήτριες και 6 μαθητές του σχολείου μας στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία, ένα ταξίδι της ψυχής, του μυαλού και των αισθήσεων.

Φιλοξενηθήκαμε εξαιρετικά από ένα από τα παλαιότερα και πιο κεντρικά σχολεία της πόλης γεγονός που μας έδωσε την ευκαιρία να εργαστούμε για το project μας και ταυτόχρονα να περιηγηθούμε σε όλα τα ανεπανάληπτα μνημεία της ιστορικής πόλης.

Έλαβαν χώρα παρουσιάσεις και workshops κατά την διάρκεια των οποίων οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν το σχολείο τους, τη χώρα τους αλλά και παραδόσεις του τόπου τους κι έτσι γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν ιδέες. Οι Τούρκοι μαθητές παρουσίασαν επίσης τα βασικά χαρακτηριστικά της θρησκείας τους.

Επισκεφτήκαμε την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, το παλάτι Τοπ Καπί, τη Βασιλική Κινστέρνα, το Suleymaniye Τζαμί όπου ξεναγηθήκαμε και γνωρίσαμε την ιστορία τους και την αξία τους ως μνημείων.

Οι μαθητές τράβηξαν φωτογραφίες από την Αγία Σοφία τις οποίες αξιοποίησαν στο  workshop που περιλάμβανε δημιουργία μακέτας του μνημείου.

ερασμους

Ακολούθησαν επισκέψεις στις καθολικές εκκλησίες St. Antony of Padua και Santa Maria Draperis και φυσικά στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και τον εμβληματικό ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Συγκινητική ήταν η παραμονή μας στο παλαιότερο Ελληνικό σχολείο του κόσμου, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ενώ επισκεφτήκαμε το Fatih District Directorate of National Education και το Tayyip Erdogan Religious High School, θρησκευτικό τούρκικο σχολείο.

Αρώματα ανατολής μας πλημμύρισαν στο πέρασμά μας από τις διάσημες παραδοσιακές αγορές της πόλης Grand Bazar και Spice Bazar ενώ ο παλμός της σύγχρονης πόλης, μας άγγιξε στην οδό Istiklal και την πασίγνωστη πλατεία Taksim. Κορωνίδα των εμπειριών που ζήσαμε όμως αποτελεί η νυχτερινή κρουαζιέρα στο Βόσπορο που μας μάγεψε με την γοητεία του και αιχμαλώτισε την ψυχή μας.

Κατά γενική ομολογία ήταν ένα ταξίδι αλησμόνητο και πλήρως επιτυχημένο αφού επιτεύχθηκαν οι βασικοί στόχοι του προγράμματός μας :

•              η διερεύνηση θεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζονται με τις θρησκευτικές παραδόσεις των τεσσάρων χωρών.

•              η προώθηση του σεβασμού και της αμοιβαίας αποδοχής των διαφορετικών πολιτιστικών και θρησκευτικών παραδόσεων των συμμετεχόντων χωρών.

•              η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα που αφορούν την κοινή Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Ακολουθεί το επόμενο ραντεβού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας στις 7 Μαΐου 2024, στο Αγκριτσέντο της Ιταλίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα