Δεκάδες τα κενά στα σχολεία της Β’ Αν.Αττικής (Μενίδι, Διόνυσο, Ωρωπό)
Σύλλογος ΠΕ Αν. Αττικής "Ο Σωκράτης"

Στις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν σε πολλά σχολεία  από τον πρόσφατο σεισμό του Ιουλίου, (και τα οποία δεν έλυσε, ως όφειλε, ο κρατικός μηχανισμός πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς), έρχονται να προστεθούν και οι δεκάδες διδακτικές ώρες που χάνονται λόγω των κενών σε εκπαιδευτικούς υπεύθυνους τάξης  και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, ενώ οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης για άλλη μια φορά γίνονται “μπαλάκι” για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες δύο και τριών παιδιών και σε διαφορετικά σχολεία. Για άλλη μια χρονιά ο στείρος υπολογισμός του συνόλου των διδακτικών ωρών, που πρέπει να καλύπτεται σε κάθε σχολική μονάδα, οδηγεί στη “σαλαμοποίηση” των επιμέρους εξειδικευμένων διδακτικών αντικειμένων, μέσα από τη λογική της ανάθεσης των περισσευούμενων διδακτικών ωρών των εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν το ωράριό τους σε 4 και 5 σχολεία, γεγονός που σημαίνει ότι θα μετακινούνται σε δύο με τρία σχολεία στο διάστημα της ίδιας μέρας.

Πάνω από 800 μαθητές στην περιοχή μας δεν ξέρουν ακόμα ποιο δάσκαλο θα έχουν, αφού τα κενά  σε δασκάλους και νηπιαγωγούς είναι πάνω από 40, ενώ σε πολλά σχολεία τα κενά σε δασκάλους υπεύθυνους τάξης φτάνουν και τα τέσσερα.

Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας τα κενά παρουσιάζονται ως εξής :

ΠΕ70 ( 34 στο πρωινό τμήμα   8 στο ολοήμερο, ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗ 8 ),

ΠΕ60   7 εκπ.  ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗ 3 εκπ ,

ΠΕ08  2 εκπ, ΠΕ79  4εκπ, ΠΕ91 7εκπ, ΠΕ11 5 εκπ, ΠΕ86 2 εκπ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Α’ ΚΑΙ Β’ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ : ΠΕ70    90, ΠΕ60 9.

Αν λάβουμε υπόψη τις περιπτώσεις όπου, με απόφαση Δ/ντριας Εκπαίδευσης, λειτουργούν τμήματα με πάνω από 22 παιδιά (νηπιαγωγεία και την Α’ τάξη) και πάνω από 25 (για τις υπόλοιπες τάξεις), τα κενά στα σχολεία είναι πολύ περισσότερα!

Ως σωματείο δεν τρέφαμε καμιά αυταπάτη ότι η πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης θα σήμαινε και ουσιαστικές αλλαγές στην παροχή εκπαίδευσης προς όφελος των μαθητών μας!

Οι αντιδραστικές αντιεκπαιδευτικές επιλογές υπακούν στον κανόνα της συνέχειας του Κράτους που αντιμετωπίζει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία (όπως και  Υγεία) ως “βαρίδι” στον αντιλαϊκό  αναπτυξιακό  προσανατολισμό του, “βαρίδι” που, αν δεν είναι σε θέση ακόμα να το ξεφορτωθεί εντελώς, πρέπει να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη “μάζα” του!

Ενάντια στις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες, για ελαχιστοποίηση του κόστους της εκπαίδευσης, και τις κυβερνητικές επιταγές για οικονομία στις δημόσιες δαπάνες, στο όνομα της επίτευξης των δημοσιονομικών πλεονασμάτων (τη στιγμή μάλιστα που ο “αναπτυξιακός” νόμος που φέρνει η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές ενώ μένουν ανέγγιχτες οι φοροαπαλλαγές για τις μεγαλοεπιχειρήσεις), είναι μονόδρομος ο αγώνας εκπαιδευτικών και γονιών για κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών.

Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε λόγο για “κανονικότητα” στη λειτουργία των σχολείων από την πρώτη μέρα της κάθε σχολικής χρονιάς.

Κάθε τμήμα το δάσκαλό του, κάθε εξειδικευμένο διδακτικό αντικείμενο, τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό ειδικότητας, για κάθε εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης ένα παιδί με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση.

Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας για να παλέψουμε για το σχολείο που μας αξίζει.

 

Για το Δ.Σ

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     H  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ             ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ

 

σχετικά άρθρα

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της...
Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές προς Ιταλία λόγω κοροναϊού
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα
Ανοικτές αιτήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και αδιόριστους έχουν την εβδομάδα που μας έρχονται τα μοριοδοτούμενα επιμορφωτικά...
Επιμόρφωση χιλιάδων νέων Εκπαιδευτικών σε 6 αντικείμενα