ekpaideytikos
Αξιολόγηση: Εκπαιδευτικοί καλούν τους Συμβούλους Εκπαίδευσης να πουν το Μεγάλο Όχι

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί τους Συμβούλους Εκπαίδευσης  να  πουν το Μεγάλο Όχι στην αξιολόγηση.  Τα πράγματα δεν σηκώνουν «βελτιώσεις», «ναι, μεν αλλά», «διαφωνώ αλλά τι να κάνω;», αναφέρει η ΕΛΜΕ την ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι  “για όποιον σύμβουλο εκπαίδευσης διαφωνεί με τον νόμο 4823/2021 υπάρχει ο αξιοπρεπής δρόμος της παραίτησης ή της συμμετοχής στην εν ισχύ και απολύτως νόμιμη απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ από κάθε διαδικασία ατομικής αξιολόγησης”
 

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου 
    
Προς Συμβούλους Εκπαίδευσης Κρήτης 
Παραιτηθείτε ή μπείτε στην Απεργία- Αποχή  

Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
Που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι
Να πούνε. 

Κ. Καβάφης, Che fece… il gran rifiuto.

Η παρωδία της ατομικής αξιολόγησης έχει ξεκινήσει: «Σύμβουλοι Εκπαίδευσης» καλούν νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για προκαταρκτικές συζητήσεις σε καφετέριες, εκτός νόμου και εκτός νομού, σε ακατάλληλες ώρες (ακόμα και 11 τη νύχτα!). Κινούνται εν κρυπτώ από τους συλλόγους διδασκόντων, από την ΕΛΜΕ, από τους διδάσκοντες της ειδικότητάς τους. Σύμβουλοι Γενικής «αξιολογούν» καθηγητές Ειδικής Αγωγής ή άλλων ειδικοτήτων από τη δική τους. Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης καλούνται να κάνουν διδασκαλίες σε ολόκληρο το τμήμα. Και όλο αυτό ονομάζεται «αξιολόγηση με σκοπό τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου»…

Αντί λοιπόν οι σύμβουλοι να υποστηρίζουν το έργο των εκπαιδευτικών, παίζουν τον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου, με τον μανδύα μιας – κι αυτής στα λόγια – “light” αξιολόγησης, που δεν είναι παρά ο προπομπός μιας σκληρής, τιμωρητικής και κατηγοριοποιητικής διαδικασίας (ποσόστωση). Τα ίδια τα «κριτήρια» είναι παράλογα πολλά (ποσοτικοποιώντας και τεμαχίζοντας μια πολυπαραγοντική και ενιαία διαδικασία όπως η διδασκαλία), επί της ουσίας υποκειμενικά και τελικά αντιεπιστημονικά. Η ίδια η υπόσταση των συμβούλων ως αρωγών και επιστημόνων (αυτο)υπονομεύεται. 

Τελικά, οι «Σύμβουλοι Εκπαίδευσης» ούτε σύμβουλοι είναι, ούτε με την Εκπαίδευση έχουν σχέση· αλλά μεταπίπτουν στο επίπεδο του «διοικητικού στελέχους», ξένοι προς κάθε παιδαγωγική πράξη και θεωρία· ενώ το κρυφτούλι και ο επιθεωρητισμός εισάγουν άλλης ποιότητας σχέσεις στο δημόσιο σχολείο.

Δυστυχώς, αυτά τα πράγματα δεν σηκώνουν «βελτιώσεις», «ναι, μεν αλλά», «διαφωνώ αλλά τι να κάνω;». Για όποιον σύμβουλο διαφωνεί με τον νόμο 4823/2021 υπάρχει ο αξιοπρεπής δρόμος της παραίτησης ή της συμμετοχής στην εν ισχύ και απολύτως νόμιμη απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ από κάθε διαδικασία ατομικής αξιολόγησης. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ως σωματείο δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο στον αγώνα για την υπεράσπιση των παιδαγωγικών ελευθεριών και των σχέσεων συναδελφικότητας και συνεργασίας στους συλλόγους διδασκόντων. Θα αντιπαλέψουμε κάθε ανοιχτή ή συγκεκαλυμμένη μορφή καθυπόταξης των εκπαιδευτικών και θα σταθούμε απέναντι σε όποιον την εφαρμόζει.

Καλούμε τους συναδέλφους συμβούλους να δείξουν ότι ακόμα είμαστε συνάδελφοι και να πουν το Μεγάλο Όχι. Σε άλλη περίπτωση, θα είναι ξένο σώμα για τον κόσμο της εκπαίδευσης. 

 
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ
Ο Πρόεδρος                                                                                    Η  Γ. Γραμματέας
Χρήστος Σουρουλής                                                                       Δέσποινα Νικολάου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

επιμορφωτικη εκδηλωση
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
Η εκδήλωση θα γίνει στις 4 Απριλίου και απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
ΤΣΙΠΡΑΣ
Τσίπρας: Προανήγγειλε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο Κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας, στην Καλαμάτα
Τσίπρας: Προανήγγειλε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων
Κίνηση-για-την-αλλαγή-στην-Μαθηματική-Εκπαίδευση
Αύριο Κυριακή οι εκλογές για το νέο ΔΣ της Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ)
Η Κίνηση  για  την  Αλλαγή  στην  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  καλεί τους μαθηματικούς να ενισχύσουν με την ψήφο τους τους υποψήφιους της Κίνησης
Αύριο Κυριακή οι εκλογές για το νέο ΔΣ της Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ)