Φτάνει πια η αδράνεια - Κανείς δεν θα παίζει με την άσκηση

Πριν από λίγο καιρό γνωστοποιήθηκε στους πτυχιούχους φυσικής αγωγής, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του αθλητισμού και της άσκησης, ότι ιδρύθηκε επισήμως ο πρώτος πανελλήνιος συνδικαλιστικός μας φορέας, ο Π.Σ.Ε.Α.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άθλησης), ο οποίος προς το παρόν διοικείται ακόμα από προσωρινό Δ.Σ., άνευ αρχαιρεσιών και ως εκ τούτου δεν έχει την κατά νόμο πλήρη νομιμοποίηση να προβεί σε επίσημες είτε νομικές είτε και τυπικές ενέργειες προς την κατεύθυνση της προστασίας των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων και απέναντι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως και τα ραδιοτηλεοπτικά ή διαδικτυακά κανάλια, όταν αυτά θίγουν την επιστημονική και επαγγελματική μας υπόσταση.  

Η πλήρης τυπική σύσταση του συλλόγου, που θα εκπροσωπεί συνδικαλιστικά περί τους εξήντα χιλιάδες επιστήμονες και φοιτητές, καθυστερεί λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστικών και δημοσίων υπηρεσιών, από τις οποίες απαιτείται ή έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών για την απόδοση σωματειακού τραπεζικού λογαριασμού για την κατάθεση του αντιτίμου της εγγραφής και την ολοκλήρωσή της, με την καταχώριση του νέου μέλους στο μητρώο. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση εντός ολίγων ημερών θα είναι πλέον παρελθόν και η εγγραφή στα μητρώα του συλλόγου θα είναι επιτέλους και τυπικά ανεμπόδιστη, οπότε θα επακολουθήσουν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του πρώτου εκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου, με τριετή θητεία, το οποίο θα έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, που θα στοχεύουν στην υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου.

Επειδή όμως και στο μεταξύ και ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας, η προσβολή και απαξίωση της επαγγελματικής/επιστημονικής μας υπόστασης που συντελείται με μέσο τα τηλεοπτικά κανάλια δημόσια και ιδιωτικά και συντελεστές κάποιους είτε επιτήδειους είτε και αδαείς, είναι διαχρονική και διαρκής, προς το παρόν προτείνουμε την συνυπογραφή από όλους μας ενός μη θεσμικού/άτυπου δελτίου τύπου, που θα σταλεί στα τηλεοπτικά και διαδικτυακά κανάλια και ιστοσελίδες, τα οποία φιλοξένησαν όλους αυτούς που με την παρουσία τους απαξίωσαν και ευτέλισαν την επιστήμη και το επάγγελμά μας.

Έτσι και επειδή η ουσιαστική δύναμη και αποτελεσματικότητα ενός συνδικαλιστικού σωματείου, πηγάζει από το πλήθος και την δυναμική των μελών του, ας λειτουργήσουμε ατύπως ως εν δυνάμει και τυπικά μέλη του συνδικαλιστικού μας οργάνου, υποκαθιστώντας προσωρινά την λειτουργία ενός εκλεγμένου Δ.Σ., το οποίο οπωσδήποτε θα είχε ήδη προβεί σε παρόμοιες ενέργειες με την τεκμαιρόμενη εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του. Ας λειτουργήσουμε προς ώρας με την αμεσότητα του θιγόμενου επαγγελματία του αθλητισμού και της άσκησης.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου, το οποίο με τις σχετικές αναγραφές των προσωπικών στοιχείων αυτών που το υπογράφουν, όπως ονοματεπώνυμο, κατοικία, επάγγελμα, θα σταλεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των τηλεοπτικών σταθμών και των διαδικτυακών μέσων. Ευπρόσδεκτοι να το υπογράψουν και επιστημονικοί ή επαγγελματικοί, πανελλήνιοι ή τοπικοί σύλλογοι και ενώσεις του κλάδου μας, δια μέσω των προέδρων των Δ.Σ. τους.

-----------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γινόμαστε συχνά πυκνά μάρτυρες του απαξιωτικού για εμάς που υπογράφουμε και επικίνδυνου για τους τηλεθεατές γεγονότος ότι σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το δικό σας, προβάλλονται προγράμματα δήθεν σωματικής άσκησης στο σπίτι που προτείνουν διάφοροι απλά επονομαζόμενοι personal trainers, χωρίς όχι απλά να διευκρινίζεται ότι είναι κάτοχοι του σχετικού πτυχίου Φυσικής Αγωγής, αλλά ακόμα κι αν έχουν και την παραμικρή έστω και εξ αποστάσεως σχέση με την επιστήμη της άσκησης, του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής.

