Thumbnail
"Θεαματική αύξηση δαπανών για έρευνα και καινοτομία την τελευταία τριετία"

Σε 4000 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν συνολικά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (2014-2020), ο δεύτερος κύκλος του οποίου ξεκίνησε πρόσφατα, όπως επισήμανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο αναπληρωτής υπουργός 'Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ακόμη λόγο για ένα "σοκ πρωτοπορίας", που θα επιδιωχθεί μέσω και του προγράμματος, από την αξιοποίηση των τεχνολογιών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης -όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία και η ρομποτική- που διατρέχουν οριζόντια τους αναπτυξιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

"Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, προκηρύχτηκε πριν από περίπου 10 ημέρες και έχει δύο κύριες στοχεύσεις. Η πρώτη είναι η στήριξη του στελεχιακού δυναμικού των τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης των καινοτόμων επιχειρήσεων, δηλαδή η πρόσληψη εξειδικευμένων επιστημόνων. Η δεύτερη έχει να κάνει με την ενίσχυση των τεχνολογιών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Τους δέκα (αναπτυξιακούς) πυλώνες για τη χώρα, τους συνδυάζουμε με τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, όπω η Πληροφορική, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Φωτονική, τα Προηγμένα Υλικά, η Νανοτεχνολογία, η Βιοτεχνολογία και η Ρομποτική, ώστε να προσδιορίσουμε στην τομή αυτών των τεχνολογιών, που διατρέχουν οριζόντια όλους τους αναπτυξιακούς πυλώνες, τις περιοχές όπου η χώρα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο ή ακόμη και να πρωταγωνιστήσει, να έχουμε ένα σοκ πρωτοπορίας" σημείωσε ο κ.Φωτάκης.

Κατά τον ίδιο, οι δαπάνες για έρευνα και καινοτομία έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία τρία χρόνια και ξεπέρασαν το 2017, με βάση στοιχεία της Eurostat, τα 2 δισ. ευρώ, όταν ακόμη και σε εποχές παχέων αγελάδων, ήταν "ακριβώς στο μισό αυτού του ποσού". 

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι στον πρώτο κύκλο του προγράμματος διατέθηκε ακόμη μεγαλύτερο ποσό, ύψους 388 εκατ. ευρώ, για χρηματοδοτήσεις, συμβασιοποιήθηκαν 606 ερευνητικά έργα και "στα έργα αυτά περιλαμβάνονται 414 συνεργασίες επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα". Μέσω του προγράμματος επιχορηγείται καταρχήν το ανθρώπινο δυναμικό, οι νέοι επιστήμονες και τεχνικοί, ο εξοπλισμός κι οτιδήποτε έχει να κάνει με την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων (ταξίδια, συμμετοχή σε συνέδρια, αναλώσιμα, όλα αυτά).

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, στο "Μακεδονία Παλλάς". Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

football-podosfairo.jpg
Σοκ στην Αγγλία: Συνελήφθησαν δύο ποδοσφαιριστές μετά από καταγγελία για βιασμό
Έχουν βγει από το κρατητήριο έχοντας καταβάλει εγγύηση, με την αστυνομία να διεξάγει έρευνα για την υπόθεση
Σοκ στην Αγγλία: Συνελήφθησαν δύο ποδοσφαιριστές μετά από καταγγελία για βιασμό
δασκαλος
Εκπαιδευτικοί Πειραιά: Τιμωρίες και καψώνια σε εκπαιδευτικό και εκδικητική «συλλογική ευθύνη» σε σύλλογο διδασκόντων
Καταγγελία του εκπαιδευτικού σχήματος "Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής" που δραστηριοποιείται στην ΕΛΜΕ Πειραιά
Εκπαιδευτικοί Πειραιά: Τιμωρίες και καψώνια σε εκπαιδευτικό και εκδικητική «συλλογική ευθύνη» σε σύλλογο διδασκόντων