Πρύτανης ΕΚΠΑ: Η εξέγερση της Νομικής θα λειτουργεί ως ισχυρή υπόμνηση για την προάσπιση της Ελευθερίας
Μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλου για την κατάληψη της Νομικής στις 21 Φλεβάρη 1973

Ως μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του αντιδικτατορικού νεανικού αγώνα, χαρακτηρίζει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, την κατάληψη της Νομικής στις 21 Φεβρουαρίου του 1973.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4.000 φοιτητές όλων των σχολών καταλαμβάνουν το κτίριο της νομικής Σχολής Αθηνών και καλούν τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Γύρω από το κτίριο της νομικής εκτός από τους φοιτητές συγκεντρώθηκε και απλός κόσμος.

Ως αφορμή στάθηκε η δημοσίευση του νομοθετικού διατάγματος 1347, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Η αιτία της κατάληψης ήταν αυτό καθαυτό το δικτατορικό καθεστώς.

Ο Θ. Δημόπουλος, τονίζει πως η 21 Φλεβάρη θα αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής των φοιτητικών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, που έδειξε τον δρόμο για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και τονίζει πως θα λειτουργεί πάντα ως μια ισχυρή υπόμνηση του χρέους των πολιτών για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πρύτανη:

21 Φεβρουαρίου: ημέρα μνήμης και τιμής της εξέγερσης των φοιτητών και των φοιτητριών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, την κατάληψη της Νομικής  

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973  χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από όλες τις Σχολές καταλαμβάνουν το κτήριο της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καλούν τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους. Αφορμή ήταν νομοθετικό διάταγμα του καθεστώτος των Συνταγματαρχών, σύμφωνα με το οποίο η Πολιτεία θα μπορούσε μονομερώς να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Προφανής στόχος ήταν να καμφθεί η δυναμική αντίσταση των φοιτητών, να σιγήσει το φοιτητικό κίνημα. Γύρω από το κτήριο της Νομικής συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πλήθους πολιτών, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή του στον αγώνα των φοιτητών. Αιτία βεβαίως της κατάληψης ήταν αυτό καθαυτό το δικτατορικό καθεστώς.

Η εξέγερση των φοιτητών και των φοιτητριών της Νομικής Σχολής, τον Φεβρουάριο του 1973 αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του αντιδικτατορικού νεανικού αγώνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η 21η Φεβρουαρίου αποτελεί για το ΕΚΠΑ ημέρα μνήμης και τιμής των φοιτητικών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, που έδειξε τον δρόμο για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Η εξέγερση της Νομικής Σχολής, τον Φεβρουάριο του 1973, θα λειτουργεί πάντα ως μια ισχυρή υπόμνηση του χρέους μας ως πολιτών για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μεταναστες
Η Μεσόγειος συνεχίζει να μετρά νεκρούς: Πάνω από 1.300 ζωές χάθηκαν στο ταξίδι προς την Ευρώπη
Frontex: Λιγότερες διελεύσεις προς την Ε.Ε., αλλά η Μεσόγειος παραμένει θανατηφόρα – Πάνω από 1.300 νεκροί ή αγνοούμενοι το 2025
Η Μεσόγειος συνεχίζει να μετρά νεκρούς: Πάνω από 1.300 ζωές χάθηκαν στο ταξίδι προς την Ευρώπη
elta.jpg
ΕΛΤΑ: Θύελλα αντιδράσεων για το «λουκέτο» σε 204 καταστήματα – Εσωκομματικοί κραδασμοί στη Νέα Δημοκρατία
ΕΛΤΑ: Θύελλα αντιδράσεων για το μαζικό λουκέτο καταστημάτων – Αναταραχή στη ΝΔ
ΕΛΤΑ: Θύελλα αντιδράσεων για το «λουκέτο» σε 204 καταστήματα – Εσωκομματικοί κραδασμοί στη Νέα Δημοκρατία
tsakiroglou.jpg
Ξένοι μέσα στους ξένους, ξένοι και μέσα στους εαυτούς μας
«Η ελεύθερη μοναξιά, γεμάτη από τη στέρηση των άλλων, καταστρέφει, όπως και η έλλειψη βαρύτητας των αστροναυτών, μυς κόκαλα, αίμα. Διαθέσιμος,...
Ξένοι μέσα στους ξένους, ξένοι και μέσα στους εαυτούς μας