Thumbnail
«Μοιάζει απίστευτο, αλλά μέσα σε 5 χρόνια εκτυπώθηκαν 23 εκατομμύρια διπλές σελίδες.»

Μοιάζει απίστευτο, αλλά μέσα σε 5 χρόνια εκτυπώθηκαν 23 εκατομμύρια διπλές σελίδες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 2014, καταργήθηκε το μάθημα της Χημείας Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου (που είχε 5 κεφάλαια) και μαζί του αποσύρθηκε και το σχετικό βιβλίο.

Το 2015, άλλαξε η ύλη στη Χημεία της Γ’ Λυκείου και προστέθηκαν 4 κεφάλαια που υπήρχαν στη Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης. Οπότε, εκ των πραγμάτων, άλλαξε το βιβλίο της Γ’ και προστέθηκαν αυτολεξεί 4 κεφάλαια από το κατηργημένο βιβλίο της Β’ Κατεύθυνσης. Μέχρι εδώ όλα καλά, μια που ταυτόχρονα αφαιρέθηκαν από το βιβλίο δυο κεφάλαια (που δεν διδάχτηκαν ποτέ).

Το 2019, άλλαξε εκ νέου η ύλη στη Χημεία της Γ’ Λυκείου και προστέθηκε ακόμα ένα κεφάλαιο, το οποίο και αυτό υπήρχε στο παλιό βιβλίο της Β’ Κατεύθυνσης (το μοναδικό κεφάλαιο που δεν είχε προστεθεί το 2015). Οπότε, επανεκδόθηκε και εκτυπώθηκε ολόκληρο το κατηργημένο βιβλίο της Β’ Κατεύθυνσης και δόθηκε στους μαθητές ως Τεύχος Α’ της Γ’ Λυκείου με αλλαγμένο εξώφυλλο (αλλά όχι διορθωμένο το “Κατεύθυνσης Β’ Λυκείου” στη σελίδα 9 των περιεχομένων). Αυτό έγινε παρόλο που το 70% του Τεύχους Α’ υπήρχε ήδη στο βιβλίο που δινόταν από το 2015 και το οποίο (πλέον) ονομάστηκε Τεύχος Β’. Έτσι, το 2019, για πρώτη φορά δόθηκαν δύο βιβλία Χημείας στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ τάξης. Τότε, έκπληκτοι, παρατηρήσαμε ότι 125 σελίδες του Τεύχους Α’ υπήρχαν (και υπάρχουν) ακριβώς ίδιες και στο Τεύχος Β’ (βλ. φωτογραφία). Αυτό σημαίνει ότι μόνο για εκείνη τη χρονιά, εκτυπώθηκαν 7 εκατομμύρια σελίδες χωρίς λόγο.

idies_selides-2

Η εκτύπωση και το μοίρασμα αυτών των βιβλίων συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν εκτυπωθεί 23 εκατομμύρια διπλές σελίδες! Και δεν αναφέρομαι σε σελίδες που είναι εκτός ύλης, γεγονός που συμβαίνει και σε άλλα μαθήματα, αλλά πανομοιότυπες σελίδες που υπάρχουν και στα δύο βιβλία (βλ. Πίνακα). Με τέτοιες κινήσεις, αναρωτιέσαι τι είδους οικολογική συνείδηση αναπτύσσουμε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας;

Έτος

Αντίτυπα Α’ Τεύχους Χημείας Γ’ Λυκείου

Διπλές σελίδες

2019

56.000

7.000.000

2020

25.000

3.125.000

2021

35.000

4.375.000

2022

34.000

4.250.000

2023

34.000

4.250.000

Σύνολο

184.000

23.000.000

Σε κάθε περίπτωση, η εκτύπωση των βιβλίων και η δωρεάν διανομή τους είναι υποχρέωση της πολιτείας. Η ποιότητα της ανάγνωσης από χαρτί δεν υποκαθίσταται από καμία οθόνη υπολογιστή, tablet ή κινητού. Το φυσικό βιβλίο δεν πρέπει να αντικατασταθεί ούτε από ψηφιακά αρχεία, ούτε από φωτοτυπίες (αλήστου μνήμης εποχές…). Η ποιοτική μελέτη γίνεται υπογραμμίζοντας και σημειώνοντας πάνω στο χαρτί.

Με την καθυστέρηση που υπάρχει στην εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών, τα νέα βιβλία Χημείας στη Γ’ Λυκείου θα μοιραστούν στα σχολεία σε 3 ή 4 χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει η σχετική πρόνοια και δεν θα εκτυπώνονται κάθε χρόνο τόσα εκατομμύρια αχρείαστες, διπλές σελίδες.

Αναστάσιος Βαφειάδης

Δρ. Χημείας, MSc Διδακτικής της Χημείας

Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

aimodosia
Χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία από το ΕΚΕΑ και το ΕΚΠΑ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου
Eορταστική χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία 12 και 13 Δεκεμβρίου 11.00-15.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
Χριστουγεννιάτικη αιμοδοσία από το ΕΚΕΑ και το ΕΚΠΑ στις 12 και 13 Δεκεμβρίου
Δόμνα Μιχαηλίδου
Μιχαηλίδου για ψυχολόγους-κοινωνικούς λειτουργούς: Η συναίνεση των γονέων ζητείται όταν απαιτείται σκόπιμη παρέμβαση
«Οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί των σχολείων ακούν κάθε παιδί χωρίς τη συναίνεση του γονέα»
Μιχαηλίδου για ψυχολόγους-κοινωνικούς λειτουργούς: Η συναίνεση των γονέων ζητείται όταν απαιτείται σκόπιμη παρέμβαση