Στο ΕΚΠΑ 290 φοιτητές από 30 χώρες
Τελετή υποδοχής στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου

Την Tρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η τελετή υποδοχής 290 φοιτητών από 30 χώρες παγκοσμίως.

260 φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και Erasmus Mundus θα φοιτήσουν στο Ε.Κ.Π.Α. κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-20, προερχόμενοι από 27 χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και από Πανεπιστήμια της Ιορδανίας, του Καμερούν, της Νιγηρίας, του Πακιστάν και του Τόγκο. Επίσης στο πλαίσιο των διμερών διεθνών συμφωνιών του Ε.Κ.Π.Α. θα σπουδάσουν σε Σχολές και Τμήματα τους Ε.Κ.Π.Α. 30 φοιτητές και φοιτήτριες από την Κίνα, το Μεξικό και τη Ρωσία.

Την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α., πραγματοποίησε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, αν. καθηγητής Δημήτριος Καραδήμας, ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για θέματα Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος. Ο κ. Καραδήμας,  καλωσορίζοντας τους φοιτητές, επικεντρώθηκε στην ευκαιρία που τους δίδεται να σπουδάσουν σε ένα ιστορικό Πανεπιστήμιο, σε μία πόλη με ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά. Τόνισε ότι ο διεθνής προσανατολισμός του Ε.Κ.Π.Α. αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις Πρυτανικές Αρχές και ότι τα προγράμματα διεθνών ανταλλαγών προσφέρουν την ευκαιρία στους φοιτητές να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και στη συνέχεια να μοιραστούν αυτή τη μοναδική εμπειρία με τους συμφοιτητές, τους καθηγητές και τους φίλους τους πίσω στη χώρα τους. Επεσήμανε δε τη σπουδαιότητα της διεθνοποίησης επειδή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να επιλυθούν από ένα άτομο ή ένα μόνο κράτος αλλά από συνδυασμένες ενέργειες και προσπάθειες. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τους φοιτητές που επέλεξαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις σπουδές τους, καλώντας τους ταυτοχρόνως να βοηθήσουν το Ε.Κ.Π.Α να γίνει ακόμη καλύτερο με την καλοπροαίρετη κριτική τους μετά το πέρας των σπουδών τους.

Εκτός από τον Αντιπρύτανη Δ. Καραδήμα, τους φοιτητές υποδέχτηκαν και συζήτησαν μαζί τους για τα προγράμματα σπουδών τους, η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, καθηγήτρια Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη και μέλη ΔΕΠ, υπεύθυνοι Erasmus Σχολών και Τμημάτων. Παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πλάτωνα Μαυρομούστακο για το πρόγραμμα “Contemporary Greece: History, Arts and Letters” το οποίο πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και επιλέγει μεγάλος αριθμός εκ των φοιτητών Erasmus.

Κατά την προσφώνησή της, η Προϊσταμένη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Φωτεινή Φρύδα, αναφέρθηκε στoν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αλλοδαπών φοιτητών οι οποίοι φοιτούν στο Ε.Κ.Π.Α. Τόνισε ότι τα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. με τον μεγαλύτερο αριθμό εισερχόμενων φοιτητών Erasmus είναι αυτά της Νομικής, Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ οι πρώτες χώρες προέλευσης φοιτητών είναι: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η γραμματέας του συλλόγου Erasmus Student Network (ΕSN) KAPA, Νίκη Μωραΐτη, παρουσίασε τις δράσεις του ΕSN και μετά κάλεσε τους αλλοδαπούς φοιτητές σε συνάντηση στο Αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλος αμέσως μετά το πέρας της τελετής, ώστε να εγγραφούν και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Σημειώνεται ότι 11 φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Beijing Foreign Studies University και 11 φοιτητές από το Guangdong University of Foreign Studies θα σπουδάσουν το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 σε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα στη Φιλοσοφική Σχολή, στο πλαίσιο επέκτασης της ήδη υπάρχουσας διαπανεπιστημιακής συμφωνίας του Ε.Κ.Π.Α. με το  BFSU και το GDUFS αντιστοίχως.

Μετά το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκε συνάντηση των φοιτητών BFSU και του GDUFS με την καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, ακαδημαϊκή υπεύθυνη των ειδικών αυτών προγραμμάτων του Ε.Κ.Π.Α. με Κινέζικα Πανεπιστήμια με τη συμμετοχή άλλων καθηγητών της Σχολής, στελεχών της Κοσμητείας και του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος. Κατά τη συζήτηση, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών των ειδικών προγραμμάτων και χαιρετίστηκε η περαιτέρω ενθάρρυνση σύναψης παρόμοιων συμφωνιών. Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση για τους 22 φοιτητές του BFSU και του GDUFS στις εγκαταστάσεις της Σχολής την ερχόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ενεργές 847 συμφωνίες - Erasmus και διμερείς διεθνείς συμφωνίες - συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και 450 Πανεπιστημίων από 65 χώρες παγκοσμίως.

σχετικά άρθρα

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της...
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα
Ανοικτές αιτήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και αδιόριστους έχουν την εβδομάδα που μας έρχονται τα μοριοδοτούμενα επιμορφωτικά...
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα