Ας μην γκρεμίζουμε τα όνειρα των παιδιών μας. Μία καταγγελία
Γράφει η Ολυμπία Ζαραμπούκα

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω ένα παράπονο υπό μορφή καταγγελίας του Προέδρου του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου Νέας Αρτάκης Ευβοίας, που αφορά τους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου αγοριών της περιοχής.

Η ανάγκη μου αυτή να επικοινωνήσω σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο τα δίκαια παράπονα των μαθητών, πηγάζει αφενός από την υποχρέωση που έχουμε πρώτα ως γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί να αφουγκραζόμαστε με προσοχή τα λεγόμενα των παιδιών μας, μέσα από τα οποία μπορούμε να ανακαλύψουμε τα όνειρά τους για το μέλλον και να τα βοηθήσουμε να τα επιδιώξουν και αφετέρου από την ιδιότητά μου ως οργανωτική συντονίστρια ΠΕΝΕΛΦΑ στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και ως προέδρου του Δ.Σ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Θέρμης.

Επειδή θεωρώ ότι οι θεσμικές θέσεις δεν είναι διακοσμητικές ούτε διατηρούνται για προσωπική προβολή, αλλά γεννούν την υποχρέωση όχι μόνο μέσω των λόγων αλλά και των πράξεων, να επιβεβαιώνουμε την ορθότητα της επιλογής μας σε αυτές, είμαι υποχρεωμένη να δώσω τον λόγο και να προβάλλω τις καταγγελίες αυτών των μαθητών:

«Τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν τραγικά πράγματα σε βάρος μας από την διοργανώτρια αρχή των σχολικών αγώνων!

Αρχικά, οι αγώνες άργησαν αρκετά να ξεκινήσουν με αποτέλεσμα, προκειμένου να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, να αναγκαστούμε να παίξουμε 5 σχολικές μέρες συνεχόμενες (14,15,18,19,10/03/2019) κάτι που είναι εντελώς αντιαθλητικό. Έπειτα, αφού κερδίσαμε τον τελικό σε τοπικό επίπεδο μας ενημέρωσαν ότι η προθεσμία έχει λήξει και ότι η ομάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει στην επόμενη φάση. Μας χρέωσαν δηλαδή ένα παιχνίδι άνευ αγώνος χωρίς να το γνωρίζουμε!

Και κάπως έτσι το «όνειρο» που ζούσε το Λύκειο μας τελειώνει και την ευθύνη, από όσο γνωρίζουμε, την έχουν οι υπεύθυνοι γυμναστές που εργάζονται στην δευτεροβάθμια, εδώ στην Χαλκίδακαι είναι αρμόδιοι για την διεξαγωγή των σχολικών αγώνων της περιοχής, οι οποίοι κατά την άποψη μας έκαναν τα εξής λάθη:

Δεν φρόντισαν για την έγκυρη έναρξη των αγώνων.

Δεν φρόντισαν να υπάρχει πάντα γιατρός στο γήπεδο σε συγκεκριμένο αγώνα στις 14/03 με αποτέλεσμα την διακοπή του αγώνα και την συνέχιση του την επομένη, κάτι που καθυστέρησε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες.

Δεν ενημέρωσαν τα σχολεία ότι αγωνίζονται αδίκως σε περίπτωση που δεν θα ήθελαν να συμμετάσχουμε.

Μας «ανάγκασαν» να αγωνισθούμε 3 ημέρες συνεχόμενες κάτι που θα έπρεπε οι ίδιοι να γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον για τους αθλητές, σαν γυμναστές που είναι.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς σαν μαθητές είναι:

Η αδικία προς την ομάδας μας. Παλέψαμε για τις νίκες πέρα από τις δυνάμεις μας (συνεχόμενοι αγώνες) και δικαιωθήκαμε, και χωρίς να φταίμε οι ίδιοι βγαίνουμε εκτός πρωταθλήματος για τα λάθη άλλων.

Τα σχολικά πρωταθλήματα προσφέρουν μόρια για τις πανελλήνιες τα οποία θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε. Εμείς γιατί να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, την στιγμή που άλλοι μαθητές από την χώρα προσπαθούν να την εκμεταλλευθούν;

Το κόστος συμμετοχής για το πρωτάθλημα το οποίο έγινε ουσιαστικά άδικα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό για βεβαίωση υγείας, μπλούζες αγώνα, μεταφορικά για την ομάδα μας ξοδέψαμε 60€ το άτομο(συνολικά μπορεί να φτάνουν και τα 1000€)! Χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα έξοδα των οπαδών (μαθητών του σχολείου) για την υποστήριξη της ομάδας κι την παρακολούθηση του αγώνα (τουλάχιστον 600€). Αυτά τα χρήματα είναι πάρα πολλά για κάθε ελληνικό σπίτι στις μέρες μας και οι υπεύθυνοι φρόντισαν να πάνε όλα στα σκουπίδια.

