Κυριάκος Μητσοτάκης
Ένα ακόμα ρεσιτάλ αυταρχισμού για την αξιολόγηση  με στόχο την απαγόρευση της απεργίας

Απειλές για «Ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα με στέρηση αποδοχών ενός μήνα» αυτή τη φορά από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Κόψιμο ενός μηνιάτικου στους εκπαιδευτικούς που δεν ανταποκρίνονται στην αξιολόγηση.

Σε ανάρτησή του στο Facebook. έκανε αναφορά και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σημειώνοντας ότι «η παράλειψη ανταπόκρισης σε αυτό το καθήκον, είτε από τους αξιολογητές είτε από τους αξιολογούμενους, εφεξής θα συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα με επιπτώσεις στην εξέλιξη του/της εκπαιδευτικού, αλλά και με στέρηση αποδοχών ενός μήνα».

Η απεργία είναι το όπλο μας!

Να τονίσουμε ότι ακόμα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εκπαιδευτικών σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στις οποίες ο συσχετισμός είναι ευνοϊκός για την κυβέρνηση, αφού η κυβερνητική παράταξη είναι πρώτη δύναμη, δεν αποδέχονται την αξιολόγηση.

Να θυμίσουμε την ομόφωνη απόφαση της 92ης ΓΣ της ΔΟΕ: «Συνεχίζουμε και τη νέα σχολική χρονιά, 2023-2024, με την απόφαση για απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση που προβλέπουν οι ήδη ψηφισμένοι νόμοι και υπουργικές αποφάσεις και τις στάσεις εργασίας για να καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι σε όλες τις φάσεις της αξιολόγησης».

Να θυμίσουμε, επίσης:  Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε υλοποίηση της απόφασης της ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ (11-02-23), προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από Τετάρτη 1/11 έως και Πέμπτη 30/11/2023 στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ).

Για να κάμψει την αντίσταση των εκπαιδευτικών  ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του φουλάρουν τους μηχανισμούς των διώξεων επιδιώκοντας να διαμορφώσουν εκπαιδευτικούς «άβουλους και μοιραίους», υποταγμένους στον φόβο, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, όπως προκύπτει από την πρόσφατη εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση.

Παράλληλα  απειλεί με σαφήνεια ότι  «η παράλειψη ανταπόκρισης σε αυτό το καθήκον, είτε από τους αξιολογητές είτε από τους αξιολογούμενους, εφεξής θα συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα με επιπτώσεις στην εξέλιξη του/της εκπαιδευτικού, αλλά και με στέρηση αποδοχών ενός μήνα».

Η απεργία δεν μπαίνει στον γύψο!

Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητεί! Η συμμετοχή σε νόμιμη απεργία σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα και να επισύρει οποιαδήποτε ποινή. Είναι γνωστή η γνωμοδότηση που από το 2021 έχει κάνει η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία είναι απολύτως απαγορευμένο, οποιοδήποτε μέτρο αποσκοπεί ή επιδιώκει στον εξαναγκασμό των εργαζομένων, που συμμετέχουν σε απεργία αποχή, είτε με τη μορφή της απειλής ή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων είτε με την μορφή της στέρησης δικαιωμάτων υπηρεσιακής φύσεως, όπως η συμμετοχή σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, επισύροντας μάλιστα ποινικές ευθύνες στο πρόσωπο του εργοδότη και των εκπροσώπων του. Τυχόν δε νομοθετική διάταξη, που θα οδηγεί σε πειθαρχικές συνέπειες ή άλλης μορφής κύρωση εις βάρος των απεργών υπαλλήλων και μάλιστα αναδρομικά, είναι πρωτίστως αντισυνταγματική και ως τέτοια ελέγχεται από τα Δικαστήρια.

Ως  εκπαιδευτικοί έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε φοβισμένους υπαλλήλους, απλούς διεκπεραιωτές της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής. Να μη συναινέσουμε  στη διάλυση του δημόσιου δωρεάν σχολείου και να υπερασπίστουμε το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε κάθε δικαίωμα και ιερή υποχρέωση να αντισταθούμε στον ασφυκτικό έλεγχο του νεο-επιθεωρητισμού, όπως διανθίζεται με τα μέτρα και τους δείκτες σύμφωνα με τα πρότυπα της «ελεύθερης αγοράς». Γιατί «ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να καταπνίξει τη σκέψη του θα γίνει διπλά σκλάβος ή θα καταντήσει ένας ψυχικά ανάπηρος άνθρωπος, ανίκανος να μορφώσει άλλους» (Δ. Γληνός).

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα