euc
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Το Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά το καινοτόμο προπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως στο πεδίο της «Βυζαντινής Μουσικής - Ψαλτικής Τέχνης», το οποίο καλύπτει το νευραλγικό γνωστικό αντικείμενο της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο τρίπτυχο της ιστορίας, θεωρίας και πράξης. Το πλαίσιο των μουσικών σπουδών του προγράμματος απευθύνεται σε έναν ευρύτατο χώρο επιστημονικών ενδιαφερόντων, ενώ παράλληλα καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες στο χώρο της Ψαλτικής. Το νέο αυτό Πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου και θα προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα.  Απευθύνεται τόσο σε αρχάριους που αγαπούν τη μουσική όσο και σε προχωρημένους ή ακόμα και σε κατόχους διπλώματος της Βυζαντινής Μουσικής, καθώς, ενώ προετοιμάζει τους αρχαρίους φοιτητές, παράλληλα αναπτύσσει έναν εξειδικευμένο κύκλο σπουδών με βασικό στόχο την Εκκλησιολογική Ψαλτική, Μουσικολογική και Επιστημονική κατάρτιση σε πανεπιστημιακό επίπεδο.   

Η πρωτοτυπία του Προγράμματος βασίζεται κυρίως στη διδασκαλία της ζώσας προφορικής παράδοσης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από διακεκριμένους Οφικιάλιους Πρωτοψάλτες που αποτελούν τον βασικό κορμό του διδακτικού δυναμικού, το οποίο συνδιαμορφώνεται από εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς επιστήμονες των θεολογικών ειδικοτήτων.  Η διαφοροποίηση του από τα όποια διεθνή πανεπιστημιακά προγράμματα «Βυζαντινής Μουσικολογίας» και η ένταξη ενός μεγάλου αριθμού εξειδικευμένων μουσικών, αλλά και θεολογικών μαθημάτων, καθιστούν το συγκεκριμένο εγχείρημα ως ένα σημαντικό διεθνές πρωτοποριακό Πρόγραμμα.    Το πρόγραμμα αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά ώστε να διαφυλαχθεί το ύφος και η παρακαταθήκη της εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης.

Στο Πρόγραμμα προβλέπονται υποχρεωτικά μαθήματα Θεωρίας και Πράξης όπως Διδασκαλία (θεωρητική και εφαρμοσμένη) της ψαλτικής τέχνης σε όλα τα γένη μελοποιίας, από τα εκφωνητικά και απαγγελτικά, τα σύντομα και αργά ειρμολογικά μέλη, στιχηραρικά (παλαιά και νέα), μέχρι τα κλασικά μαθήματα του παπαδικού και καλοφωνικού γένους, Ιστορία της βυζαντινής μουσικήςΕισαγωγή στην παιδαγωγική της ψαλτικής τέχνηςΣυγκριτική θεωρία με την εξωτερική μουσική κα.

Παράλληλα, προβλέπονται υποχρεωτικά μαθήματα που υποστηρίζουν την Θεολογική πληρότητα του Προγράμματος όπως η Υμνολογία, η Εορτολογία / Αγιολογία, Ζητήματα Τυπικού, Αξιοποίηση των Σύγχρονων Ψηφιακών Μέσων  στην Ψαλτική και άλλα.

Για περισσότερ  πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα προπτυχιακού  προγράμματος«Βυζαντινή Μουσική - Ψαλτική Τέχνη» εδώ ή να επικοινωνήσουν με λειτουργό του Γραφείου Εισδοχής στο τηλέφωνο 22713000 ή [email protected]

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αριστ
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Ζητά την απόσυρση των ποινικών διώξεων κατά τριών καθηγητών του ΑΠΘ

Με ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καταδικάζει τις ποινικές διώξεις για διατάραξη λειτουργίας και παράνομη βία...

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Ζητά την απόσυρση των ποινικών διώξεων κατά τριών καθηγητών του ΑΠΘ
katalipsi
Χανιά: Ο διευθυντής γυμνασίου έστειλε 15 μαθητές και τους γονείς τους στον Εισαγγελέα για κατάληψη
Θύελλα αντιδράσεων στη σχολική κοινότητα: Στον Εισαγγελέα Ανηλίκων 15 παιδιά μετά από επώνυμη μήνυση διευθυντή
Χανιά: Ο διευθυντής γυμνασίου έστειλε 15 μαθητές και τους γονείς τους στον Εισαγγελέα για κατάληψη
ιτυε
Το ελληνικό σχολείο αλλάζει: Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» παρουσίασε τον ψηφιακό οδικό χάρτη 2025–2030
Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Παιδεία: Τεχνητή νοημοσύνη, ηχητικά βιβλία και «panic button» στα σχολεία
Το ελληνικό σχολείο αλλάζει: Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» παρουσίασε τον ψηφιακό οδικό χάρτη 2025–2030
ισρτ
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ
Παγκόσμιος Στολίσκος Αλληλεγγύης: Σοκάρουν οι εικόνες με τους δεμένους ακτιβιστές και τους 19 Έλληνες
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