Το γεγονός αυτό μας φέρνει στην δυσάρεστη θέση, εν μέσω αυτής της εφιαλτικής συγκυρίας της πανδημίας που ζούμε, να επιστήσουμε την προσοχή στους ηρωικούς συντελεστές και φορείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που τόσο μεγάλο αγώνα δίνουν καθημερινά, για να μας κρατούν σε εγρήγορση και πληροφορημένους για την μάστιγα του ύπουλου κορωναϊού και πώς να προστατευθούμε και να τους συστήσουμε να δίνουν βήμα για τα θέματα της άσκησης και της διατήρησης του πληθυσμού σε καλή φυσική κατάσταση υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες του κατ’ οίκον περιορισμού, μόνο σε επιστημονικά καταρτισμένους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ.

Το επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, η δημόσια υγεία και η υποχρέωση για επιμελή και αυθεντική επιστημονική γνώση που θα μεταδίδεται στο ευρύ κοινό δια μέσου των εξειδικευμένων επιστημόνων της άσκησης και στην προκειμένη περίπτωση πτυχιούχων και καθηγητών ΤΕΦΑΑ.

Γιατί αυτό που διακυβεύεται, εκτός από την ορθή εκγύμναση του πληθυσμού, εξατομικευμένη για κάθε ηλικία και σωματική κατάσταση, είναι και η διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας των τηλεθεατών της.

Γιατί η άσκηση που προτείνεται από της επιστημονικά καταρτισμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες της είναι υγεία και πρόληψη.

Γιατί θεωρούμε ότι η τηλεοπτική ενημέρωση πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και φερεγγυότητα και αναφορικά με την άσκηση αυτό μόνο οι επιστήμονες επαγγελματίες της μπορούν να το εξασφαλίσουν.

Οι υπογράφοντες Επαγγελματίες Αθλητισμού και Άσκησης, με πτυχίο ΤΕΦΑΑ

-----------------------
 

Ήδη και από τις πρώτες ώρες δημοσιοποίησης του παραπάνω δελτίου τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ομάδες εκπαιδευτικών και επαγγελματιών πτυχιούχων φυσικής αγωγής, αισθανόμαστε χαρά και ικανοποίηση από την μεγάλη ανταπόκριση που έτυχε και προτιθέμεθα να το αποστείλουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοσελίδες, εντός των προσεχών ημερών, διαμαρτυρόμενοι για την συμμετοχή σε τηλεοπτικές και διαδικτυακές  εκπομπές ατόμων, είτε χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο είτε προερχόμενων από άλλους επιστημονικούς κλάδους, τα οποία επιδεικνύουν ή και προτείνουν ασκήσεις και συμβουλές για την διατήρηση της φυσικής κατάστασης των πολιτών, διαρκούσης της καραντίνας και του εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού, διακινδυνεύοντας την υγεία και την σωματική ακεραιότητα του τηλεοπτικού κοινού.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε όλους όσοι, σε λιγότερο από 48 ώρες πάνω από εννιακόσιοι (900), συνυπογράψατε το δελτίο τύπου και όσοι προτίθεστε να το συνυπογράψετε. Μεταξύ δε των υπογραφόντων συγκαταλέγονται και σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, όπως διακριθέντες πρώην και νυν πρωταθλητές, καθηγητές ΣΕΦΑΑ και εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής σε διακριτά πόστα της δημόσιας εκπαίδευσης, χωρίς να μειώνεται ούτε κατ’ ελάχιστον η συμμετοχή όλων των απλών συναδέλφων, επαγγελματιών και εκπαιδευτικών, η επιστημονική υπόσταση των οποίων πλήττεται βάναυσα, αλλά και εκκολαπτόμενων συναδέλφων φοιτητών ΣΕΦΑΑ, το επαγγελματικό μέλλον των οποίων περιορίζεται σημαντικά, με όλες αυτές τις εικόνες που προβάλλονται σε συχνότατα χρονικά διαστήματα, όχι μόνο στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, αλλά ακόμα και από την δημόσια τηλεόραση. Άλλωστε ο κλάδος ουσιαστικά είναι ενιαίος και αδιάσπαστος, όλοι χρειαζόμαστε από τον πρώτο έως και τον τελευταίο και υπάρχει ανάγκη ενιαίας και πανελλαδικής εκπροσώπησης.

