makri_zeta
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο των ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής

Παρουσιάστηκε από την υφυπουργό του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ).

Αναλυτικότερα, η Ζ. Μακρή απάντησε στην κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης Σοφίας Ασημακοπούλου, με θέμα «Σπουδαστές με σύνδρομο Down και αναπηρίες σε δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης» και τις ερωτήσεις αν θα ερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν υπάρχουν, κυρίως σε επαρχιακές πόλεις, οι δυνατότητες επιλογής μεταλυκειακής εκπαίδευσης για παιδιά με σύνδρομο Down και άλλες μορφές αναπηρίας, αν είναι στις προθέσεις του ΥΠΑΙΘΑ η ίδρυση Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) Ειδικής Αγωγής και σε επαρχιακές πόλεις και αν είναι στις προθέσεις η νομοθετική παρέμβαση, σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα καθοδήγησης και αξιολόγησης, ώστε οι σπουδαστές με αναπηρίες να έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις προσαρμοσμένες απαιτήσεις των σχολών, με την κατάλληλη σε κάθε περίπτωση στήριξη.

Η Ζ. Μακρή απάντησε, μεταξύ άλλων, πως όσον αφορά τα ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, έχουν ιδρυθεί τέσσερα (4) ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής: Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής Αγ. Παρασκευής (Αττική), ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη), ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Σερρών και ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Βόλου εκ των οποίων λειτουργούν μόνο τα δύο (2) πρώτα Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής. 

Παράλληλα, για την ίδρυση ενός ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής, είπε πως θα πρέπει να υποβληθεί τεκμηριωμένο αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτησης & Διά Βίου Μάθησης, το οποίο να συνοδεύεται από την αντίστοιχη απόφαση παραχώρησης του κατάλληλου χώρου σύμφωνα με την παρ. 1, του άρθρου 23, του ν. 4763/2020 (Α’254). 

Αναλυτικά η απάντηση της Ζ. Μακρή

Η ίδρυση ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής προβλέπεται στα άρθρα 23 και 34 του ν. 4763/2020 (ΦΕΚ 254 Α’). Συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του αρ. 34 ορίζεται ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων: α) δύναται να ιδρύονται Ι.Ε.Κ. και Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών τους και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα». 

Σημειώνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. δεν περιέχει αποκλεισμούς όπως προβλέπεται και στο αρ. 25 του ν. 4763/2020 που αφορά τη φοίτηση σε αυτά. 

Ειδικότερα, για τα ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής σας ενημερώνουμε ότι έχουν ιδρυθεί τέσσερα (4) ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής: Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής Αγ. Παρασκευής (Αττική), ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη), ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Σερρών και ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Βόλου εκ των οποίων λειτουργούν μόνο τα δύο (2) πρώτα Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής. 

Επίσης, για την ίδρυση ενός ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να υποβληθεί τεκμηριωμένο αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτησης & Διά Βίου Μάθησης, το οποίο να συνοδεύεται από την αντίστοιχη απόφαση παραχώρησης του κατάλληλου χώρου σύμφωνα με την παρ. 1, του άρθρου 23, του ν. 4763/2020 (Α’254). 

Επισημαίνεται ότι οι κτιριακές υποδομές στις οποίες στεγάζονται και λειτουργούν τα Ι.Ε.Κ. Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια και τις σχετικές προϋποθέσεις και να παραχωρηθούν από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο. Επιπλέον, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία κάλυψης των δαπανών τους και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα. Σημειώνεται ότι δεν έχει μέχρι σήμερα υποβληθεί σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. εξετάζει προτάσεις και αξιολογεί αιτιολογημένα αιτήματα προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζωγράφος
Ρεκόρ Γκίνες: Ρεκόρ Γκίνες: Παιδί θαύμα έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης στον κόσμο πριν κλείσει τα δύο
Το παιδί-θαύμα, το οποίο κλείνει τα δύο του χρόνια τον Ιούλιο, έχει πουλήσει 15 πίνακες σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία του και πρόκειται να διοργανώσει...
Ρεκόρ Γκίνες: Ρεκόρ Γκίνες: Παιδί θαύμα έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης στον κόσμο πριν κλείσει τα δύο
φυλακή καθηγητής
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκατσαν και οι γονείς του ανήλικου που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου
kausonas
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια
«Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτή η επιβάρυνση που προκαλείται από τις ακραίες θερμοκρασίες είναι πολύ...
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια