Μανόλης Χατζηγιακουμής
Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, με ανακοίνωσή της, αποχαιρετά τον κορυφαίο φιλόλογο, τον εμπνευσμένο Δάσκαλο και ακάματο ερευνητή Μανώλη Χατζηγιακουμή

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εκφράζει την βαθιά της θλίψη για την εκδημία του σπουδαίου και πολυβραβευμένου κλασικού φιλολόγου και νεοελληνιστή, Μανώλη Χατζηγιακουμή (Κως 1942 – Αθήνα 2024).

Ο φιλολογικός κόσμος έγινε φτωχότερος, γιατί η απώλεια του Μανώλη Χατζηγιακουμή αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Το έργο του, ευρύ και πολυδιάστατο, εκτείνεται από τον Όμηρο μέχρι τον Σολωμό και τον Παλαμά. Η διδακτορική του διατριβή «Νεοελληνικές πηγές του Σολωμού», είναι από τα σημαντικότερα βιβλία αναφοράς για τη σολωμική έρευνα, ενώ η μετάφραση της ομηρικής Οδύσσειας, opus magnum, συμβάλλει ουσιαστικά στη σύγχρονη πρόσληψη του ομηρικού έπους.

ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ

Ταυτόχρονα, οι μελέτες και οι έρευνές του για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική αλλά και την παραδοσιακή μουσική της Κω αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για την έρευνα της βυζαντινής και λαϊκής μας παράδοσης. Ωστόσο, ο Μανώλης Χατζηγιακουμής υπήρξε πάνω απ’ όλα Δάσκαλος. Δάσκαλος φωτισμένος, με βαθιά πίστη στην ανθρωπιστική παιδεία, άνοιγε στους μαθητές του καινούργιους δρόμους για τη γνώση.

Σε μια εποχή εχθρική για τις ανθρωπιστικές σπουδές, το παράδειγμα του Μανώλη Χατζηγιακουμή είναι για όλους τους φιλολόγους στήριγμα μαζί και όπλο Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων τον αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

hatzigiakoymis

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molivi221020181221.jpg
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Αποφάσεις για άδειες, τοποθετήσεις και συνάφειες μεταπτυχιακών
Ολόκληρη η ανακοίνωση των αιρετών της ΔΑΚΕ με όλες τις εγκρίσεις, τις απορρίψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Αποφάσεις για άδειες, τοποθετήσεις και συνάφειες μεταπτυχιακών
Νίκος Ανδρουλάκης
«Λάθος του λογιστή μου»: Η απάντηση Ανδρουλάκη για το «χαμένο» 1 εκατ. ευρώ στο Πόθεν Έσχες
Νίκος Ανδρουλάκης για Πόθεν Έσχες: «Τυπική παράλειψη, ο λογιστής μου δεν συμπεριέλαβε καταθέσεις στο εξωτερικό»
«Λάθος του λογιστή μου»: Η απάντηση Ανδρουλάκη για το «χαμένο» 1 εκατ. ευρώ στο Πόθεν Έσχες
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Σε λειτουργία οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης στην Κεντρική Μακεδονία
Πανελλαδικές 2026: Τηλέφωνα ψυχολογικής υποστήριξης για μαθητές και γονείς στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
Πανελλαδικές 2026: Σε λειτουργία οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης στην Κεντρική Μακεδονία
παμπελ
Διήμερο Φεστιβάλ για την ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου στις 14 και 15 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Βραβεύσεις Erasmus+ και καινοτόμα σχολικά σχέδια δράσης σε μια μεγάλη διοργάνωση στην Πάτρα
Διήμερο Φεστιβάλ για την ανάδειξη του εκπαιδευτικού έργου στις 14 και 15 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο