ptyxia
Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια, με τη γρήγορη πανεπιστημιακή ανάπτυξη που έχουμε, και πολλοί Ελλαδίτες ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές στην Κύπρο, είτε στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση της αμοιβαιότητα είτε και σε άλλα πανεπιστήμια.

Υπογράφτηκε χθες Τετάρτη στην Αθήνα, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Συμφωνία αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία έρχεται να επισφραγίσει την τόσο στενή συνεχή συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία.

«Μαζί με τη συνάδελφο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μετά από αρκετές διεργασίες και προετοιμασία, καταλήξαμε σε μια Συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει την ταχύτερη, πρακτικά σχεδόν αυτόματα, αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία στην Κύπρο και των Ιδρυμάτων που αναγνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αναγνώριση Ιδρυμάτων υπήρχε μέσω των αντίστοιχων θεσμικών φορέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τέτοια Διακρατική Συμφωνία», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι εδώ και σχεδόν δύο αιώνες, δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια, με τη γρήγορη πανεπιστημιακή ανάπτυξη που έχουμε, και πολλοί Ελλαδίτες ακολουθούν πανεπιστημιακές σπουδές στην Κύπρο, είτε στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση της αμοιβαιότητα είτε και σε άλλα πανεπιστήμια.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι με τη Συμφωνία αυτή «διευκολύνουμε τις πανεπιστημιακές ανταλλαγές, τη διακίνηση των φοιτητών και την ακαδημαϊκή αναγνώριση, με ένα τρόπο που θα συμβάλουμε στην περαιτέρω πανεπιστημιακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι είναι ευτυχές γεγονός ότι και στον τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, «την ώρα που στην εκπαίδευση έχουμε πρακτικά το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα, ερχόμαστε να δώσουμε ένα νέο αναβαθμό για τη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amaxi
Κουμπί Start-Stop: Ποιες κρυφές δυνατότητες προσφέρει στα σύγχρονα αυτοκίνητα
Το "Start-Stop" κρύβει μικρά μυστικά που οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν, αλλά μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινή χρήση του οχήματος και να...
Κουμπί Start-Stop: Ποιες κρυφές δυνατότητες προσφέρει στα σύγχρονα αυτοκίνητα