Σύστημα εξαερισμού έφτιαξαν μαθητές στη Θεσσαλονίκη
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
«Άλλος αέρας» στις τάξεις του Πειραματικού Γυμνασίου του ΑΠΘ – Σύστημα εξαερισμού έφτιαξαν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Το πρόβλημα του εξαερισμού μιας αίθουσας με ανακλινόμενα παράθυρα που δεν ανοίγουν εντελώς και περιορισμένα ανοίγματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πειραματικού Γυμνασίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χρησιμοποιώντας καθαριστές αέρα, εξαεριστήρες τζαμιού, μικροελεγκτές και αισθητήρες που ελέγχουν την ταχύτητα λειτουργίας του εξαεριστήρα και την ποιότητα του αέρα της αίθουσας, κατάφεραν να φτιάξουν ένα σύστημα ελέγχου της ποιότητας του αέρα, το οποίο ονόμασαν «Άλλος αέρας».

Το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό της τάξης ήταν εντυπωσιακό ενώ πλέον τα επόμενα βήματα για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς είναι η συνέχιση των δοκιμών και του πειραματισμού, η κατασκευή του συστήματος και με έναν δεύτερο τρόπο και η δημοσιοποίηση των σχετικών οδηγιών ώστε να το κατασκευάζει όποιος επιθυμεί στο σπίτι του.

Αναζητήθηκαν λύσεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς

«Η αφορμή για να ξεκινήσουμε και να ασχοληθούμε με αυτό το πρότζεκτ προέκυψε από τις συνθήκες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στις αρχές της σχολικής χρονιάς, όταν τον Σεπτέμβρη προσήλθαμε στο σχολείο με μάσκες και με το άγχος του κορονοϊού σε αίθουσες οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα κατάλληλου εξαερισμού λόγω ανακιλινόμενων παραθύρων. Έτσι προσπαθήσαμε να σκεφτούμε τρόπους με τους μαθητές μας για να ενισχύσουμε το φυσικό αερισμό των αιθουσών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός Φίλιππος Κουτσάκας.

Από την πλευρά του, ο εκπαιδευτικός Μανώλης Κοσμίδης αναφέρει ότι το ζήτημα της ποιότητας του αέρα σε μια σχολική τάξη απασχόλησε και τον ίδιο ως γονέα ενώ σημειώνει ότι στην αρχή υπήρξε δυσπιστία από γονείς σχετικά με την καταλληλότητα των καθαριστών. «Όταν όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι για να αποφευχθεί η μόλυνση είναι καλό να ανανεώνεται ο αέρας όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά και να καθαρίζεται, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση να υπάρχει σε αυτόν ο ιός», προσθέτει.

Το σύστημα τελικά λειτούργησε και παρουσιάστηκε στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που διοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα Νόησις - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ), το σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος ΚΔΕΜΤ και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου πληροφορικής.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος

Τα πλεονεκτήματα της λύσης που προτείνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι ο μηχανικός εξαερισμός και καθαρισμός του αέρα από 3 έως 6 φορές σε μία ώρα, η κατασκευή του από οικιακές συσκευές που είναι διαδεδομένες, έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης και είναι απλές στην εγκατάσταση και τη χρήση καθώς και η δυνατότητα άμεσης εφαρμογής με ιδιαιτέρως χαμηλή κατανάλωση.

«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων των μικροσωματιδίων στο χώρο. Άλλωστε, μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι η Covid-19 εν τέλει μεταδίδεται σε αυτή τη μορφή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων», υπογραμμίζει ο κ. Κουτσάκας.

Στην όλη διαδικασία υπήρξε συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Σιούτα, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και κάτοχο της έδρας Fred Champion στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), ο οποίος, μάλιστα, ήταν απόφοιτος του ίδιου σχολείου.

Λύσεις αντιμετώπισης της πανδημίας

Λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας πρότειναν, εξάλλου, με δημοσιεύσεις τους στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, οι μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας με ρομπότ που δίνει ανέπαφα αντισηπτικό στους χρήστες, το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Αθανασίου με σύστημα καταμέτρησης ατόμων εντός των καταστημάτων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και το Γυμνάσιο Ελληνογαλλικής σχολής Καλαμαρί με εφαρμογές αναγνώρισης της χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Προκλητικός ο θείος του Γυναικοκτόνου: "Δεν είστε όλοι θύματα"

Νέες Χιλιάδες Προσλήψεις αναπληρωτών σήμερα - ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ C2
Τα αλλάζει όλα η Πιστοποίηση Αγγλικών που ΔΕΝ χρειάζεται Προφορικά - Έκθεση
Τα πάνω κάτω φέρνει η εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών LTE που παρέχει ο εκπαιδευτικός οργανισμός GoLearn σε όλη την Ελλάδα την οποία λαμβάνεις με...
Τα αλλάζει όλα η Πιστοποίηση Αγγλικών που ΔΕΝ χρειάζεται Προφορικά - Έκθεση
Χανιά: Αποτροπιασμός από τις νέες αποκαλύψεις για το μαρτύριο του 19χρονου - «Θα σε σταυρώσουμε σαν τον Χριστό»
Απειλές και πιέσεις για να μην αποκαλύψει το μαρτύριό του φέρεται να δεχόταν ο 19χρονος από τα Χανιά που κακοποιούνταν σεξουαλικά - Ιερείς και άλλα...
Χανιά: Αποτροπιασμός από τις νέες αποκαλύψεις για το μαρτύριο του 19χρονου
ΕΟΠΠΕΠ: Ξεκίνησαν οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτών ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης
Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης - Ημερομηνίες
ΕΟΠΠΕΠ: Ξεκίνησαν οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτών ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης