Το άτομο μαθαίνει από το κοινωνικό περιβάλλον τι είναι καλό ή κακό, ποια είναι η σημασία των συμβολισμών και των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τους άλλους, ποια συμπεριφορά είναι ενδεδειγμένη σε μια συγκεκριμένη περίσταση κτλ.

Η κοινωνικοποίηση είναι μια συνεχής διαδικασία κοινωνικής μάθησης. Το άτομο προσλαμβάνει από το κοινωνικό του περιβάλλον (το στενό ή το ευρύτερο) παραστάσεις και στη συνέχεια εναρμονίζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με αυτές. Σημαντικό ρόλο στη μάθηση ασκούν οι ικανότητες και οι κλίσεις ή οι ροπές του ατόμου, καθώς και ο τρόπος αντίδρασης (ενθαρρυντικός ή αποθαρρυντικός) του κοινωνικού περιβάλλοντος στη συμπεριφορά του.

Ο άνθρωπος αποκτά συνήθειες και γενικότερα τρόπους συμπεριφοράς πάντα μέσα σε ένα ορισμένο κοινωνικό περιβάλλον. Η μάθηση των συνηθειών και των τρόπων συμπεριφοράς που είναι αποδεκτοί στο κοινωνικό αυτό περιβάλλον βοηθούν το άτομο να ενταχθεί σε αυτό.

– Από τον τρόπο που αντιδρούν οι συνάνθρωποί του στις διάφορες πράξεις του καταλαβαίνει τι επικροτούν και αποδέχονται και τι αποδοκιμάζουν. Έτσι, το άτομο μαθαίνει από το κοινωνικό περιβάλλον τι πρέπει να θεωρεί καλό και τι κακό, τι δίκαιο και τι άδικο κτλ., δηλαδή με βάση ποιες ηθικές αξίες πρέπει να συμπεριφέρεται. Επίσης, μαθαίνει τη σημασία των συμβολισμών και των μηνυμάτων που εκπέμπονται από τους άλλους καθώς και ποια συμπεριφορά είναι ενδεδειγμένη σε κάθε περίσταση. Αργότερα μάλιστα, μέσα από τη συστηματική αγωγή (σχολείο), το άτομο μαθαίνει μεθοδικά τις βασικές κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας.

– Σημαντικό βέβαια ρόλο στη μάθηση (εκτός από τον ενθαρρυντικό ή αποθαρρυντικό τρόπο αντίδρασης του κοινωνικού περιβάλλοντος στη συμπεριφορά του) διαδραματίζουν οι ικανότητες, οι κλίσεις ή οι ροπές του ατόμου.

Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής, καθώς δεν περιορίζεται σε κάποια φάση της ζωής του ατόμου. Κάθε άτομο συνθέτει σταδιακά, από τη νεαρή ηλικία ως τα γεράματά του, τις εικόνες για τον κόσμο. Αυτές τις εικόνες τις επεξεργάζεται, για να τις μετατρέψει με το δικό του τρόπο σε μια καινούρια, πρωτότυπη και προσωπική εικόνα.

Η κοινωνικοποίηση είναι μια διαρκής διαδικασία που ξεκινά από τη γέννηση του ανθρώπου και τελειώνει με τον θάνατό του. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κοινωνικοποίηση ξεκινά με τη σύλληψη του ανθρώπου, καθώς η ενδομήτρια ζωή, οι εννιά μήνες που το έμβρυο κυοφορείται στην κοιλιά της μητέρας του, επηρεάζεται άμεσα από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος της μητέρας και την ψυχική της κατάσταση (κάπνισμα, διατροφή, αν η μητέρα είναι εκνευρισμένη ή σε καλή ψυχολογία, τι μουσική ακούει κ.ά.).

Επίσης, η κοινωνικοποίηση δεν περιορίζεται μόνο σε κάποια φάση της ζωής του ανθρώπου. Πολλοί θεωρούν ότι η κοινωνικοποίηση επιτελείται μόνο στην παιδική και εφηβική ηλικία. Αυτό δεν είναι σωστό· η προσωπικότητα του ανθρώπου μεταβάλλεται διαρκώς. Σε όλες τις ηλικίες ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει απόψεις για τα επαγγέλματα, την αξία της μόρφωσης, την πολιτική, τις σχέσεις των δύο φύλων. Βέβαια, όσο κανείς μεγαλώνει σε ηλικία τόσο δυσκολότερα μπορούν να αλλάξουν οι απόψεις και ο χαρακτήρας του.

Πηγή: criticeduc.blogspot.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber