sxoleio
Ποτέ δεν είναι αργά για μία νέα αρχή

Μία γυναίκα 92 χρονών από την Ινδία πήγε για πρώτη φορά σχολείο πριν από έξι μήνες και κατάφερε τελικά να διαβάζει και να γράφει, αποτελώντας έμπνευση και για άλλες γυναίκες στο χωριό της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Σαλίμα Χαν, που γεννήθηκε το 1931 και παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών, δύο χρόνια πριν από την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, ανέκαθεν ονειρευόταν να γνωρίζει γραφή και ανάγνωση. Όταν ήταν παιδί, δεν υπήρχε σχολείο στο χωριό της.

Πριν από έξι μήνες, συνοδευόμενη στον δρόμο για το σχολείο από τη σύζυγό του εγγονού της στο Μπουλαντσάρ, στην πολιτεία της Ουτάρ Πραντές (βόρεια), ξεκίνησε τελικά τα μαθήματα δίπλα σε μαθητές νεότερους από αυτή τουλάχιστον κατά οκτώ δεκαετίες.

Η ιστορία της Χαν συγκέντρωσε την προσοχή ύστερα από την κυκλοφορία ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο μετρούσε από το 1 στο 100.

«Τα εγγόνια μου με ξεγελούσαν να τους δίνω περισσότερα χρήματα, διότι δεν γνώριζα να μετρώ τα χαρτονομίσματα», δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Times of India. «Οι ημέρες αυτές πέρασαν».

Το ποσοστό όσων γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση στην Ινδία είναι περίπου 73%, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

«Η ιστορία της ενισχύει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το κυνήγι της γνώσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λακσίμι Παντέι, αξιωματούχος της υπηρεσίας εκπαίδευσης. Εθελοντές που συμμετείχαν σε κυβερνητική πρωτοβουλία υπέρ της εκπαίδευσης για όλους εντόπισαν την Χαν ως πιθανή μαθήτρια και την ενθάρρυναν να εγγραφεί στο σχολείο, εξήγησε η Παντέι.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, την Πρατίμπα Σάρμα, οι δάσκαλοι αρχικά ήταν «επιφυλακτικοί» με την ιδέα να διδάξουν την Χαν αλλά γρήγορα τους κέρδισε το «πάθος» της για μελέτη.

«Δεν μας έκανε καρδιά να της αρνηθούμε», δήλωσε η Σάρμα στην εφημερίδα Times of India.

Μετά την εγγραφή της στο σχολείο, 25 γυναίκες του χωριού της, μεταξύ των οποίων δύο νύφες της, ξεκίνησαν επίσης να κάνουν μαθήματα γραφής και ανάγνωσης, σύμφωνα με τη Σάρμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

athitismos-treximo.jpg
Τρέξιμο και λίπος: Τι κάνετε λάθος και γιατί δεν χάνετε κιλά
Το τρέξιμο είναι από τις πιο δημοφιλείς μορφές άσκησης και καίει θερμίδες, όμως η απώλεια λίπους εξαρτάται από τον τρόπο που τρέχετε.
Τρέξιμο και λίπος: Τι κάνετε λάθος και γιατί δεν χάνετε κιλά
σπαρτη γυναικα
Αρχαία Σπάρτη: Γιατί παρακολουθούσαν γυμνές οι γυναίκες ενώ οι άνδρες έβλεπαν
Στην Αρχαία Σπάρτη, η εκπαίδευση των γυναικών ήταν υποχρεωτική και σε ορισμένα μαθήματα πραγματοποιούνταν γυμνές, υπό την επίβλεψη ανδρών πολιτών.
Αρχαία Σπάρτη: Γιατί παρακολουθούσαν γυμνές οι γυναίκες ενώ οι άνδρες έβλεπαν
Χαρτί υγείας
Χαρτί υγείας: Οι νέες επιλογές που καθαρίζουν καλύτερα και μειώνουν τα απόβλητα
Νέες και παραδοσιακές μέθοδοι, όπως ο μπιντές, τα ηλεκτρονικά καθίσματα λεκάνης με πλύση και τα επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια, φέρνουν πιο καθαρή,...
Χαρτί υγείας: Οι νέες επιλογές που καθαρίζουν καλύτερα και μειώνουν τα απόβλητα