ΔΙΕΚ
Η Ένωσή Διοικητικών Υπαλλήλων Μακεδονίας & Θράκης καταγγέλλει τον αποκλεισμό του διοικητικού προσωπικού από την επιλογή στις θέσεις των υποδιευθυντών στα Δ.Ι.Ε.Κ.

Τον αποκλεισμό του διοικητικού προσωπικού από την επιλογή στις θέσεις  των υποδιευθυντών στα Δ.Ι.Ε.Κ. καταγγέλλει η Ένωσή Διοικητικών Υπαλλήλων Μακεδονίας & Θράκης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η «Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή αξιοκρατικών διαδικασιών στην επιλογή στελεχών για τα δημόσια Ι.Ε.Κ αλλά επιδιώκει την εξυπηρέτηση μόνο μιας κατηγορίας εργαζομένων» ζητώντας να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Με αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι στη νέα Υπουργική Απόφαση με αριθμ. Κ5/76494/22-06-2022, στην οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και ο τρόπος επιλογής Υποδιευθυντών Δ.Ι.Ε.Κ., εξαιρέθηκαν από την επιλογή οι διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι του Υπουργείου Παιδείας. Για ακόμα μια φορά, η αμαρτωλή Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή αξιοκρατικών διαδικασιών στην επιλογή στελεχών για τα δημόσια Ι.Ε.Κ της Χώρας αλλά επιδιώκει την εξυπηρέτηση μόνο μιας κατηγορίας εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από πολυετείς αγώνες και δικαστικές διαμάχες, με το άρθρο 31 του Ν. 4763/2020 και τη με αριθμ. 102364/13-12-2021 Υπουργική απόφαση, είχε επανέλθει το δικαίωμα συμμετοχής στις θέσεις Διευθυντών των ΙΕΚ σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους, ανάμεσά τους και στο διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας. Σε εφαρμογή της ρύθμισης αυτής και σε πείσμα ορισμένων, παρά τις μεθοδεύσεις και τις τρικλοποδιές, συνάδελφοι διοικητικοί υπάλληλοι αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις επιλογής και απέδειξαν ότι διαθέτουν και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα να τοποθετηθούν ως Διευθυντές στα Δ.Ι.Ε.Κ. 

Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω θέσεις τόσο του Διευθυντή όσο και του Υποδιευθυντή είναι αμιγώς διοικητικές  και δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό ή παιδαγωγικό ρόλο

Παρόλα αυτά όμως, τώρα, και πάλι, η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης λειτουργώντας συντεχνιακά προτιμά στις διαδικασίες επιλογής Υποδιευθυντών των Δ.Ι.Ε.Κ. να επιτρέψει να συμμετέχουν αποκλειστικά εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τι, αλήθεια, φοβούνται οι αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας; Μήπως ότι υπάρχουν συνάδελφοι διοικητικοί που υπηρετούν χρόνια στα Δ.Ι.Ε.Κ και έχουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά για να επιλεγούν στις θέσεις αυτές;

Μήπως θεωρούν ότι είναι πιο κατάλληλος να αναπληρώνει τον Διευθυντή κάποιος εκπαιδευτικός που δεν έχει περάσει ούτε απ΄ έξω από το Δ.Ι.Ε.Κ., από έναν εργαζόμενο που εργάζεται καθημερινά εκεί;

Πως εξηγείται το οξύμωρο ο Διευθυντής που μπορεί να είναι διοικητικός, να αναπληρώνεται μόνο από κάποιον που είναι εκπαιδευτικός;

Πώς είναι δυνατόν το κριτήριο της διοικητικής εμπειρίας, το οποίο σημειωτέον έχει και τη μεγαλύτερη μοριοδότηση, να μην αφορά και το μόνιμο διοικητικό προσωπικό που και την εμπειρία έχει και τα προβλήματα γνωρίζει και χάρη σε αυτό εξυπηρετούνται οι καταρτιζόμενοι.

Η απάντηση είναι προφανής. Είναι το μοίρασμα των θέσεων ευθύνης, είναι η συντεχνιακή εξυπηρέτηση μιας μόνο κατηγορίας εργαζομένων. 

Η απόφαση αυτή αποτελεί πισωγύρισμα. Είναι αδιανόητο ακόμα και οι ίδιοι εργαζόμενοι  που ανήκουν στα ΙΕΚ, που καθημερινά μοχθούν σε αντίξοες συνθήκες για την ομαλή τους λειτουργία, να μην έχουν καν την δυνατότητα να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή να μπορούν με την εμπειρία τους, με τα προσόντα τους με τις ικανότητές τους να συμμετέχουν στη διοίκηση της υπηρεσίας στην οποία εργάζονται.

Αυτή η αδικία πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή της, να προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση της απαράδεκτης παρ. 7 του άρθρου 31 του Ν. 4763/2020 και να στη συνέχεια να εκδώσει έκδοσή νέα προκήρυξη, στην οποία δεν θα υπάρχουν τέτοιου είδους διακρίσεις και αποκλεισμοί.

Προτείνουμε στην Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν. να πάψει να φοβάται τις συγκρίσεις. Αν η επιδίωξή τους είναι η καλύτερη λειτουργία των Δ.Ι.Ε.Κ, να συμπεριλάβει στις διαδικασίες επιλογής κάθε εργαζόμενο που μπορεί να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Ως Ένωση Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Παιδείας της Μακεδονίας Θράκης δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι το διοικητικό προσωπικό των υπηρεσιών μας να μπορεί ισότιμα να συμμετέχει να επιλέγεται σε κάθε θέση διοίκησης της εκπαίδευσης.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπουργείο Παιδείας: Ο λόγος της αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία
Η Διαπιστωτική Πράξη αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία μετά από απόφαση Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου
Υπουργείο Παιδείας: Ο λόγος της αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία
κορινθία
«Ηomeschooling»: Τι προβλέπει ο νόμος για την κατ' οίκον διδασκαλία - Με αφορμή την περίπτωση του «παλαιοχριστιανού»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο για φέτος υπάρχουν πάνω από 20 αιτήσεις από ιδιωτικά σχολεία στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου...
«Ηomeschooling»: Τι προβλέπει ο νόμος για την κατ' οίκον διδασκαλία - Με αφορμή την περίπτωση του «παλαιοχριστιανού»
kanakis_portosalte
Βολές ΣΚΑΪ στο «Ράδιο Αρβύλα» και η απάντηση του Κανάκη: «Ενοχλούνται οι ένοχοι»
«Πάλι ευχαριστούμε για την ανακοίνωση και σας παρακαλούμε μην σταματήσετε, γιατί κάθε φορά που μιλάτε κάνετε τη δουλειά μας πιο εύκολη. Ράδιο Αρβύλα»
Βολές ΣΚΑΪ στο «Ράδιο Αρβύλα» και η απάντηση του Κανάκη: «Ενοχλούνται οι ένοχοι»
agoria-paidia-epidoma.jpg
Επίδομα 300€ ετησίως σε γονείς μαθητών με χαμηλά εισοδήματα - Πώς να το πάρετε
Το επίδομα ποσού €300 ετησίως, θα λάβουν οι γονείς μαθητών που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικό και Γυμνάσιο) με χαμηλά εισοδήματα,...
Επίδομα 300€ ετησίως σε γονείς μαθητών με χαμηλά εισοδήματα - Πώς να το πάρετε