ΔΙΕΚ
Η Ένωσή Διοικητικών Υπαλλήλων Μακεδονίας & Θράκης καταγγέλλει τον αποκλεισμό του διοικητικού προσωπικού από την επιλογή στις θέσεις των υποδιευθυντών στα Δ.Ι.Ε.Κ.

Τον αποκλεισμό του διοικητικού προσωπικού από την επιλογή στις θέσεις  των υποδιευθυντών στα Δ.Ι.Ε.Κ. καταγγέλλει η Ένωσή Διοικητικών Υπαλλήλων Μακεδονίας & Θράκης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η «Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή αξιοκρατικών διαδικασιών στην επιλογή στελεχών για τα δημόσια Ι.Ε.Κ αλλά επιδιώκει την εξυπηρέτηση μόνο μιας κατηγορίας εργαζομένων» ζητώντας να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

Με αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι στη νέα Υπουργική Απόφαση με αριθμ. Κ5/76494/22-06-2022, στην οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και ο τρόπος επιλογής Υποδιευθυντών Δ.Ι.Ε.Κ., εξαιρέθηκαν από την επιλογή οι διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι του Υπουργείου Παιδείας. Για ακόμα μια φορά, η αμαρτωλή Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή αξιοκρατικών διαδικασιών στην επιλογή στελεχών για τα δημόσια Ι.Ε.Κ της Χώρας αλλά επιδιώκει την εξυπηρέτηση μόνο μιας κατηγορίας εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από πολυετείς αγώνες και δικαστικές διαμάχες, με το άρθρο 31 του Ν. 4763/2020 και τη με αριθμ. 102364/13-12-2021 Υπουργική απόφαση, είχε επανέλθει το δικαίωμα συμμετοχής στις θέσεις Διευθυντών των ΙΕΚ σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους, ανάμεσά τους και στο διοικητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας. Σε εφαρμογή της ρύθμισης αυτής και σε πείσμα ορισμένων, παρά τις μεθοδεύσεις και τις τρικλοποδιές, συνάδελφοι διοικητικοί υπάλληλοι αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις επιλογής και απέδειξαν ότι διαθέτουν και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα να τοποθετηθούν ως Διευθυντές στα Δ.Ι.Ε.Κ. 

Επισημαίνουμε ότι οι ανωτέρω θέσεις τόσο του Διευθυντή όσο και του Υποδιευθυντή είναι αμιγώς διοικητικές  και δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό ή παιδαγωγικό ρόλο

Παρόλα αυτά όμως, τώρα, και πάλι, η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βίου Μάθησης λειτουργώντας συντεχνιακά προτιμά στις διαδικασίες επιλογής Υποδιευθυντών των Δ.Ι.Ε.Κ. να επιτρέψει να συμμετέχουν αποκλειστικά εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τι, αλήθεια, φοβούνται οι αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας; Μήπως ότι υπάρχουν συνάδελφοι διοικητικοί που υπηρετούν χρόνια στα Δ.Ι.Ε.Κ και έχουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά για να επιλεγούν στις θέσεις αυτές;

Μήπως θεωρούν ότι είναι πιο κατάλληλος να αναπληρώνει τον Διευθυντή κάποιος εκπαιδευτικός που δεν έχει περάσει ούτε απ΄ έξω από το Δ.Ι.Ε.Κ., από έναν εργαζόμενο που εργάζεται καθημερινά εκεί;

Πως εξηγείται το οξύμωρο ο Διευθυντής που μπορεί να είναι διοικητικός, να αναπληρώνεται μόνο από κάποιον που είναι εκπαιδευτικός;

Πώς είναι δυνατόν το κριτήριο της διοικητικής εμπειρίας, το οποίο σημειωτέον έχει και τη μεγαλύτερη μοριοδότηση, να μην αφορά και το μόνιμο διοικητικό προσωπικό που και την εμπειρία έχει και τα προβλήματα γνωρίζει και χάρη σε αυτό εξυπηρετούνται οι καταρτιζόμενοι.

Η απάντηση είναι προφανής. Είναι το μοίρασμα των θέσεων ευθύνης, είναι η συντεχνιακή εξυπηρέτηση μιας μόνο κατηγορίας εργαζομένων. 

Η απόφαση αυτή αποτελεί πισωγύρισμα. Είναι αδιανόητο ακόμα και οι ίδιοι εργαζόμενοι  που ανήκουν στα ΙΕΚ, που καθημερινά μοχθούν σε αντίξοες συνθήκες για την ομαλή τους λειτουργία, να μην έχουν καν την δυνατότητα να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή να μπορούν με την εμπειρία τους, με τα προσόντα τους με τις ικανότητές τους να συμμετέχουν στη διοίκηση της υπηρεσίας στην οποία εργάζονται.

Αυτή η αδικία πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή της, να προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση της απαράδεκτης παρ. 7 του άρθρου 31 του Ν. 4763/2020 και να στη συνέχεια να εκδώσει έκδοσή νέα προκήρυξη, στην οποία δεν θα υπάρχουν τέτοιου είδους διακρίσεις και αποκλεισμοί.

Προτείνουμε στην Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. & Ν. να πάψει να φοβάται τις συγκρίσεις. Αν η επιδίωξή τους είναι η καλύτερη λειτουργία των Δ.Ι.Ε.Κ, να συμπεριλάβει στις διαδικασίες επιλογής κάθε εργαζόμενο που μπορεί να εξυπηρετήσει ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Ως Ένωση Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Παιδείας της Μακεδονίας Θράκης δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι το διοικητικό προσωπικό των υπηρεσιών μας να μπορεί ισότιμα να συμμετέχει να επιλέγεται σε κάθε θέση διοίκησης της εκπαίδευσης.  

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

foitites_thessaloniki
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Να αναγνωριστούν όλα τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων
ΜΑΣ: Οι φοιτητές διαμαρτύρονται επειδή κόπιασαν για χρόνια και τελικά παίρνουν ένα πτυχίο που δεν κάνει ούτε για κορνίζα, καθώς τόσα χρόνια, από όταν...
Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Να αναγνωριστούν όλα τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων
αντώνιος πρεσβυτέρα
Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας
Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας του και άλλων συγγενών
Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας
διπαε εστίες καβαλας
ΔΙΠΑΕ: Αθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες της Καβάλας
Εστίες ΔΙΠΑΕ Καβάλας: Τα κτηριακά συγκροτήματα Φ1 και Φ2 πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά, ενώ η ανεπάρκεια του πετρελαίου θέρμανσης προκαλεί έντονο...
ΔΙΠΑΕ: Αθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες της Καβάλας