ΑΠΘ: Κατά 50% αυξάνεται ο δείκτης μετάδοσης του κορονοϊού με 25 μαθητές ανά τάξη
Τι έδειξε έρευνα του ΑΠΘ για την μετάδοση του κορονοϊού και τον αριθμό μαθητών ανά τάξη

Στις τάξεις με 25 μαθητές ο δείκτης βασικών επαφών μια από τις συνιστώσες του βασικού αριθμού αναπαραγωγής (δείκτης μετάδοσης του κοροναϊού) αυξάνεται κατά 50%, σε σχέση με τάξεις 15 μαθητών, ενώ σε τάξεις με 22 μαθητές , ο δείκτης μετάδοσης περιορίζεται στο 20%.

Αυτό «δείχνουν» τα στοχαστικά μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnVeLab) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή χημικών μηχανικών Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε σύγκριση με μία τάξη των 15 μαθητών που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το προτιμότερο όριο για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης, η τάξη των 22 παιδιών (50% περισσότερα παιδιά) θα παρουσιάσει αύξηση των βασικών επαφών -ενός από τους δείκτες που προβλέπουν τη μετάδοση- κατά 20%, ενώ σε μια τάξη με 25 μαθητές (67% περισσότερα παιδιά) ο δείκτης αυτός εμφανίζει αύξηση 50%.

Επίσης μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης σε επίπεδο κοινότητας εκτιμάται όταν τα αδέλφια βρίσκονται στην ίδια σχολική αίθουσα.

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης τα μοντέλα που χρησιμοποιούν στο εργαστήριο, έχουν ήδη εφαρμοστεί και «δουλεύουν» σε χώρες του εξωτερικού όπως ο Καναδάς, προσομοιώνοντας την πραγματική συμπεριφορά των παιδιών με στοχαστικό τρόπο.

Τα στοχαστικά μοντέλα στηρίζονται στις πιθανές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων μεταξύ τους (agent-based models). Με τον τρόπο αυτό, “προσπαθούμε να μοντελοποιήσουμε την αλληλεπίδραση των ατόμων έτσι ώστε να προσομοιώνει την πραγματική συμπεριφορά όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο μιας ομάδας ανθρώπων, όπως είναι μια σχολική τάξη”.

Σύμπραξη όλων για γρηγορότερη διεξαγωγή τεστ και εξαγωγή αποτελεσμάτων

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο μεγάλος αριθμός τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 κι ο όσο το δυνατόν μικρός χρόνος που απαιτείται για την ανάλυση των δειγμάτων. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός δειγμάτων τόσο γίνονται πιο μεγάλες οι απαιτήσεις σε επιστημονική/τεχνική υποδομή για να γίνουν οι αναλύσεις γρήγορα. Πανεπιστημιακά και ερευνητικά εργαστήρια της χώρας διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και το εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό για την διεξαγωγή τεστ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη τα πανεπιστημιακά εργαστήρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εξαγωγή αποτελεσμάτων των τεστ Covid 19 λειτουργώντας επικουρικά στα εργαστήρια αναφοράς του ΕΟΔΥ. Έτσι οι αρχές θα έχουν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης και λήψης μέτρων προκειμένου να μειώσουν τη μεταδοτικότητα του ιού.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγωνες
Εκπαιδευτικοί καταδικάζουν περιστατικό βίας εναντίον καθηγήτριας σε σχολικούς αγώνες στη Λευκάδα
Τραυματισμός καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής σε μαθητική αποστολή
Εκπαιδευτικοί καταδικάζουν περιστατικό βίας εναντίον καθηγήτριας σε σχολικούς αγώνες στη Λευκάδα
adonis
«Άφαντος» ο Γεωργιάδης από εκπομπή: «Βλέπετε μια άδεια καρέκλα, προφανώς το μετάνιωσε»
«Έχουμε δύο ώρες εκπομπή και αν αλλάξει γνώμη εμείς εδώ θα είμαστε και θα περιμένουμε» δήλωσε η παρουσιάστρια Λουκία Γκάτσου όταν την «έστησε» ο...
«Άφαντος» ο Γεωργιάδης από εκπομπή: «Βλέπετε μια άδεια καρέκλα, προφανώς το μετάνιωσε»
Απόκριες
Κρήτη: Στο νοσοκομείο παιδιά με εγκαύματα στα μάτια από αποκριάτικα σπρέι αφρού
Τα παιδιά διαγνώστηκαν με χημικά εγκαύματα στα μάτια ύστερα από επαφή με σπρέι αφρού κατά τη διάρκεια καρναβαλικών εκδηλώσεων
Κρήτη: Στο νοσοκομείο παιδιά με εγκαύματα στα μάτια από αποκριάτικα σπρέι αφρού
Σοφία Ζαχαράκη
Σχολική στέγη: Ποιος έχει την ευθύνη για τα κτίρια και τις υποδομές των σχολείων
Το πλαίσιο αρμοδιοτήτων υπουργείου, των δήμων και της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» – Τι ισχύει για παρεμβάσεις, συντηρήσεις και έργα
Σχολική στέγη: Ποιος έχει την ευθύνη για τα κτίρια και τις υποδομές των σχολείων