«Ξέχασαν» ανοικτά και χωρίς απολύμανση τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Κι άλλη «τρύπα του συστήματος» στο ζήτημα της επιδημίας, αναφέρουν με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας οι καθηγητές της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.)

Κυρία Υπουργέ,

Κυρία Υφυπουργέ,

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.16838/10-3-2020 (ΦΕΚ 783/τ. Β΄/10.3.2020) καθορίστηκαν τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τη διασπορά του νέου κορονοϊού COVID-19 όπου προβλέπεται η  «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020… όλων των σχολικών μονάδων … και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών φορέων και ιδρυμάτων δημοσίων και ιδιωτικών και πάσης κάθε τύπου και βαθμού της χώρας ...».

Η συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. εξειδικεύει όσα προβλέπονται, δυνητικά να ληφθούν ως μέτρα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ. 42/Α/25-2-2020).

Δεδομένου ότι:

  1. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) αποτελούν αποκεντρωμένες εκπαιδευτικές δομές του Υ.ΠΑΙ.Θ. και όχι διοικητικές υπηρεσίες.
     
  2. Στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) μέχρι τις 8/3/2020, ημερομηνία κατά την οποία ανεστάλησαν προσωρινά με την Δ1α/ΓΠ.οικ.15956/2020 (ΦΕΚ Β' 727/08-03-2020) όλες οι οργανωμένες εκπαιδευτικές εκδρομές εντός της χώρας,  πραγματοποιήθηκαν στους χώρους τους
    α) εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες μαθητών από σχολεία πολλών περιοχών της χώρας και
    β) επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και πολίτες της περιοχής.
     
  3. Οι προφορικές εντολές του Υ.ΠΑΙ.Θ. μέσω των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, δημιουργούν συνθήκες ώστε να παραμένουν τα Κ.Π.Ε. ανοικτά.
     
  4. Είναι αδύνατη η απολύμανση των χώρων και η αγορά υλικών ατομικής προστασίας, υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης χώρων (σαπούνια, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη, γάντια, μάσκες κλπ)  λόγω έλλειψης χρηματοδότησης των Κ.Π.Ε. για το 2019-2020.

Tο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του και για καθαρά προληπτικούς λόγους προστασίας της υγείας των εκπαιδευτικών των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κ.Π.Ε. προτείνει:

  1. Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποφυγής της διασποράς του COVID-19 με την αναστολή της λειτουργίας των Κ.Π.Ε. όπως ισχύει για όλες τις εκπαιδευτικές δομές
     
  2. Την αποστολή οδηγιών για τη συνδρομή των  Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για απολύμανση όλων των χώρων λειτουργίας των Κ.Π.Ε. καθώς και την προμήθεια των αναγκαίων υλικών ατομικής υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στα Κ.Π.Ε. εκπαιδευτικών.

Στις δύσκολες καταστάσεις που διέρχεται η χώρα και με γνώμονα την ευθύνη της πολιτείας αλλά και ατομικά κάθε πολίτη, ελπίζουμε στην κατανόηση και υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων μας και των αντίστοιχων ενεργειών σας με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πατσας
Διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για τον πατσά: Από την αρχαιότητα έως την UNESCO
Το ερώτημα αν πρόκειται για αρχαία ελληνική συνταγή ή οθωμανική κληρονομιά έχει ανοίξει έναν νέο κύκλο συζητήσεων, αυτή τη φορά με διεθνή διάσταση.
Διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για τον πατσά: Από την αρχαιότητα έως την UNESCO
Φάρμακα
Ποιοι ωφελούνται περισσότερο από τα φάρμακα αδυνατίσματος;
Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η απώλεια βάρους με τα σύγχρονα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας δεν είναι ίδια για όλους, καθώς φαίνεται να...
Ποιοι ωφελούνται περισσότερο από τα φάρμακα αδυνατίσματος;
nekros_ekab
Τροχαίο σοκ στη οδό Λιοσίων: 16χρονη σε κρίσιμη κατάσταση – Τρεις συλλήψεις, αναζητείται ο οδηγός
Το περιστατικό στη Λιοσίων δεν είναι μεμονωμένο. Είναι ένας καθρέφτης μιας καθημερινότητας όπου η ταχύτητα, η απροσεξία και –κυρίως– η αδιαφορία...
Τροχαίο σοκ στη οδό Λιοσίων: 16χρονη σε κρίσιμη κατάσταση – Τρεις συλλήψεις, αναζητείται ο οδηγός