Και όντας μάρτυρας σε ένα συμβάν τις προάλλες στο γήπεδο όταν ένας καθηγητής ρώτησε τον υπεύθυνο κατά την διάρκεια του αγώνα που θα παίξουμε τον επόμενο αγώνα (νικούσαμε ήδη 2-0), ο υπεύθυνος γύρισε και μας μίλησε με ειρωνικό ύφος και καλά κάνοντας πλάκα, δείχνοντας ότι αυτά τα λάθη τα γνώριζαν ήδη!

Επιπλέον, στους παίκτες της ομάδας είπε «μπορεί να μην αξίζατε να είστε εδώ αλλά πρέπει να σας πω μπράβο», υποτιμώντας μας για την πορεία που έχουμε κάνει, μια συμπεριφορά που δεν αρμόζει ούτε σε καθηγητή αλλά ούτε σε κάποιον που ασχολείται με τον αθλητισμό και γνωρίζει από ανατροπές!

Και συνοψίζω λοιπόν ρωτώντας. Ποιοι νομίζουν ότι είναι αυτοί οι κύριοι και μπορούν να παίζουν με τις αντοχές, την τσέπη μας και την σταδιοδρομία μας; Θα βγουν να προβάλλουν τα λάθη τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Θεωρούν ότι επειδή είμαστε ανήλικοι μπορούν να κάνουν λάθη και εμείς θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια; Πιστεύουν ότι μπορούν να μας ειρωνεύονται απροκάλυπτα; Ή πιστεύουν ότι έχοντας θέση στο δημόσιο εξασφαλίστηκαν και όλα καλά; Το ηθικό κομμάτι το σκέφτηκαν καθόλου; Ποιος θα μας αναπληρώσει εμάς το χαμένο χρόνο, τα έξοδα και την προοπτική να λάβουμε μόρια για τις πανελλήνιες;

Εμείς ονόματα δεν θα δώσουμε αλλά καλούμε τους αρμόδιους να δώσουν εξηγήσεις!» (Πηγή: EVIAGOAL.BLOGSPOT.COM Τίτλος: Το παράπονο των παιδιών του ΓΕ.Λ Ν.Αρτάκης 21/3/2019)

Οφείλουμε όλοι ως εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής να ζητήσουμε μία μεγάλη συγνώμη τουλάχιστον σε ότι μας αναλογεί από αυτά τα παιδιά που είχαν καλλιεργήσει ένα όνειρο με κόπο και χρήμα για να αναδείξουν το σχολείο τους στους σχολικούς αγώνες και στο άθλημα του Ποδοσφαίρου.

Η μεγαλύτερη όμως ευθύνη κατά την άποψή μου για αυτό το ναυάγιο και το μνημείο ανοργανωσιάς ανήκει στους αρμόδιους του Υπουργείου, που για μία ακόμη φορά έδειξαν με πόσο μεγάλη προχειρότητα, για να μην πω αδιαφορία, αντιμετωπίζουν έναν θεσμό, όπως τον σχολικό αθλητισμό, αγνοώντας ότι για τους μαθητές αποτελεί η διάκριση ένα όνειρο, μία διαφυγή από την αγχώδη καθημερινότητα και μία ευκαιρία να αποφεύγουν επικίνδυνες συνήθειες και συμπεριφορές.

Μέσα σε όλο αυτό το απογοητευτικό σκηνικό, τουλάχιστον εμείς οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον θεσμό διεκπεραιωτικά και με νωθρότητα, αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αμβλύνουμε όσο μπορούμε την ανεπάρκεια και τις παραλείψεις των υπευθύνων του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί οι μαθητές μας και η εκτίμησή τους προς το πρόσωπό μας τονίζουν την σημαντικότητα του ρόλου μας και μας κάνουν απαραίτητους ακόμα και ως μέντορες στη σχολική ζωή.

Εγώ από τη μεριά μου, το ελάχιστο που οφείλω να κάνω είναι να ζητήσω από την αρμόδια αρχή διοργάνωσης των σχολικών αγώνων, να επανεξετάσει τη διεξαγωγή των αγώνων, να διαπιστώσει την αλήθεια των καταγγελιών των μαθητών αυτών και εφόσον ευσταθούν και υπάρχει η χρονική δυνατότητα να επαναλάβει όσους αγώνες απαιτούνται για την επανόρθωση των αδικιών. Άλλως τουλάχιστον οι καταγγελίες αυτές να σταθούν αφορμή να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά και η αρμόδια διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου, αφού τα λάβει σοβαρά υπόψη της, να είναι η τελευταία φορά που διοργανώνει τους σχολικούς αγώνες με τόσο μεγάλη καθυστέρηση και προχειρότητα.

Γιατί, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

σχετικά άρθρα

Τέλος το χύμα τσίπουρο στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου
Τέλος το χύμα τσίπουρο στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου
Το τσιπουράκι, το ταπεινό ποτό των κάποτε φτωχών Βολιωτών και όχι μόνο, θα συνεχίσει να προσφέρεται, αλλά σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους που...
Τέλος το χύμα τσίπουρο στα φημισμένα τσιπουράδικα του Βόλου