Θέλοντας να παρακινήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους για την υπογραφή του δελτίου τύπου που ατύπως αποτελεί δράση του υπό στελέχωση συνδικαλιστικού μας φορέα Π.Σ.Ε.Α.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης) και ταυτόχρονα όλων μας ως εν δυνάμει μελών του, σας απευθύνουμε ένα ερώτημα:

 Άραγε θα γινόταν αδιαμαρτύρητα αποδεκτή η παρουσία ενός πτυχιούχου φυσικής αγωγής σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία θα έδινε συμβουλές για πράξεις φυσικοθεραπείας, ακόμα κι αν το περιεχόμενο των σπουδών του θα του το επέτρεπε;

 Ή θα γινόταν σιωπηρά αποδεκτή η παροχή συμβουλών υγιεινής διατροφής ή δίαιτας σε τηλεοπτικό ή διαδικτυακό κανάλι, από έναν σεφ ή και μάγειρα/παίκτη τηλεπαιχνιδιού;

Ή θα καταπίνονταν αμάσητη η ψυχιατρική/ψυχολογική καθοδήγηση των έγκλειστων πολιτών σε τηλεοπτική εκπομπή από έναν αστρολόγο;

Και για να το κάνω πιο σαφές: Θα γινόταν αποδεκτή αναντίρρητα η παρουσία ενός εμπειρικού εργολάβου σε τηλεοπτική εκπομπή, στην διάρκεια της οποίας αυτός θα έδινε συμβουλές για το χτίσιμο οικοδομής με την απαιτούμενη στατική επάρκεια;

 Επιστήμες δεν είναι η φυσικοθεραπεία, η διατροφολογία/διαιτολογία, η ψυχολογία/ψυχιατρική, η αρχιτεκτονική; Οι επιστήμονες και οι συνδικαλιστικοί φορείς των παραπάνω κλάδων θα επέτρεπαν αυτές τις προσβολές; Ρητορικό το ερώτημα. Η απάντηση είναι οπωσδήποτε και όχι, αλλιώς θα είχαν γεμίσει τα τηλεοπτικά και ιντερνετικά κανάλια από «κομπογιαννίτες» και «μαϊντανούς» των παραπάνω χώρων.

Εμείς λοιπόν ως επιστήμονες δεν έχουμε την ίδια υποχρέωση να υπερασπιστούμε τον κλάδο μας; Πιστέψτε μας τίποτε δεν είναι μάταιο, η αντιδράσεις μας γίνονται αντιληπτές και λαμβάνονται σοβαρά υπόψην και σε κάθε περίπτωση, από το να καθόμαστε και να «θαυμάζουμε» τον οποιονδήποτε ανειδίκευτο ακόμα και τυχάρπαστο να υποτιμά τις σπουδές μας με κολοτούμπες, με το κουστούμι και με τοποθέτηση/διαφήμιση άσχετων προϊόντων, προτιμότερο είναι να διαμαρτυρηθούμε, με όποιον τρόπο μας επιτρέπει η πολιτεία και ο νόμος.

Το δελτίο τύπου είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως δέκτης καταγγελιών, όπως και τα πολιτικά κόμματα ως δέκτες διαμαρτυριών με προτροπές για βουλευτικές ερωτήσεις. Είμαστε πάρα πολλοί για να μας αγνοήσουν. Κλείνοντας σας παραθέτουμε την διάταξη του Ελληνικού Συντάγματος για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα συμπεράσματα δικά σας:

Άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος:

«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή (…). Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, (…), έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση  πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

Ολυμπία Ζαραμπούκα

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Msc

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008888138479

Οργανωτική Συντονίστρια Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής (Π.ΕΝ.Ε.Λ.Φ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης (Π.Σ.Ε.Α.Α.)

https://pseaa.gr/

https://www.facebook.com/groups/eppagelmatiesphysicisagogis

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Αυτό είναι το νέο μήνυμα του efood στους διανομείς μετά τον σάλο

Σχολεία: Πόσοι μαθητές έχουν εμβολιαστεί - Πόσα είναι τα κρούσματα

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών που μπορείτε να την πάρετε μέσα σε λίγες μέρες ΜΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ Ανάγνωση και Ακρόαση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

τσιπρας αλέξης ΔΕΘ
Τσίπρας: 20.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών - Κατάργηση ΕΒΕ - Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ
85η ΔΕΘ - Δείτε τα κύρια σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που αφορούν την Παιδεία
Τσίπρας: 20.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών - Κατάργηση ΕΒΕ - Ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