Πρύτανης ΕΚΠΑ: Η εξέγερση της Νομικής θα λειτουργεί ως ισχυρή υπόμνηση για την προάσπιση της Ελευθερίας
Μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλου για την κατάληψη της Νομικής στις 21 Φλεβάρη 1973

Ως μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του αντιδικτατορικού νεανικού αγώνα, χαρακτηρίζει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, την κατάληψη της Νομικής στις 21 Φεβρουαρίου του 1973.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4.000 φοιτητές όλων των σχολών καταλαμβάνουν το κτίριο της νομικής Σχολής Αθηνών και καλούν τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Γύρω από το κτίριο της νομικής εκτός από τους φοιτητές συγκεντρώθηκε και απλός κόσμος.

Ως αφορμή στάθηκε η δημοσίευση του νομοθετικού διατάγματος 1347, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Η αιτία της κατάληψης ήταν αυτό καθαυτό το δικτατορικό καθεστώς.

Ο Θ. Δημόπουλος, τονίζει πως η 21 Φλεβάρη θα αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής των φοιτητικών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, που έδειξε τον δρόμο για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και τονίζει πως θα λειτουργεί πάντα ως μια ισχυρή υπόμνηση του χρέους των πολιτών για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πρύτανη:

21 Φεβρουαρίου: ημέρα μνήμης και τιμής της εξέγερσης των φοιτητών και των φοιτητριών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, την κατάληψη της Νομικής  

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973  χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από όλες τις Σχολές καταλαμβάνουν το κτήριο της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καλούν τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Αφορμή ήταν νομοθετικό διάταγμα του καθεστώτος των Συνταγματαρχών, σύμφωνα με το οποίο η Πολιτεία θα μπορούσε μονομερώς να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Προφανής στόχος ήταν να καμφθεί η δυναμική αντίσταση των φοιτητών, να σιγήσει το φοιτητικό κίνημα. Γύρω από το κτήριο της Νομικής συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πλήθους πολιτών, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή του στον αγώνα των φοιτητών. Αιτία βεβαίως της κατάληψης ήταν αυτό καθαυτό το δικτατορικό καθεστώς.

Η εξέγερση των φοιτητών και των φοιτητριών της Νομικής Σχολής, τον Φεβρουάριο του 1973 αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του αντιδικτατορικού νεανικού αγώνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η 21η Φεβρουαρίου αποτελεί για το ΕΚΠΑ ημέρα μνήμης και τιμής των φοιτητικών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, που έδειξε τον δρόμο για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η εξέγερση της Νομικής Σχολής, τον Φεβρουάριο του 1973, θα λειτουργεί πάντα ως μια ισχυρή υπόμνηση του χρέους μας ως πολιτών για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep
169 εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αποσιώπηση της μάχης των εξεταστικών από την ιστορία της ΔΟΕ
Η μάχη των εξεταστικών του ’98 ανήκει στις λαμπρές ιστορικές στιγμές του κλάδου, δεν εξαφανίζεται από καμία «ιστορική» γομολάστιχα παραχάραξης
169 εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αποσιώπηση της μάχης των εξεταστικών από την ιστορία της ΔΟΕ