Η υγεία των παιδιών περνάει από το…πιάτο τους

Ωστόσο, συχνά είναι αδύνατο να «χτίσεις» υγιεινές συνήθειες σε έναν κόσμο γεμάτο πειρασμούς, με στροφή στο «γρήγορο» φαγητό, όπου οι περισσότεροι προτιμούν να γυρίσουν την πλάτη στη σωστή διατροφή.

Με αφορμή την εκδήλωση ενημέρωσης γονέων στο 28ο και 57ο δημοτικό σχολείου Ηρακλείου, η διατροφολόγος Ναταλία Τσουμάνη αποκαλύπτει στο neakriti.gr «χρυσές» τροφές για τα παιδιά, τα συχνότερα διατροφικά λάθη που κάνουν μικροί και μεγάλοι μπροστά στο τραπέζι αλλά και πόσο συχνά επιτρέπεται τελικά να λένε τα παιδιά «ναι» στα γλυκίσματα.

6 τροφές απαραίτητες για την υγεία των παιδιών σύμφωνα με την κ.Τσουμάνη:

1) γαλακτοκομικά για το ασβέστιο

2) Βιταμίνη Ε - ελαιόλαδο και ξηροί καρποί

3) Φυτικές ίνες- λαχανικά και φρούτα 

4) Κάλιο- φρούτα και λαχανικά 

5) Ω3 ψάρι και κυρίως λιπαρά ψάρια

6) Σίδηρος- κυρίως σε όσπρια και κόκκινο κρέας (μοσχάρι). 

Οι λάθος διατροφικοί συνδυασμοί  

 Όπως τονίζει η διατρφολόγος το συχνότερο λάθος που κάνουμε είναι ότι «χρησιμοποιούμε μία πρωτεΐνη: για παράδειγμα κρέας με πατάτες και όχι και τυρί. Ομελέτα με πατάτες όχι και τυρί. Το τυρί το τρώμε μόνο του με ψωμί ή και στη σαλάτα, χωρίς άλλο συνοδευτικό. Το γάλα ή το γιαούρτι θέλουμε να είναι λευκό…τα δημητριακά να μην έχουν σοκολάτα γιατί δεν απορροφάμε τίποτα, ούτε το ασβέστιο, ούτε ο σίδηρος».

Τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που κάνουν τα παιδιά σύμφωνα με την κ. Τσουμάνη είναι:     

1) Δεν τρώνε πρωινό

2) Στο μεσημεριανό δεν υπάρχει σαλάτα

3) Αύξηση του κόκκινου κρέατος και μείωση των οσπρίων και των λαδερών φαγητών 

4) Υπάρχουν οικογένειες που τρώνε ελάχιστα έως καθόλου ψάρι και όχι λόγω αλλεργιών

5) Δεν τρώνε σχεδόν καθόλου φρούτα

6) Τα σνακ (δηλαδή δεκατιανό και απογευματινό) είναι πολύ θερμιδογόνα, με πολλά trans λιπαρά και καθόλου υγιεινά (πατατάκια, κρουασάν, μπισκότα κ.α)

7) Το βραδινό είναι πρόχειρο φαγητό και πολλές φορές έτοιμο (delivery) 

Tι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μου δεν τρώει κάποια φαγητά;

Οι τροφές πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή 

1) Γαλακτοκομικά προϊόντα 2-3 μερίδες 

2)  4-5 φρούτα ημερησίως από όλες τις ομάδες φρούτων (δηλαδή από όλα τα χρώματα)

3) 1-2 μερίδες λαχανικά από όλες τις ομάδες λαχανικών (δηλαδή απ’ όλα τα χρώματα)

4) Νερό 30ml ανά κιλό σωματικού βάρους - αυξάνεται όταν υπάρχει έντονη εφίδρωση, στους καλοκαιρινούς μήνες  και σε έντονη αθλητική δραστηριότητα. 

5) Ωμό ελαιόλαδο (π.χ στη σαλάτα ή σε παξιμάδι)

6) Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών (π.χ 5-6 αμύγδαλα-καρύδια κλπ) 

 

Οι τροφές πρέπει να προτιμούν τα παιδιά στα κυλικεία   

1) Τροφές με χαμηλά λιπαρά (π.χ γιαούρτι, ξηροί καρποί) και όχι trans λιπαρά (π.χ τυρόπιτες- πατατάκια-κρουασαν)

2) Γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ γιαούρτι με δημητριακά και φρούτα) -smothies με φρούτα και γάλα 

3) Κουλούρι Θεσσαλονίκης

4) Παστέλι

5) Φρούτα ή χυμούς φυσικούς 

6) Τοστ με κασέρι και ψωμί ολικής άλεσης 

Σε τι συχνότητα μπορούν να καταναλώνουν γλυκίσματα αφού δύσκολα μπορούμε να το αποφύγουμε;  

 «Τα γλυκίσματα  μπορούμε να τα καταναλώνουμε 1-2 φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα αν το παιδί μας έχει να πάει σε παιδικά γενέθλια θα πρέπει να καταλάβει ότι εκείνη τη μέρα θα φάει το γλυκό (π.χ τούρτα) που του αναλογεί» εξηγεί η κ.Τσουμάνη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber